Dordrecht, Netherlands

JoAnne (60) verloor haar te vroeg geboren kleinkind en helpt nu andere (groot)ouders met dit vaak onbegrepen verdriet

Het doet nog steeds zeer, het verlies van haar kleindochter. Vooral bij haar dochter, die daar nog steeds niet over kan praten. Oma JoAnne van der Est (60) heeft het verlies van dichtbij meemaakte en vond daar een nieuwe missie in. “Er bleek nog genoeg te zijn om te regelen”, zegt Van der Elst.
MC-RTVDordrecht | RTV Rijnmond | 18 oktober 2022 17:13 | Aangepast op 18 oktober 2022 17:13
JoAnne van der Est, oma van een stilgeboren kindje, is de drijvende kracht achter de bijeenkomst Wave of Light. Deze herdenkingsbijeenkomst voor stilgeboren kinderen werd zaterdag voor de vijfde keer gehouden, in Zwijndrecht. Ze richtte, nadat ze in 2016 haar kleinkind Floor verloor, de stichting Floor-de-lis op waarmee ze stilgeboren kinderen wil helpen herdenken. “Ik merk veel onbegrip.”

Benieuwd naar de herdenking? Bekijk het hier:
Let op: na de video gaat het verhaal verder
De stichting
“Wij verzorgen uitvaartmandjes. Vlindermandjes noem ik ze, dat klinkt wat liever. En we regelen ook kleding. Kleding van 15 centimeter tot kleding voor stilgeboren kinderen van veertig weken. Het zijn omslagdoekjes, jurkjes of pakjes, waarmee de kindjes waardig het ziekenhuis kunnen verlaten. Negentig procent van de mensen is daar niet goed voor verzekerd. Op deze manier kunnen ze het kindje wel waardig begraven of cremeren.”

“In veel ziekenhuizen hebben wij een voorraad manden en kleding in alle maten. Ik zorg dat die voorraad op peil blijft. De kleding maken we zelf, uit bruidsjurken. We kiezen voor bruidsjurken, omdat die veel emotionele waarde hebben en omdat het de kleur wit is, de kleur van onschuld.”

“De behoefte bij ziekenhuizen is groot. Ik ben er zeven dagen in de week mee bezig en begon met één ziekenhuis. Inmiddels zijn 23 ziekenhuizen aangesloten. Daarnaast hebben we dit jaar een monument geschonken aan de kinderbegraafplaats in Zwijndrecht en organiseren we de Wave of Light."

Wat is de Wave of Light?
"Dat is een jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor stilgeboren kinderen. De wethouder leest de namen van de stilgeboren kinderen voor en we branden kaarsjes, om de wereld te laten weten: zij hebben bestaan. Wij houden die in Zwijndrecht, onze woonplaats, maar daar zal het niet alleen zijn. Het wordt over de hele wereld georganiseerd. In elk land om 19:00 uur worden kaarsjes gebrand voor stil geboren kinderen. Zo ontstaat er een golf van licht over de wereld.”

“De oorsprong ligt in Amerika. De dag is uitgeroepen door president Ronald Reagan. Hij zei: als je je vrouw verliest ben je weduwnaar, maar als je een kind verliest dan zijn daar geen woorden voor. Hij wilde daar wel aandacht aan besteden.”

Nog steed onbegrip
“Er is veel onbegrip. Voor de herdenking bijvoorbeeld hangen wij speciale ribbons op. Dat viel niet in goede aarde. Mensen dienden klachten in bij de gemeente. Waarom ze dat doen weet ik niet, ons is niet verteld wat de klachten inhouden. Maar ik zou ze willen vragen: ga met ons in gesprek.”

“Breder merk ik wel dat het begrip groeit. Steeds vaker schrijven media erover, waardoor steeds meer mensen er over leren. Ik zie daar wel beweging in.”

Dit bericht is van onze mediapartner Rijnmond

Lees meer over:

Zwijndrecht|Overleden|overleden|

Meest gelezen

DuPont verdwijnt uit Dordrecht: fabriek staat te koop

Ingrid de Groot | 21 nov 2022 16:32

Lees ook

Oudste soldaat Olivier Bij de Vaate op 106-jarige leeftijd overleden

Olivier Bij de Vaate - die in mei 1940 op het eiland van Dordrecht tevergeefs vocht tegen de Duitse ...

Hemelbrievenbus moet taboe rondom het rouwen doorbreken

"Rouw is een vorm van liefde die zijn adres is kwijtgeraakt", zegt Anne Goossensen van Villa TrösT....

Oudste soldaat Olivier Bij de Vaate op 106-jarige leeftijd overleden

Olivier Bij de Vaate - die in mei 1940 op het eiland van Dordrecht tevergeefs vocht tegen de Duitse ...

Hoge pieptoon moet overlast van jongeren in Zwijndrecht tegengaan

De gemeente Zwijndrecht wil met een zogeheten Mosquito overlast van jongeren tegengaan in de wijk No...

Karim bakt oliebollen voor minima en horeca: 'Uit de hand gelopen hobby'

Overal in onze regio zien we ze op oudjaarsdag: oliebollenbakkers. Karim uit Zwijndrecht bakt ze voo...

Kolff over overlijden Queen Elizabeth (96) 'Wat een icoon. Rust zacht'

Koningin Elizabeth is op 96-jarige leeftijd overleden. Dat maakte het Britse Koningshuis donderdagav...