Dordrecht, Netherlands

Van bruut betonnen kantoorkolos naar woongebouw: regiokantoor in de race voor Puienprijs

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs die sinds 2017 elke twee jaar wordt uitgereikt door de Vereniging Oud-Dordrecht. Daarmee wil de vereniging de verbetering van het stadsaangezicht ondersteunen.
Marjolein Vos | 9 oktober 2023 16:00 | Aangepast op 9 oktober 2023 16:00
Uit alle inzendingen van dit jaar heeft een commissie inmiddels een shortlist samengesteld, waar een vakjury uiteindelijk de winnaars uit zal kiezen. De panden zijn verdeeld in drie categorieën: Bedrijfspand, Woon-winkelpand en Herbestemming. Ook wordt er een publieksprijs toegekend, waar op gestemd kan worden.

De komende dagen zijn op RTV Dordrecht drie genomineerde panden te zien. Architect en jurylid Andries Laane vertelt bij iedere pui wat er zo bijzonder aan is en waarom juist deze gevel is genomineerd. Deze keer staan we stil bij het voormalige Regiokantoor aan de Noordendijk nummer 250.
Het Regiokantoor heeft de afgelopen tijd een flinke metamorfose ondergaan. “Het was een bruut betonnen kantoorkolos en het is getransformeerd tot een woongebouw met heel diverse vormgeving en heel veel verschillende materialen”, vertelt Laane. “En een verschil in lagen waardoor het een interessante woonomgeving geworden is. De grote schaal is eruit. Er zijn nog wel oorspronkelijke onderdelen van het gebouw, zoals de trappenhuizen, die in het zicht zijn gebleven. Maar het gros van de gevel is opnieuw bekleed.”

Het gebouw heeft een heel andere uitstraling gekregen. En daar is de jury van de Puienprijs blij mee. “Wij zijn sowieso ontzettend blij dat we met zo’n prijs kunnen focussen op de inspanningen die geleverd worden om de stad een boost te geven”, zegt Laane. Maar de jury had naast de lofuitingen toch ook nog wat kritiekpunten op het Regiokantoor. Benieuwd wat die zijn? Bekijk hier onze reportage.
Houd onze kanalen in de gaten: we hebben ook de Kunstkerk en het pand aan de Voorstraat 280 bezocht. Een impressie van die gebouwen wordt op dinsdag en woensdag uitgezonden. En donderdag in ons programma Eilandleven is een lange versie te zijn van de bezoeken aan de genomineerde panden.

Op 12 oktober worden om 20.00 uur in de Trinitatiskapel de winnaars van de Dordtse Puienprijs bekendgemaakt. Je kunt nog stemmen op de publieksprijs via de website www.dordtsepuienprijs.nl. Daar is ook de toelichting van de jury te vinden bij de uitgekozen panden.

Lees ook

Hier worden binnenkort 71 duurzame sociale huurwoningen gebouwd in Crabbehof

Woningcorporatie Woonbron en aannemer Waal gaan 71 nieuwbouwappartementen realiseren aan de Frank va...

Te weinig plekken voor statushouders door krapte op woningmarkt

In totaal kregen 197 statushouders vorig jaar een woning toegewezen in Dordrecht. Dat zijn er 44 min...

Nieuwe eisen aan woningbouwplannen hebben weinig gevolgen voor Dordrecht

De provincie Zuid-Holland heeft besloten dat twee derde van de huizen bij nieuwbouwprojecten moet be...

3000 tot 4000 nieuwe woningen in nieuwe stadswijk Maasterras stap dichterbij

Een autoluwe, groene wijk, waar wonen en werken samenkomen. En dat dichtbij de binnenstad en vlakbij...

Aandacht voor de schoonheid van Dordrecht in Eilandleven

De Vereniging Oud-Dordrecht maakt zich op voor de uitreiking van de Puienprijs. De prijs die in het ...

Kunstkerk in de race voor Puienprijs: ‘Spraakmakend hoort bij zo’n cultuurpodium’

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs...