Dordrecht, Netherlands

Jaarlijkse vloedschottentest roept vragen op wat te doen bij hoogwater

“Ik vraag mij af of er geen gaatjes in zitten die het water toch doorlaten”, vertelt een winkeleigenaar op de Voorstraat. “Het is nogal wat als je winkel vol water staat en je moet dat tegenhouden.” De dame heeft het over de vloedschotten die deze woensdag getest werden. Iedere laatste woensdag van september, net voordat het stormseizoen begint, loopt het Waterschap Hollandse Delta samen met de gemeente de plekken na waar het water mogelijk voor overlast kan zorgen.
Dennis Koorevaar | 28 september 2023 09:56 | Aangepast op 28 september 2023 09:56
“Ik ben dan wel heel verdrietig, want mijn winkel staat onder water dan.” De laatste keer dat het water rampzalig hoog stond was tijdens de watersnoodramp in 1953. Sindsdien heeft het water ook in Dordrecht niet meer zo hoog gestaan als toen. Sindsdien worden ieder jaar de vloedschotten getest in de Dordtse binnenstad. Die vloedschotten moeten het water zo veel mogelijk uit de stad houden. Maar weet men eigenlijk wat te doen bij hoog water? Bewoners en winkeliers op de Voorstraat weten het eigenlijk niet. “Ik hoop dat de stad het weet wanneer zij de schotten moeten plaatsen”, zegt een dame. Een winkelier een stukje verderop vult aan: “Als ik daar een schrijven van krijgen lees ik het graag.”

De panden op de Voorstraat moeten het water vanuit bijvoorbeeld de Oude Maas en de Wijnhaven tegenhouden. De panden zullen als het hoogwater is vol lopen met water en de vloedschotten moeten voorkomen dat het water verder de stad in stroomt. “We zijn al zestig jaar bezig om jaarlijks die testen te doen”, vertelt dijkgraaf Jan Bonjer. “Enerzijds hebben we ze misschien nog een keer nodig. Ten tweede voedt het wel ons bewustzijn. We moeten ons blijven realiseren in welk gebied we wonen, hoe mooi het is. Maar ook welke gevaren er van het water kunnen komen.” De dijkgraaf vindt dat het dan ook niet alleen voor het waterschap en voor de gemeente belangrijk is om deze testen te doen, maar ook voor de bewoners in het gebied.

Daarbij vertelt hij dat het weer steeds moeilijker te voorspellen wordt in verband met de klimaatverandering. En dat buien niet alleen in Limburg maar ook bij ons steeds heftiger van aard zullen zijn. Goed om te weten dus wat je moet doen bij hoogwater. “Niks denk ik”, zegt een vrouw. “Ik denk dat Dordrecht weet dat dan die schotten neergezet moeten worden. Die weten dat, denk ik, een maand van te voren.” Haar buurman vult aan: “Als ik daar een schrijven van kan krijgen dan lees ik dat graag.”

Informatie over wat te doen bij hoogwater vind je op de website van de gemeente. De dijkgraaf heeft ook een aantal tips. “Belangrijk dat je toch eens nadenkt over stel dat je een week in huis moet blijven. Denk bijvoorbeeld aan een noodpakket. Leg dat dan niet in de kelder maar op zolder. En ik denk dat het goed is om als buren daar met elkaar over te praten.” Bonjer noemt het voorbeeld van de Sint Elisabethvloed in 1421. “Als je goed kijkt naar alle historische beelden dan zie je hoe mensen elkaar hielpen. Het is helemaal niet verkeerd om eens na te denken: ‘wat als het water komt? Ben ik er dan ook voor jou?”.

Lees meer over:

vloedschotten|hoogwater|

Meest gelezen

Wantijbrug tijdelijk afgesloten voor verkeer

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 3 sep 2024 14:59

Lees ook

Dordtenaren ruimen zandzakken op na meevallende hoogwaterstand

In de nacht van donderdag op vrijdag tikte het waterpeil in Dordrecht net niet de twee meter aan. Me...

Hoogwater in Dordrecht valt mee, met dank aan de Maeslantkering

Het waterpeil in Dordrecht tikte donderdagnacht net niet de twee meter aan. Wel stonden er twee stei...

Gemeente waarschuwt voor hoogwater vrijdag en zet zandzakken neer

Rijkswaterstand verwacht vrijdag hogere waterstanden in de Dordtse binnenstad. Het peil wordt op max...

Kans op hoogwater in historisch havengebied

Het water in de rivieren rondom het eiland van Dordrecht is hoger dan gebruikelijk. En dat kan voor ...

Vloedschotten in de binnenstad: nooit ingezet, wel jaarlijks getest

Vloedschotten in het centrum om (bijna) heel Dordrecht te beschermen bij een extreem hoge waterstand...