Dordrecht, Netherlands

Lente in de lucht: zeearenden broeden al in de Biesbosch

In zeearend in vlucht Foto: Harm Blom
Officieel moeten we wachten tot 21 maart, maar de zeearenden in de Biesbosch wachten niet op de lente. Er zijn al twee broedgevallen ontdekt, laat Staatsbosbeheer weten.
Marjolein Vos | 12 maart 2024 13:28 | Aangepast op 12 maart 2024 13:28
Het is niet vreemd dat de grote vogels, met een spanwijdte tot 2,5 meter, juist onze omgeving uitkiezen om te nestelen; de Biesbosch is rustig en zit vol vis. Daardoor is het ook in de winter een belangrijke overwinteringsgebied. De afgelopen maanden zijn er meer dan 15 zeearenden gesignaleerd. Dat is best bijzonder, want lange tijd werden ze in de winter maar zelden gezien in Nederland.

De winterrustperiode, die loopt van 1 november tot 1 maart, garandeert in grote mate de nodige rust. In de rustgebieden, waar niet gevaren mag worden zie je de arenden slapen, rusten, naar voedsel zoeken en met elkaar rondhangen. “Dat deden ze deze winter veelal in drie verschillende 'pubergroepen' van elk 3-6 vogels”, legt een van de boswachters van Staatsbosbeheer die werken in de Biesbosch uit. “Deze groepen bestaan uit onvolwassen arenden van 1-3 jaar oud. In deze groepen leren en socialiseren de arenden en dat vergroot hun kans om de winter te overleven.”

“De overwinterende zeearenden komen niet alleen uit de Biesbosch. Dankzij ring- en zenderonderzoek van Werkgroep Zeearend Nederland weten wij dat er jonge zeearenden vanuit het hele land in de Biesbosch komen overwinteren. Soms zitten daar ook vogels bij uit Duitsland. Dankzij het zenderonderzoek kunnen wij enkele vogels zelfs exact in het gebied volgen. Dat geeft ons als beheerder de handvatten om rekening te houden met slaapplaatsen en nieuwe territoria.”

Nu de winterrustperiode voorbij is, is het tijd om te gaan broeden. En dat wordt in de Biesbosch dus nu al gedaan. Volgens de Vogelbescherming zijn er nu ongeveer 20 tot 30 broedparen in Nederland. Het ziet er dus goed uit voor de zeearenden. Dat was in 2021 wel anders. Toen waaiden twee nesten van de vogels uit de bomen en kwam er geen nageslacht uit de Biesbosch.


Het duurt gemiddeld 38 dagen voordat een ei uitkomt. De kuikens kunnen binnen drie maanden vliegen, maar worden nog zeker een maand langer gevoerd door hun ouders. Via de webcams van Beleef de Lente kun je live meekijken hoe dat eraan toegaat. Alleen staan die dit jaar niet in Dordt maar in Friesland.

Lees meer over:

Biesbosch|Zeearenden|

Meest gelezen

Pont Werkendam uit de vaart door aanvaring

Pim Takkenkamp | 10 apr 2024 11:30

Lees ook

Soap visarend: boommarter eet ganzeneieren op en gaat 7TG vreemd?

De updates over het nest van de visarend in de Biesbosch, dat dankzij webcams van de Vogelbeschermin...

Pont Werkendam uit de vaart door aanvaring

De komende dagen vaart er geen veerpont tussen Dordrecht en Werkendam. Dat komt door een aanvaring t...

Avontuur in de natuur: recreatieseizoen Biesbosch van start

Het recreatieseizoen van de Biesbosch is weer officieel geopend, dit keer op een zomerse zaterdag. B...

Is de visarend verjaagd? Gans legt twee eieren in nest visarend

Het was vorig jaar al een ware soap: het liefdesleven van de visarend in de Biesbosch die we konden ...

Ssst! Nachtrust in de Biesbosch moet dieren beschermen

Staatsbosheer voert vanaf 31 maart een nieuwe maatregel in om de biodiversiteit in de Biesbosch een ...

Visarendsoap begint: vrouwtje nog niet gezien, maar wel een gans met legnood

Op precies dezelfde dag als vorig jaar landde het mannetje visarend dit weekend op het nest in de Bi...