Dordrecht, Netherlands

Jongerenraad luidt alarmbel om gebrek aan evenementen: 'Er gaat steeds meer weg'

Dancetour in 2019 op de Spuiboulevard Christiaan Valk
De jongerenraad wil meer aandacht voor evenementen in Dordrecht voor jongeren. Volgens Marijn van de Vreede vertrekken tieners en jonge twintigers steeds vaker naar andere steden omdat er in Dordt te weinig voor hen te doen is. "Heel veel mensen die ik ken, zijn verhuisd."
Corrado Francke | 29 april 2023 08:00 | Aangepast op 28 april 2023 14:43
De stad heeft als ambitie om in 2030 te zijn gegroeid naar 140.000 inwoners, "maar dan moet je ook wel denken aan de jongeren", stipt Van de Vreede aan. "Want die vertrekken nu steeds meer omdat er gewoon geen aanbod is voor evenementen in de stad."

Zelf kent hij veel jongeren die in Breda zijn gaan wonen omdat daar meer te doen is. Dordtenaren die in Breda studeren, moeten na een avond stappen weer om halfeen de trein in. Tenminste, als zij niet op een bank of luchtbed bij een vriend kunnen vertoeven.

Besluitvorming
Van de Vreede wil ook dat jongeren meer bij de besluitvorming van de gemeente worden betrokken. "Er worden nu heel veel ideeën bedacht zonder dat ze met jongeren in gesprek zijn gegaan. Het zijn ook niet de jongste mensen meer die er zitten", zegt hij met een knipoog, "maar zij moeten wel beleid schrijven voor mijn generatie."

De jongerenraad krijgt bijval van acht politieke partijen in de gemeenteraad die vragen hebben gesteld over het aantal evenementen voor jongeren. Zij willen van het gemeentebestuur weten of ook zij vinden dat er te weinig evenementen voor jongeren en locaties voor evenementen zijn in de stad.

Evenementenstad
"Het is niet prettig dat je als ouder in bed ligt te wachten tot je kind terug is", spreekt Jeanine Lammens (Dordtse VVD) uit eigen ervaring. Daarom zou ook zij graag meer evenementen en uitgaansgelegenheden in de stad willen. "We zijn al twee keer evenementenstad van het jaar geweest, het zou fijn zijn als dit in 2024 ook weer lukt."

Het VVD-raadslid stipt aan dat de stad er deze jaren honderden jongeren bij krijgt op het Leerpark en op de plek van het oude verzorgingstehuis Thureborgh. De jongerenraad hoopt, ook voor hen, vooral op een nieuwe, goede plek voor evenementen zoals Dancetour. Een andere wens: Dordtse horeca die langer open mag blijven.

Overlast
In de binnenstad is dat vanwege geluidhinder alleen niet zo makkelijk geregeld. "Maar je kiest ook bewust voor de binnenstad, dus als er dan af en toe wat is, kan je verwachten dat er wat meer overlast is", pareert Lammens.

Lees meer over:

Evenementen|

Meest gelezen

Lees ook

Veel wensen voor nieuw evenementenbeleid, botsing over de rol van dieren

In de stad of in het groen? Meer grote of kleine evenementen? Wat is de rol van dieren? Allemaal zak...

Marktkooplieden en gemeente praten verder over verplaatsing markt

De gemeente, marktkooplieden en de middenstand rond het Statenplein lijken het eens geworden over de...

Vierdaags festival In De Biesboschhal van start

Het vierdaags festival In De Biesboschhal trapte donderdagmiddag af met STRAAT078. Het evenement waa...

Biesboschhal het decor voor nieuw vierdaags cultuurevenement

Het monument de Biesboschhal op de Staart wordt donderdag 28 september tot en met zondag 1 oktober d...

Meer ruimte voor klassieke auto's

De klassieke wagens van de Riverside Car Classic krijgen meer ruimte van de gemeente Dordrecht. Het ...

Organisatie Pasar Malam zet in op meer subsidie gemeente

De tiende Pasar Malam in Dordrecht is de afgelopen drie dagen weer druk bezocht, toch er zijn zorgen...