Dordrecht, Netherlands

Kapper, verzorgende of metaalbewerker? Middelbare scholieren maken kennis met vervolgopleidingen

Ze moeten nog een half jaar naar school, maar veel leerlingen van het middelbaar onderwijs zijn deze weken al bezig met wat ze daarna gaan doen. Eind januari, begin februari organiseren namelijk veel vervolgopleidingen open dagen om hun studies in de schijnwerpers te zetten. Zo ook het Da Vinci College op het Leerpark.
Marjolein Vos | 30 januari 2024 16:00 | Aangepast op 30 januari 2024 15:19
Op de verschillende verdiepingen van de onderwijsinstelling zijn studenten aanwezig om uitleg te geven over hun opleiding. Marit is één van hen, ze volgt de studie verzorgende. Later wil ze graag op de Spoedeisende Hulp werken als verpleegkundige. “Ik wil graag mensen helpen”, legt ze uit. Als ze deze opleiding heeft afgerond, kan ze daar nog niet aan de slag: ze zal dan ook nog een HBO-studie moeten volgen. Maar dat is geen probleem, vindt ze. “Hier ben ik in ieder geval met zorg bezig. En misschien ontdek ik onderweg nog wel iets anders wat ik ook leuk vind.”

Theorie, maar vooral praktijk
Op de begane grond zit een kapsalon, maar wel een bijzondere. De medewerkers zijn kappers in opleiding. “Wij als leidinggevenden lopen er wel bij, maar de studenten doen echt het werk”, vertelt één van de docenten. En dat maakt deze opleiding nu net zo leuk volgens haar: studenten kunnen gelijk zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Dat is nodig ook, want de motivatie is soms nog wel een heikel punt. “We bieden de opleiding nu ook versneld aan: de niveau 2 opleiding duurt maar 1 jaar en de niveau 3 opleiding zelfs maar 2 jaar. Wij kwamen erachter dat de opleiding voor het mooie eigenlijk net iets te lang duurde, waardoor de motivatie van de studenten toch wat weg begon te vallen.” Door onderdelen in te korten moet de studenten meer geboeid blijven.
Naast kortere opleidingen probeert het Da Vinci College nieuwe studenten ook te ‘lokken’ met hun kleinschaligheid. Het complex is dan misschien groot, de lokalen niet. Ook zitten er niet veel leerlingen bij elkaar. Dat zorgt voor een betere sfeer, volgens één van de docenten.

Heb je deze open dag gemist maar wil je wel meer weten over de studies van het DaVinci College? Kijk dan even op de website van de onderwijsinstelling. Er komen namelijk nog meer informatiebijeenkomsten aan.

Bekijk hieronder onze reportage over de open dag.

Lees ook

Zorg voor zieke ouder of vriend: Da Vinci College helpt mantelzorgers

Hoe kun je iemand in en uit bed helpen, zonder dat je jezelf vertild? Deze en andere tips geven stud...

Da Vinci College zamelt 3000 euro in voor scholen in rampgebied Turkije en Syrië

Atakan Cakici en zijn medestudenten van het Da Vinci College hebben ruim 3300 euro ingezameld voor d...

Versneld opleidingstraject is nog geen oplossing voor personeelstekort

In bijna alle sectoren zijn er personeelstekorten, zoals onder meer het onderwijs. Het Da Vinci Coll...

Scholieren Zuid-Holland Zuid zijn gelukkiger dan hun leeftijdsgenoten

Middelbare scholieren uit de regio Zuid-Holland Zuid voelen zich gemiddeld beter dan hun leeftijdsge...

Videosolliciteren moet meer mbo-studenten aan een stage helpen

Het Da Vinci College gaat gebruikmaken van videosolliciteren. Het vinden van een stageplek is nameli...

Talkshow door studenten in duurzaamheidsfabriek: ‘Ik wil ze een stem geven'

Studenten van Da Vinci en Yuverta hebben vrijdag een talkshow gehouden in de duurzaamheidsfabriek. T...