Dordrecht, Netherlands

Koffermoord 'erger dan beestachtig', hoofdverdachte krijgt 24 jaar cel en tbs

De 'koffermoord' gebeurde in 2021 Jordy Nijenhuis
De rechter heeft 24 jaar cel en tbs opgelegd aan de hoofdverdachte van de Rotterdamse koffermoord. Op 28 juli 2021 werd Manuel Alvarez in een woning aan de Zevenkampse Ring in Rotterdam-Zevenkamp vermoord en in stukken gezaagd.
Rijnmond | 9 oktober 2023 14:04 | Aangepast op 9 oktober 2023 14:04
De stoffelijke resten zaten in koffers die later in Dordrecht zijn teruggevonden in een auto. De 27-jarige Abdi B. uit Zwijndrecht had bekend dat hij Alvarez had gedood. Een motief is onduidelijk gebleven.

Schaar, zaag en lijkzakken
De moord was zorgvuldig voorbereid. Abdi B. had een schaar, zaag, strijkijzer en lijkzakken besteld. Ook had hij gezocht op ‘gehaktmolen’. De rechter: “Het is een spoor van maandenlang gericht zoeken, het is de aanschaf van goederen die duidelijk niet voor tuinwerkzaamheden bedoeld waren.”

De rechter zegt dat het moeilijk is om woorden te vinden voor deze zaak. “Op zichzelf is de dood van een jonge man al gruwelijk te noemen. Als dit gebeurd door kneveling, mogelijk marteling en door messteken is dat nog erger dan beestachtig te noemen.”

Hulp medeverdachten
Abdi B. werd in de gruwelzaak geholpen door vier medeverdachten. Twee ervan zouden volgens de rechter nauw betrokken zijn geweest bij de moordplannen. Zij krijgen twintig jaar cel. Eén verdachte is vrijgesproken. De man was weliswaar betrokken bij de aanschaf van de koffers, maar wist niet dat daarin het lijk werd verborgen.

Een andere verdachte, die hielp bij het wegwerken van het lijk, krijgt een jaar cel. Ook hij wist niet dat er moordplannen waren, zegt de rechter.

Emoties
De rechtszaak in Dordrecht leidde in september tot veel emoties bij de nabestaanden en bekenden van Manuel Alvarez. De moeder van Manuel richtte zich tot de verdachten: “Vanaf die 28e juli 2021 is ons leven één grote hel. Ik haat jullie met elke vezel in mijn lijf en hoop dat jullie wegrotten in een cel.”

Ook bij de uitspraak waren zij in groten getale gekomen. Een aantal droeg een T-shirt met een afbeelding van het slachtoffer en de tekst ‘Gerechtigheid voor Manuel’. Met name de vrijspraak voor moord van twee verdachten leidde tot veel woede.

Lees meer over:

koffermoord|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Manuel werd in de val gelokt, vermoord en in stukken gezaagd. Volgens zijn dochtertje 'mag papa nu wel uit zijn doosje komen’

Dagenlang zocht de familie van Manuel Alvarez in de zomer van 2021 naar de vermiste Zwijndrechter. Z...

Verdachten Zwijndrechtse koffermoord hadden boodschappenlijstje met strijkijzer, handboeien, zaag en alarmpistool

De vijf mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Manuel Alvarez (29) uit Zwijndr...