Dordrecht, Netherlands

Van een oorlogsgraf adopteren tot aan een boek vol gezichten, Nick deed het

Nick van Uden RTV Dordrecht
Witte stenen, vol met gegraveerde namen van gevallen soldaten in Dordrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Namen die op grafstenen staan, maar geen gezicht hebben. Nick van Uden wil daar wat aan doen door een boek te maken. “Van alle 150 soldaten en verzetshelden die nog in Dordrecht begraven liggen, ga ik achterhalen wie ze zijn. Wie zijn hun ouders en wat was hun beroep? Maar ook hoe ze om het leven zijn gekomen.” Op deze manier wil hij een gezicht geven aan deze mensen.
Stephanie Roggekamp | 23 augustus 2022 16:30 | Aangepast op 23 augustus 2022 16:30
Nick vindt het belangrijk om de verhalen van de gevallen militairen te vertellen, omdat ze volgens hem het hoogste offer voor Nederland hebben gebracht.

Adoptie militair graf
Het is niet geheel zonder reden dat Nick op 29-jarige leeftijd een boek schrijft. Van jongs af aan is hij al gefascineerd van de oorlog. “Op TV keek ik dan naar het programma Battlefront.” Ondertussen is hij auteur en eigenaar van de website 'Dordrecht in de oorlog'. Vorig jaar heeft hij het militaire graf van soldaat Bour geadopteerd. Elke maand legt hij er een bloemetje neer. “Ik vind het mooi dat er iemand nog bij je stil staat. De partners en kinderen zullen nog leven, maar de ouders van de militairen zijn tussen, denk ik, al tientallen jaren overleden. Tenminste, in de meeste gevallen. Als zij allemaal wegvallen, wie herdenkt deze mensen dan? Ik wil hun verhalen doorgeven aan de volgende generaties.”
Door daar zelf deel van uit te maken, is hij zich nu aan het verdiepen in de omgekomen mensen die in de oorlogsgraven van Dordrecht liggen. “Want dat is denk ik wat oorlog is”, zegt Nick. “De mensen en hun gezichten. We zien het in Oekraïne; het is altijd ellende. Ik denk dat dat een les voor onszelf is die we moeten leren.”

Op het internet staan al verhalen van de soldaten, maar Nick vindt dat deze oppervlakkig zijn. “Ik wil echt een stap verder gaan door alles te bundelen en ze écht een gezicht te geven.”

Alle hulp welkom
Elk vrije moment dat hij heeft, werkt hij aan de zoektocht. “Ik hoop het rond de mei-dagen te publiceren, maar het is de vraag hoever ik kom.” De auteur kan daarom alle hulp goed gebruiken. Hij is vooral op zoek naar foto’s. “Stiekem hoop ik nog familieleden tegen te komen en dat zij mij dan meer informatie of foto’s kunnen geven.”
Op de begraafplaats Essenhof en in Dubbeldam liggen slachtoffers uit heel het land. Alleen al tijdens de mei-dagen in 1940 zijn tweehonderd Nederlandse militairen omgekomen op het eiland. “In totaal zijn er 2300 soldaten in heel Nederland gesneuveld tijdens die periode. Dat toont aan hoe hard er toen in Dordt is gevochten”, legt Nick uit. De militairen zijn hier begraven, een deel is teruggebracht naar hun geboorteplaats, maar een deel is dus ook blijven liggen. Van al deze mensen wil Nick hun verhaal opgraven.

Familielid van een van de oorlogsslachtoffers op begraafplaats Essenhof of Dubbeldam? Heb jij extra informatie over de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht of foto’s? Mail ze naar Info@dordrechtindeoorlog.nl

Benieuwd naar één van de verhalen die Nick heeft weten te achterhalen? Bekijk het hier:

Meest gelezen

RTV Dordrecht vanaf januari in nieuw onderkomen op De Staart

Fokko van der Straaten | Trevyn van Houwelingen | 1 dec 2023 18:07

Vijftien Dordtse ambtenaren berispt wegens wangedrag

Trevyn van Houwelingen | 28 nov 2023 19:30

Lees ook

Vormgeven aan verdriet: wensbollen tijdens Wereldlichtjesdag

Ieder jaar wordt op de tweede zondag in december Wereldlichtjesdag georganiseerd. Wereldwijd komen m...

Deze vrijdag op TV Dordrecht: Op Pad Met Ad met jongeren over de oorlog tussen Israël en Hamas

Het conflict tussen Hamas en Israël zorgt ook in Nederland voor verdeeldheid en maatschappelijke onr...

Nieuw straatnaambord voor Gijs van Bemmelenpad

Op begraafplaats Essenhof is anderhalve week na de onthulling van het pad dat vernoemd is naar polit...

Hij werd verraden en door zijn eigen politiecollega's opgepakt: Dordtse verzetsman Gijs van Bemmelen geëerd

"Hij stond voor een goede zaak in moeilijke omstandigheden. Hij heeft zijn rug rechtgehouden, zijn k...

Zang, toespraken en stilte tijdens Indiëherdenking: 'Wil mijn opa en oma eren'

Ook in Dordrecht is stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Het pr...

Herdenkingsmonument Indische gemeenschap Dordrecht onthuld

Op de algemene begraafplaats Essenhof in Dordrecht is donderdag een herdenkingsmonument voor de loka...