Dordrecht, Netherlands

Laatste rabbijn van Dordrecht geëerd met straatnaam: 'Dit is heel belangrijk'

De onthulling van de straatnaam met in het midden de verre neef Martijn Katan Stijn van der Poel
Barend Josua Katan was in de jaren dertig de laatste rabbijn van Dordrecht. Tachtig jaar na zijn dood is de joodse geleerde geëerd met de benoeming van een straatnaam op de begraafplaats Essenhof. De onthulling van het 'Barend Josua Katanpad' vrijdag maakte veel emotie los. "In de joodse beleving is het heel belangrijk om mensen hun namen te noemen", vertelt Martijn Katan, een verre neef van Barend Katan.
Corrado Francke | 24 januari 2023 15:00 | Aangepast op 24 januari 2023 14:20
Katan, zelf hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, moet een traantje wegpinken als hem wordt gevraagd wat deze ode aan zijn verre neef hem doet. "Zo lang iemand nog over je spreekt, aan je denkt en je naam noemt, zo lang ben je niet echt dood."

Pettenmakersknecht
Barend Katan werd op 1 mei 1932 als rabbijn benoemd bij de joodse gemeente Dordrecht als opvolger van Samuel Dasberg. Ook volgde hij hem op als docent Hebreeuws. "Het was een zoon van heel eenvoudige ouders, zijn vader was pettenmakerskrecht. Hij is als enige in de grote familie van Katan gaan studeren voor rabbijn."

In 1943 werd Barend Katan vermoord in Auschwitz net als zijn vader, stiefmoeder, zus, vrouw, drie kinderen en pleegkind. "Het lag voor de hand dat na twintig of dertig jaar niemand meer zou weten wie die Barend Katan geweest was. De gemeenteleden waren ook grotendeels uitgemoord. En nu staan we hier tachtig jaar later om hem te gedenken. Dat doet mij heel veel."
Volgens de verre neef zette Katan zich enorm in voor de stad en de inwoners. "Met name toen joden Duitsland ontvluchtten en naar Dordrecht kwamen, heeft hij daar geweldig voor gezorgd." Historicus Kees Weltevrede vult aan: "Het was een hele bevlogen man, hij zorgde voor de gemeente."

Collectieve geheugen
Weltevrede benadrukt dat er in Dordrecht weinig plekken zijn die de inwoners terug doet denken aan de joodse gemeenschap. "Dat vonden we eigenlijk heel jammer, want je zou ze in het collectieve geheugen mee moeten nemen."

Het Barend Josua Katanpad loopt door het monumentale deel van de Dordtse begraafplaats. Eerder zijn de verzetsstrijders Lenie Dicke en Leendert Keesmaat al geëerd met een straatnaam op de Essenhof.
Portret van Barend Josua Katan Regionaal Archief Dordrecht

Lees meer over:

Joodse gemeenschap|Essenhof|

Lees ook

Dief verstoort rust op begraafplaats: ‘We dachten al langer dat hier iemand 's avonds was'

Een 35-jarige man is zondagavond aangehouden nadat hij had geprobeerd verschillende beeldjes en kett...

Begrafenis in de buitenlucht: 'Unieke plek in de regio'

Geluid van vogels, de zon die door de bomen schijnt en muziek die klinkt onder de grote bruine tentd...

Van een oorlogsgraf adopteren tot aan een boek vol gezichten, Nick deed het

Witte stenen, vol met gegraveerde namen van gevallen soldaten in Dordrecht tijdens de Tweede Wereldo...