De stichting
“Wij verzorgen uitvaartmandjes. Vlindermandjes noem ik ze, dat klinkt wat liever. En we regelen ook kleding. Kleding van 15 centimeter tot kleding voor stilgeboren kinderen van veertig weken. Het zijn omslagdoekjes, jurkjes of pakjes, waarmee de kindjes waardig het ziekenhuis kunnen verlaten. Negentig procent van de mensen is daar niet goed voor verzekerd. Op deze manier kunnen ze het kindje wel waardig begraven of cremeren.”
“In veel ziekenhuizen hebben wij een voorraad manden en kleding in alle maten. Ik zorg dat die voorraad op peil blijft. De kleding maken we zelf, uit bruidsjurken. We kiezen voor bruidsjurken, omdat die veel emotionele waarde hebben en omdat het de kleur wit is, de kleur van onschuld.”
“De behoefte bij ziekenhuizen is groot. Ik ben er zeven dagen in de week mee bezig en begon met één ziekenhuis. Inmiddels zijn 23 ziekenhuizen aangesloten. Daarnaast hebben we dit jaar een monument geschonken aan de kinderbegraafplaats in Zwijndrecht en organiseren we de Wave of Light."
Wat is de Wave of Light?
"Dat is een jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor stilgeboren kinderen. De wethouder leest de namen van de stilgeboren kinderen voor en we branden kaarsjes, om de wereld te laten weten: zij hebben bestaan. Wij houden die in Zwijndrecht, onze woonplaats, maar daar zal het niet alleen zijn. Het wordt over de hele wereld georganiseerd. In elk land om 19:00 uur worden kaarsjes gebrand voor stil geboren kinderen. Zo ontstaat er een golf van licht over de wereld.”
“De oorsprong ligt in Amerika. De dag is uitgeroepen door president Ronald Reagan. Hij zei: als je je vrouw verliest ben je weduwnaar, maar als je een kind verliest dan zijn daar geen woorden voor. Hij wilde daar wel aandacht aan besteden.”
Nog steed onbegrip
“Er is veel onbegrip. Voor de herdenking bijvoorbeeld hangen wij speciale ribbons op. Dat viel niet in goede aarde. Mensen dienden klachten in bij de gemeente. Waarom ze dat doen weet ik niet, ons is niet verteld wat de klachten inhouden. Maar ik zou ze willen vragen: ga met ons in gesprek.”
“Breder merk ik wel dat het begrip groeit. Steeds vaker schrijven media erover, waardoor steeds meer mensen er over leren. Ik zie daar wel beweging in.”
Dit bericht is van onze mediapartner Rijnmond