Dordrecht, Netherlands

Kiss my Soul in Dordrechts Museum is een moderne ode aan de liefde

Een kunstwerk van Juul Kraijer, Zonder titel, 2004, collectie van de kunstenaar
De nieuwe tentoonstelling van het Dordrechts Museum is afgelopen weekend geopend. RTV Dordrecht liep met conservator Wilma Sütö een ronde langs de door haar samengstelde kunstverzameling. De tentoonstelling Kiss my Soul staat in het teken van de liefde en bestaat uit ruim 75 werken van 30 verschillende kunstenaars.
Trevyn van Houwelingen | 25 oktober 2023 13:51 | Aangepast op 25 oktober 2023 13:51
Sütö laat in Kiss my Soul de liefde in al haar facetten zien. De tentoonstelling is opgebouwd uit zes "hoofdstukken", die ieder een eigen vorm van de liefde belichten. Zo komt natuurlijk lust aan bod, voor preutse bezoekers zal de laatste zaal van de tentoonstelling daarom wellicht een vorm van shocktherapie zijn. Maar ook de onvoorwaardelijke moederliefde en religieuze liefde hebben een plek in de expositie. En wat te denken van broederliefde, het rouwproces om een verloren liefde en de liefde tussen ouderen.

De inspiratie voor de tentoonstelling kwam van een populair schilderwerk uit de vaste collectie, De Hemelse en Aardse Liefde (1850) van Ary Scheffer. Liefhebbers die een 19e eeuwse schildercollectie verwachten zullen echter bedrogen uitkomen, naast het werk van Scheffer zijn er nog twee stukken uit de 20e eeuw te zien. Het restant is allemaal in de 21e eeuw vervaardigd.

Sütö vat de tentoonstelling kort maar duidelijk samen: "Ik wilde laten zien dat er tussen de aardse en hemelse liefde van Scheffer veel meer vormen van liefde zijn. In deze 21e eeuw heeft de liefde veel meer gezichten gekregen, en die wordt in deze tijd ook door kunstenaars verbeeld. Dat landschap wilde ik in het Dordrechts museum laten ontvouwen."
Sütö voor een kunstwerk van modeontwerper Bas Kosters. RTV Dordrecht
En dat is gelukt, een landschap van ruim zeventig verschillende kunstwerken, vervaardigd door dertig kunstenaars. Er hangen schilderijen en tekeningen aan de muren, er liggen enorme kettingen op de vloer en in een hoek hangen een soort priestergewaden met daarop tekenen van liefde en genegenheid. Verschillende meubelstukken en beeldhouwwerken maken het liefdeslandschap af.

Sütö is er trots op dat de tentoonstelling door dertig kunstenaars is bevolkt: "Het is een moderne groepstentoonstelling, met kunst van lokale, nationale en internationale kunstenaars. Zo hangen er werken van de internationaal vermaande Marlene Dumas en Tracey Emin maar zijn ook Paul van der Eerden en Romy Muijrers onderdeel van de collectie met hun in Dordrecht vervaardigde tekenwerken, waarbij de tekstletters als het ware van liefde in elkaar overvloeien."

Benieuwd naar de tentoonstelling? Kiss my Soul is nog tot en met 3 maart 2024 te zien in het Dordrechts Museum. Bekijk hieronder ook de reportage die RTV Dordrecht met Wilma Sütö over Kiss my Soul maakte.

Meest gelezen

Lees ook

Deze week in Op Pad Met Ad: 250 jaar Pictura

Het is het oudste tekengenootschap van Nederland en dit jaar bestaat het 250 jaar. Dat wordt uitgebr...

Tekengenootschap Pictura in de spotlights in Dordrechts Museum: ‘Eigenlijk hebben we hetzelfde doel’

Dubbel feest in het Dordrechts Museum dit weekend. Daar werd niet alleen de nieuwste tentoonstelling...

Van gewapende arrestaties tot het voorkomen van zelfmoord: Wouter fotografeerde agenten in actie

Op metersgrote borden op de Spuiboulevard zijn deze week foto’s van politieagenten te zien. De serie...

Topschilderij na eeuwen terug in Dordt: Van Strij's meesterwerk te zien in nieuwe tentoonstelling

“Dit is echt een waanzinnig mooi stuk. Dat zie je zelden, dat dit opduikt. Ik heb het in ieder geval...

Topstuk van Dordtse schilder Jacob van Strij ontdekt

In het Dordrechts Museum is binnenkort een wel heel bijzonder werk te zien. Het gaat om een onbekend...

Zo vier je Valentijnsdag in Dordrecht

Nog een nachtje slapen en dan is het zover, de meest romantische dag van het jaar: Valentijnsdag.He...