Dordrecht, Netherlands

Kunstkerk in de race voor Puienprijs: ‘Spraakmakend hoort bij zo’n cultuurpodium’

De Kunstkerk heeft de laatste jaren een flinnke metaformose ondergaan Foto: Fokko van der Straaten
Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs die sinds 2017 elke twee jaar wordt uitgereikt door de Vereniging Oud-Dordrecht. Daarmee wil de vereniging de verbetering van het stadsaangezicht ondersteunen.
Fokko van der Straaten | 11 oktober 2023 12:15 | Aangepast op 11 oktober 2023 12:15
Uit alle inzendingen van dit jaar heeft een commissie inmiddels een shortlist samengesteld, waar een vakjury uiteindelijk de winnaars uit zal kiezen. De panden zijn verdeeld in drie categorieën: Bedrijfspand, Woon-winkelpand en Herbestemming. Ook wordt er een publieksprijs toegekend, waar op gestemd kan worden.

RTV Dordrecht heeft een rondje door de stad gemaakt met architect en jurylid Andries Laane. Hij licht drie puien toe die door de jury zijn genomineerd. Eerder kwamen al het voormalig Regiokantoor en Voorstraat 280 aan bod. In deze aflevering staat de Kunstkerk centraal. Als er één pui is waar de laatste tijd veel over te doen is geweest, is het die van de Kunstkerk. Het gebouw heeft de laatste jaren een ware metamorfose ondergaan. In 2022 werd het pand heropend en sindsdien doet het dienst als cultuurpodium. Het is een gebouw met twee gezichten geworden: aan de ene kant een historische gevel, aan de andere kant is ervoor gekozen om de pui te voorzien van een voorzetwand met allerlei afbeeldingen in gekleurd glas.

Aan de Museumstraat is de gevel grotendeels in oude glorie hersteld, iets wat de jury zeer aanspreekt. “Wij hechten er heel erg aan om te benadrukken dat het kleurenschema weer is teruggebracht naar de oorspronkelijke kleuren op basis van kleurenonderzoek”, vertelt Laane. “Op een of andere manier is Dordrecht de laatste jaren ook sprankelender geworden sinds die kleurenwaaier gehanteerd wordt. Want eigenlijk bleek het kleurengamma dat gebruikt werd veel en veel breder dan we later als monumentale kleuren bestempeld hebben. Van de jaren 80 tot 2000 was het grachtengroen en bentheimer wit, maar dat kleurengamma is oneindig veel breder, zoals je hier nu ook ziet.”
De pui aan de Museumstraat is in de oorspronkelijke kleuren geschilderd Foto: Fokko van der Straaten
Ophef
De jury is blij met de ‘terugkeer’ van de Kunstkerk in de stad. “De publieke functie die de kerk vroeger had is nu geïnstitutionaliseerd”, zegt Laane. “Dat is een poosje als Kunstkerk een beetje op amateuristische wijze in stand gehouden, maar nu echt geïnstitutionaliseerd. Het is voor de stad een enorme verdienste dat er zo’n cultuurpodium bij gekomen is.” Dat laatste zullen veel Dordtenaren beamen, alleen over de pui aan de achterzijde van het gebouw is meer verdeeldheid. Direct na plaatsing van de glazen wand, die ontworpen is door Studio Job, stroomden de reacties binnen. Zowel positieve als negatieve.

Over de gevel aan de achterzijde van het pand ontstond de nodige ophef Foto: Fokko van der Straaten
De reacties variëren dus van te opzichtig en zelf kwetsend, tot modern en hip. En tot die laatste groep behoort ook de jury van de Puienprijs. “Bij zo’n cultuurpodium hoort spraakmakend, dus die functie is passend. Maar spraakmakend betekent ook: de één vindt het geweldig en de ander vindt het vreselijk”, legt Laane uit. Niet over alles is de jury zo lovend. Ze heeft nog wel wat kritiek, vooral op de doorgang tussen het Dordrechts museum en het Hof. In onze reportage
licht Laane dat toe.
Benieuwd naar wat de jury te zeggen heeft over Voorstraat 280 en het voormalig Regiokantoor? Die reportages zijn terug te zien op ons YouTube-kanaal. Donderdag in ons programma Eilandleven is een lange versie te zien van de bezoeken aan de genomineerde panden. Op 12 oktober worden om 20.00 uur in de Trinitatiskapel de winnaars van de Dordtse Puienprijs bekendgemaakt. Je kunt nog stemmen op de publieksprijs via de website www.dordtsepuienprijs.nl. Daar is ook de toelichting van de jury te vinden bij de uitgekozen panden.

Lees meer over:

Dordtse Puienprijs|KunstKerk|

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Primeur voor Kunstkerk: Hella de Jonge toont voor het eerst haar schilderijen

Eigenlijk had ze voor zichzelf besloten nooit meer te exposeren. Daardoor is het extra bijzonder dat...

Aandacht voor de schoonheid van Dordrecht in Eilandleven

De Vereniging Oud-Dordrecht maakt zich op voor de uitreiking van de Puienprijs. De prijs die in het ...

Van warenhuis Gerzon naar opgeknapt woon-winkelpand: ‘Voorstraat 280 is een sieraad voor de stad’

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprij...

Van bruut betonnen kantoorkolos naar woongebouw: regiokantoor in de race voor Puienprijs

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs...

Kunstkerk en Regiokantoor in de race voor Dordtse Puienprijs

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs...

Oeuvre-expositie Gerhard Lentink van start in Kunstkerk

Op zaterdag 19 augustus is de expositie Gerhard Lentink|Dwarsdoorsnede van een oeuvre in de Dordtse ...