Dordrecht, Netherlands

Landbouwwerktuigen krijgen een kenteken

Alle landbouwwerktuigen moeten per 1 juli 2022 in bezit zijn van een kentekenplaat. Oorspronkelijk lag de deadline op 1 januari van dit jaar, maar door storingen en veel aanmeldingen is deze verschoven.
Alexander Eleveld | 4 januari 2022 16:14 | Aangepast op 4 januari 2022 16:14
De voorbereidingen verliepen niet heel soepel. "We zijn in juni al begonnen met de aanvraag. Het duurde heel lang voordat we überhaupt een reactie kregen. Toen moesten we ook nog alles opnieuw doen. We zijn nu pas met de laatste bezig", vertelt Cor van de Heijde, mede-eigenaar van Loonbedrijf C. A. van de Heijde. "Het is gewoon een hele hoop gedoe."

Er moet een kentekenplaat op alle voertuigen die de openbare weg op gaan. Dus ook de aanhangwagens moeten voorzien zijn van een volgplaat of een eigen kenteken. Het lijkt er alleen wel op dat het vooral bedoeld is om geld te verdienen. "Ik denk dat het voor de verkeersveiligheid wel goed is, maar eigenlijk is het gewoon een melkkoe. We hoeven nog niet te keuren, maar dat gaat straks wel moeten en dat kost weer extra geld", zegt Jan Willemsens, eigenaar van Willemsens Landbouw. Volgens Cor is het vooral bedoeld om makkelijker boetes uit te delen.

De trekkers mogen nu wel 40 km/u in plaats van 25. "Deze landbouwvoertuigen kunnen eigenlijk al vijftien jaar 40 kilometer per uur, maar dat is altijd een beetje gedoogd", zegt Jan.

Lees meer over:

Trekkers|kenteken|landbouw|

Lees ook

In discussie over landbouw; eerste debat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen

Op 16 maart mogen de Dordtenaren naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. En er valt wa...