Dordrecht, Netherlands

In de buurtkamer van Henk-Jos wordt niemand de deur gewezen

De buurtkamer zit in het oude restaurant van zorghuis de Linde aan de Bankastraat. RTV Dordrecht
Twee weken geleden vierde de huiskamer van het Leger des Heils in Dordrecht haar vijfde verjaardag. Deze is gevestigd in het voormalig restaurant van verpleeghuis de Linde aan de Bankastraat in het Reeland. Reden voor RTV Dordrecht om eens op bezoek te gaan bij deze bijzondere ontmoetingsplaats in de Vogelbuurt.
Trevyn van Houwelingen | 1 december 2023 11:57 | Aangepast op 1 december 2023 11:57
Bij binnenkomst worden we begroet door Henk-Jos van Leeuwen. Hij is al sinds het prille begin betrokken bij de huiskamer voor de buurt. Samen met zijn collega Ineke staan zij vier werkdagen per week tussen 10.00 en 15.00 klaar voor de bezoekers. Ook op zondag kunnen bewoners van de Vogelbuurt binnenwandelen om op een laagdrempelige manier in contact te komen met buurtgenoten.

De barmhartigheid in het voormalig restaurant van de Linde is ook door het geloof van Henk-Jos ingegeven. Hij is een Wesleyaan, een christelijke geloofsovertuiging die is ontstaan in Engeland. En in de jaren 60 vanuit Amerika onder de naam Kerk van de Nazarener over gewaaid naar Nederland. Wereldwijd heeft de Kerk van de Nazarener zo’n 2 miljoen leden. “Voor Wesleyaanen staat het verbinden van mensen onderling en met God ongeacht hun omstandigheden, centraal in het geloof.” laat Henk-Jos, die ook dominee binnen zijn kerk is, weten. Het is voor hem dé drijfveer en reden waarom hij al vijf jaar actief is bij de huiskamer. Niet geheel toevallig zijn de kerk van Henk-Jos en het Leger des Heils uit dezelfde christelijke traditie ontstaan.
Veel van de bezoekers zijn op leeftijd en komen in het dagelijks leven weinig andere mensen meer tegen. Dan is een buurthuis vaak de oplossing. Helaas zijn er in Dordrecht de afgelopen tien jaar vooral buurthuizen dichtgegaan. Had de stad er begin 2013 nog veertien, verdeeld over tien wijken in de stad, in 2023 worden er vanuit Buurtwerk Dordrecht nog maar zeven buurthuizen en wijkcentra beheerd. Wel zijn er in Dordrecht ondertussen sociale wijkteams actief en bestaan er burgerinitiatieven, denk hierbij bijvoorbeeld aan het Vogelnest in het Reeland.

De vaste bezoekers van de huiskamer komen bijna allemaal uit de Vogelbuurt en zijn vaak alleenstaand. De huiskamer is voor hen dé manier om in contact te komen met andere buurtbewoners. Greet van Vendeloo bezoekt de buurtkamer wekelijks en vat het mooi samen: “Er komen hier allemaal verschillende mensen en er wordt nooit iemand de deur gewezen. Niets dan lof van mij, ik zal het niet graag willen missen hier.”

En dat terwijl ze aanvankelijk sceptisch was toen vriendin Corrie haar uitnodigde om een keer mee te gaan naar de Linde. Ze had het niet op de “rare en vreemde ideeën” die het Leger des Heils er volgens haar op nahield. Daarmee doelt ze op de christelijke ideologie achter de huiskamers, die zijn opgezet door icoon en armoedebestrijdster Majoor Bosshardt. Zij begon in 1948 met het opzetten van buurt-huiskamers in het naoorlogse Amsterdam. Nog altijd dragen de huiskamers van het Leger des Heils haar naam en in het voormalig restaurant van de Linde hangt er zelfs een afbeelding van haar boven de tafel.
Majoor Bosshardt heeft nog altijd een prominente plek in de huiskamers van het Leger des Heils. RTV Dordrecht
Ondertussen is vaste bezoeker Greet van haar vooroordelen afgestapt. Sterker nog, als het aan Greet en Henk-Jos ligt gaat de huiskamer aan de Bankastraat nog wel even op deze manier door. De dominee heeft recentelijk twee nieuwe sponsoren gevonden die een steentje willen bijdragen aan het in stand houden van het initiatief, dus lijkt de toekomst voorlopig wel verzekerd.

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over de huiskamer aan de Bankastraat.

Meest gelezen

Lees ook

VVD pleit voor gebruikersruimte bij Leger des Heils Kromhout/Kasperspad

Er gaat gesproken worden over een gebruikersruimte voor hardnekkig verslaafden in het pand van het L...

Leger des Heils opent Warme Kamers weer

Ook deze winter opent het Leger des Heils iedere dag de deuren van ruim honderd buurthuiskamers. Vor...

Verpleeghuis De Linde onder verscherpt toezicht geplaatst

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft De Linde onder verscherpt toezicht gesteld. De Lin...

Opnieuw winteropvang dak- en thuislozen op Halmaheiraplein

Voor het tweede jaar op rij is er een extra winteropvang geopend voor dak- en thuislozen door het Le...

Al 7 jaar in en voor de buurt: Het Vogelnest

Het Vogelnest bestaat dit jaar zeven jaar. Afgelopen weekend was het daarom dan ook feest in de wijk...

Mensen van crisisopvang en 24-uursopvang moeten straks betalen als het aan college ligt

Door een tekort aan opvangplekken moest het Leger des Heils mensen regelmatig weigeren dit jaar. Met...