Mart Veldhuis maakte een wandkleed in klassieke stijl over een actueel thema: de pechgeneratie. In 2015 werd de basisbeurs afgeschaft en veranderd naar een leenstelsel. In 2023 werd dit weer teruggedraaid, omdat het ongelijkheid in de hand zou werken. Kinderen van ouders met een lager inkomen zouden minder gemotiveerd worden om door te studeren en aan het werk te gaan met een hogere studieschuld dan kinderen van rijkere ouders.
De studenten die de dupe waren van de tijdelijke ommezwaai, kregen gemiddeld 1400 euro compensatie per student: bij lange na niet het bedrag dat studenten moesten gaan lenen door het afschaffen van de basisbeurs.
Had je maar later of eerder geboren moeten worden
Hiermee is de studieschuld je eigen schuld geworden. De titel heeft een dubbele lading: alsof je er wat aan kunt doen, dat je precies in die periode ging studeren. Veldhuis maakte een veelbesproken wandkleed over hoe het leven van een student met schulden eruitziet, dat wordt tentoongesteld door het Dordrechts Museum. Het geweven tapijt van Veldhuis laat zich lezen als een stripverhaal. Wandtapijten zijn door de eeuwen heen vaak gemaakt om verhalen uit te beelden en actuele kwesties aan te kaarten.
De kopers, Joke van Veen en Jaap Versteegh, geven het wandkleed in bruikleen aan het Dordrechts Museum. Veldhuis kan het nog steeds nauwelijks bevatten. "Dankzij de kopers is mijn studieschuld nu - symbolisch - afbetaald. Dit is natuurlijk waarop ik had gehoopt, maar toen ik het nieuws hoorde was ik echt sprakeloos. Het voelt nog altijd erg onwerkelijk."
Dit artikel verscheen ook bij onze mediapartner Rijnmond. RTV Dordrecht was in april bij de onthulling van het wandtapijt in het Dordrechts Museum: