Dordrecht, Netherlands

‘In de toekomst van de zorg kijken’

“De belangrijkste reden is eigenlijk dat we in de toekomst willen kijken”, vertelt Marcel Wilschut. Hij is een van de medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis die meedenkt over de veranderingen in de zorg. “En we zijn aan het nadenken over hoe de toekomst van de zorg eruit ziet. Drones passen daar heel goed in.” Misschien heb je ze dan ook wel zien vliegen, want maandagmiddag werd getest hoe een drone mogelijk kan bijdragen aan het werk in de ziekenhuizen.
Dennis Koorevaar | 3 juli 2023 17:00 | Aangepast op 3 juli 2023 16:36
Een aantal keer werd gedemonstreerd hoe de drone van het magazijn naar het ziekenhuis vloog. Hoewel het gaat om een afstand van zo’n 800 meter ziet Roel Brandt, van Antea Group, wel degelijk verschil in tijd. “Wat we willen leren bij dit soort vluchten is wat we er aan hebben om een drone te gebruiken en wat voor effect heeft het op de leefomgeving als je dit soort vluchten gaat uitvoeren.”

Roel geeft aan dat de vluchten niet bedoeld zijn voor de grote logistieke stromen. “Maar wel voor specifieke spullen die snel naar het ziekenhuis gebracht moeten worden.” Marcel vult aan: “Maar ook medicijnen of vluchten naar het laboratorium, bijvoorbeeld als er op de OK iemand geopereerd wordt en er wordt iets weggesneden dat meteen onderzocht moet worden terwijl de patient nog onder narcose is. Voor echte spoed is een drone geschikt. Maar wanneer we de drone precies kunnen inzetten zijn we vandaag aan het uitzoeken.” Marcel vertelt ook dat sommige dingen ook met de auto zouden kunnen, maar een drone zou vele malen sneller kunnen zijn.
Voordat de drone ook daadwerkelijk ingezet kan worden is afhankelijk van bepaalde wetgeving. Nu mag hij nog niet onbemand grote afstanden afleggen. Marcel Wilschut: “We gaan proberen om een vlucht naar Zwijndrecht te maken, in gecontroleerde setting. Uiteindelijk willen we het onbemand doen. Dat is de droom. Maar dit is de eerste stap die we kunnen zetten.”


Belangrijk om te weten volgens Roel, is dat je niet zomaar met een groot formaat drone mag vliegen. “Sterker nog er zijn opleidingen voor. Studenten worden bijvoorbeeld op het ROC Amsterdam opgeleid tot drone-piloot. Maar ook voor het maken van de machines. Dat soort ontwikkelingen zijn gaande en daarmee wordt het een stuk serieuzer.”

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Vleermuizen mogen ziekenhuis tijdelijk niet in

Vleermuizen verwacht je misschien niet bij het Albert Schweitzer ziekenhuis, maar ze wonen er wel. D...

Koffie met een glimlach: restaurant van Zwijndrechtse ziekenhuis wint TopASZ Award

Het restaurant van de locatie Zwijndrecht van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft de jaarlijkse p...

Verloren bij het ziekenhuis: wie is zijn trouwring kwijt?

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is op zoek naar de eigenaar van een trouwring. De ring...

Dit zijn de genomineerden voor de TopASz Award

De Cliëntenraad van het Albert Schweitzer ziekenhuis reikt ook dit jaar weer een prijs uit voor de m...

Baby’s Alan en Zayn werden geboren op schrikkeldag

Het komt een keer in de vier jaar voor: 29 februari. En precies op die dag besloten Zayn en Alan dat...

Ziekenhuis organiseert infobijeenkomsten tijdens glaucoomweek

Glaucoom is een sluipende beschadiging van de oogzenuw, die vaak ongemerkt uitval veroorzaakt van ee...