Dordrecht, Netherlands

Leerlingen Johan de Witt-gymnasium net geen kampioen NK Debatteren

De Dordtse deelnemers aan het NK Debatteren Foto: Johan de Witt-gymnasium
Een spannende dag was het zaterdag voor zes Dordtse scholieren van het Johan de Witt-Gymnasium. In Utrecht deden ze mee aan het NK Debatteren, dat voor de 26ste keer georganiseerd werd door de Stichting Nederlands Debat Instituut. Uiteindelijk werden ze tweede, een plek waar ze zelf erg trots op zijn.
Marjolein Vos | 23 januari 2024 10:18 | Aangepast op 23 januari 2024 10:18
Jaarlijks doen meer dan 100 scholen mee aan de wedstrijd. Op de finaledag wist het Johan de Witt-gymnasium 26 overgebleven scholen achter zich te laten. In de finaleronde moesten ze het opnemen tegen het Noordik College uit Almelo. Ze moesten debatteren over de stelling 'Op alle Nederlandse universiteiten moet enkel in het Nederlands onderwijs gegeven worden'.

Uiteindelijk besloot de jury Almelo tot winnaar uit te roepen. De Dordtse scholieren namen hun verlies sportief op en noemen de school een terechte winnaar. Trots en blijdschap overheersen vooral na maanden van voorbereidingen.
Door goede resultaten in de voorrondes en een vijfde plek vorig jaar behoorde Dordrecht vooraf tot de favorieten. In de geschiedenis van het toernooi stond het gymnasium vijf keer eerder in de finale en wist daarvan vier keer met de winst naar huis te gaan.

Een tweede plek op het NK, maar er was toch ook nog een plek op de hoogste trede van het podium voor Dordt. Vierdeklasser Anouk Vreeling won de individuele Troublespeech-wedstrijd. Tijdens deze speech van maximaal twee minuten probeert de voordrager zich uit een lastige situatie te redden.

Meest gelezen

Lees ook

'Op de basisschool werd ik niet begrepen, hier voel ik me goed.'

De Johan Junior Brugklas van het Johan de Witt gymnasium lijkt in eerste instantie op iedere andere ...

Telefoonvrij begin van de week op Johan de Witt

Mobiele telefoons en ook tablets of smartwatches mogen vanaf 1 januari 2024 niet meer in de klas op ...

Johan de Witt Gymnasiun als vijfde geëindigd op NK Debatteren

Helaas, ze hadden gehoopt op de eerste plek maar dat werd het niet. Het Utrechts Stedelijk Gymnasium...

Dit Dordts debatteam wil de Nederlandse titel in de wacht slepen

Het debatteam van het Johan de Witt Gymnasium uit Dordrecht staat zaterdag in de finale van het NK D...