Dordrecht, Netherlands

Irritaties over afval stapelen zich op: 'Je krijgt hier een getto-achtig gevoel'

Roger Wagemans strijdt al jaren tegen het afval in Crabbehof Corrado Francke
Van blikjes drinken tot plastic zakken en van een wasdroger tot hele bankstukken: de wijk Crabbehof ligt bezaaid met afval. Ook in andere wijken ergeren Dordtenaren zich steeds vaker aan afvaldumpingen en andere rondslingerende rommel, ziet ook afvalbestrijder Roger Wagemans.
Corrado Francke | 6 juli 2023 14:00 | Aangepast op 6 juli 2023 14:00
"Je krijgt een getto-achtig gevoel. Je voelt je niet veilig en de gezondheid komt in het geding", vertelt Wagemans terwijl hij ons meeneemt door Crabbehof. Tijdens de 'afvalsafari' komen we van alles tegen: verpakkingen, opengerukte vuilniszakken en zelfs een plastic slee.

Wie een beetje improviseert, zet met al het bijeengesprokkelde afval zo een huis met meubels in elkaar. Allerlei planken, kinderstoelen, een ventilator of een toetsenbord - helaas liggen de lettertjes ernaast - Crabbehof is van bijna alle 'gemakken' voorzien.

Werkbusjes en buurtgenoten
"Dit is dagelijkse kost, dag in dag uit, zeven dagen in de week", treurt Wagemans, die zijn klus na een pauze van een paar maanden weer heeft opgepakt. Wagemans merkt dat werkbusjes 'in de donkere uurtjes' hun afval dumpen in de wijk, maar ook wijkbewoners zelf zich schuldig maken aan afvaldumpingen.

Soms is zijn buurt zo vies dat hij bezoek liever op een andere plek ontvangt. "Ik schaam me dood voor wat er ligt."
Niet alleen op straat, maar ook tussen het groen ligt allerlei afval Corrado Francke
In het eerste halfjaar is er in de wijk al ongeveer 450 keer over het afval geklaagd bij de gemeente, blijkt uit cijfers van het meldsysteem Fixi. Met name de stijging van het aantal meldingen tussen april (47) en mei (137) valt op. In juni werden er 125 meldingen gedaan van afvaloverlast.

Crabbehof valt op qua meldingen over dumpingen, maar ook uit andere wijken in Dordrecht komen veel klachten. In Sterrenburg wordt het meest gemeld, maar in het aantal meldingen per inwoner gaan Krispijn en Crabbehof aan kop.

Afvaldumpers vaker beboet
"Waar het misgaat, is dat mensen hun afval niet aanbieden op de manier waarop ze het moeten aanbieden", legt afvalwethouder Marc Merx de vinger op de zere plek. De afgelopen maanden heeft de gemeente daarom ingezet op handhaving. Merx' woordvoerder laat weten dat er tot en met half juni 106 boetes zijn uitgedeeld aan mensen die afval naast containers dumpten. In 2022 waren dat er, verdeeld over het hele jaar, 122.

Dat komt ook door een veranderd beleid. Waar afvalcoaches eerst nog in gesprek gingen met overtreders, krijgen 'afvaldumpers' nu meteen een boete. "Iedereen hoort het nu wel te weten", aldus Merx, die het ook belangrijk vindt 'achter de diepere oorzaak te komen' van het probleem. "Het heeft misschien ook te maken met mensen die hun eigen leven niet meer op orde krijgen."
Ook grote huishoudelijke apparaten worden gedumpt Corrado Francke
Wagemans heeft wel een wens: betrek vrijwilligers meer bij de afvalbestrijding. "Vervuiling blijf je altijd houden, maar het is ook het beleid dat erop aangepast moet worden. De mensen die ermee bezig zijn, neem die serieus", benadrukt Wagemans.

Als Dordtenaren willen helpen hun buurt schoon te houden, moeten zij een prikstok ophalen, terwijl de afvalgrijper in steden als Rotterdam en Tilburg gratis wordt thuisbezorgd. "Op zich een aardig idee", vindt Merx, die erover nadenkt om prikstokken bij wijkcentra te zetten. "Ik denk niet dat het mogelijk is om die dingen bij iedereen door de brievenbus te doen."

Proef zonder pasjessysteem
De gemeente moet ook aan de slag met een proef in een wijk waarin het pasje voor de ondergrondse container een jaar verdwijnt. Een motie van de PvdA die daartoe oproep, werd dinsdag met een nipte meerderheid aangenomen. "Ondanks de inzet van de gemeente ergeren Dordtenaren zich nog steeds kapot aan het vele afval in de straten", zo valt te lezen in de motie.

Lees meer over:

Afval|

Meest gelezen

Lees ook

Bijbetalen om je kliko te legen? In Zwijndrecht restafval bijna gehalveerd

De nieuwe manier van afvalinzameling in Zwijndrecht heeft voor ruim veertig procent minder restafval...

Onafhankelijk Papendrecht wil voederverbod in strijd tegen muizen en ratten

De partij Onafhankelijk Papendrecht (OP) wil dat de gemeente een voederverbod instelt in de openbare...

Het loopt storm tijdens de eerste Dordtse opruimdag: ‘Lekker van je zooi af!’

Tijdens de eerste opruimdag in de wijk Oud-Krispijn, komen veel mensen afval brengen. Een grote cont...

Grof afval? Lever het in je eigen buurt in tijdens de opruimdagen

De gemeente organiseert ook dit jaar weer opruimdagen en pop-up milieustraten in de Dordtse wijken. ...

Landelijke Compostdag: van achtertuin tot moestuin

Op de Landelijke Compostdag van afgelopen zaterdag namen mensen massaal emmers en schepjes mee om gr...

Deze wijkambassadeurs helpen jouw buurt schoon te houden

Afvalzakken naast de containers zijn al jaren een grote ergernis van Dordtenaren, blijkt uit onderzo...