Dordrecht, Netherlands

Johan zorgt al 15 jaar voor de Peugeot 404 van zijn overleden vriend Joop; 'Je moet blijven rijden'

Zo'n 34 auto's rijden tijdens de Riverside Car Classic weer door Dordrecht. Een van de deelnemers is Johan den Houten. Hij rijdt mee met zijn Peugeot 404 uit 1964. Hij zorgt nu ongeveer 15 jaar voor de 404 en het is volgens hem een wagen met een vrij bijzonder verhaal.
Dennis Koorevaar | 7 september 2023 11:30 | Aangepast op 7 september 2023 11:30
De Peugeot is van zijn goede vriend Joop geweest. Hij overleed een aantal jaar geleden op vrij jonge leeftijd en vroeg voor zijn dood aan Johan of hij de zorg voor de auto wilde dragen. "Zelf had ik al een aantal oldtimers en we deelden de liefde voor auto's" vertelt Johan. "Joop had jonge kinderen en inmiddels rijden de jongens af en toe mee. Het mooiste zou zijn als ze straks zelf kunnen rijden."

Rijden is voor auto's van deze leeftijd van groot belang. Zo voorkom je als eigenaar dat de banden plat worden. Een oldtimer onderhouden is veel werk en iedere manier om extra onderhoud te vermijden is dan nuttig. "Een keer per maand rijden is normaal. Het zijn ook auto's die echt nog moet smeren. Je moet het goed in de gaten houden."

Vriendschappen
De Riverside Car Classic vindt zaterdag 16 september plaats. Volgens mede-organisator Harry Eskens is het een geschikte dag om de kennis en passie voor de oldtimers te delen met anderen: "Er ontstaan hele leuke gesprekken over hun auto, over de geschiedenis van de auto en hoe zij eraan gekomen zijn." Johan vult aan: "Terwijl de één gaat wielrennen zij wij juist bezig met de auto. Dat is ontzettend leuk." Zo ontstaan er volgens Johan ook geregeld nieuwe vriendschappen omdat je samen toch het makkelijkst praat over gedeelde interesse. "Dat schept een band."

De Car Classic vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats. In de afgelopen jaren heeft Eskens een aantal onontdekte pareltjes voorbij zien komen. "Vorig jaar kwam uit het niets een Adler. Ik had van het merk wel gehoord, maar dan van de typmachines. Het was een authentieke auto en dit jaar hebben we er zelfs twee van. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat rijden."

Ook benieuwd naar de oude voertuigen? Op zaterdag 16 september kunnen geïnteresseerden de auto's vanaf 9:30 uur zien vertrekken bij Molen Kyck over den Dyck. Daar wordt dit jaar ook geld voor opgehaald net als voor de Egelopvang in Papendrecht. Rond 16:30 uur worden de auto's weer terug verwacht in Dordrecht en komen zij aan bij autobedrijf Ames aan de Laan der Verenigde Naties.

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte met Johan en zijn Peugeot 404:

Lees meer over:

Riverside Car Classic|

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Eilandleven: Big Rivers 2023, Car Classic en de Open Monumentendagen

Deze donderdag hebben we een overvolle uitzending van 'Eilandleven’, met een voorbeschouwing op de C...

Meer ruimte voor klassieke auto's

De klassieke wagens van de Riverside Car Classic krijgen meer ruimte van de gemeente Dordrecht. Het ...

Riverside Car Classic tourt door onze regio, Rein deed mee met zijn Adler uit 1933

Bentley, Porsche, Alpine, Lamborghini, Mercedes en ga zo nog maar even door: tientallen jaren oude a...

Motorblokken van oldtimers warmen op voor Riverside Car Classic

Deelnemers van de Riverside Car Classic zijn hun oldtimers aan het klaar maken voor de Rally. En dit...