Dordrecht, Netherlands

Lokale VVD-ers vragen aandacht voor uitstoot Chemours in Tweede Kamer

De VVD-leden spraken met Tweede Kamerlid Erik Haverkort VVD Dordrecht
In onze regio is het al langer een heet hangijzer: de uitstoot van giftige stoffen door onder andere Chemours. Ook landelijk is er aandacht voor; donderdagmiddag staat het onderwerp PFAS en de gevolgen van de uitstoot hiervan voor de volksgezondheid op de agenda van de Tweede Kamer. Reden voor Alexander Kuhlmann, raadslid van de Dordtse VVD, om naar Den Haag te trekken.
Marjolein Vos | 2 februari 2023 14:43 | Aangepast op 2 februari 2023 14:43
Samen met commissielid Jeanine Lammens en met Akkie Bokma (raadslid VVD Papendrecht), Arno van den Hof (raadslid VVD Molenlanden) en Roelant Bijderwieden (wethouder VVD Sliedrecht) heb ik vorige week een gesprek gehad met Tweede Kamerlid Erik Haverkort”, vertelt Kuhlmann. “We hebben onze zorgen geuit en samen, als regio, sta je dan sterker.”

Meer onafhankelijk toezicht
In principe houdt Chemours zich aan de nu geldende regels: de uitstoot van PFAS zit onder de gestelde norm. “Chemours lijkt zich aan de regels te houden, maar er wordt teveel vertrouwd op eigen gegevens van Chemours”, meent Kuhlmann. “We gaan af op de cijfers die zij aanleveren. En daarnaast komen daar al jaren dezelfde mensen over de vloer, die de controles uitvoeren. Op zich logisch, want er zullen misschien maar weinig mensen verstand van hebben. Maar toch vinden wij dat geen goede zaak.”

Daarnaast zit er al veel PFAS in de grond en in het water, door stoffen die eerder zijn geloosd. De VVD-ers willen daarom dat er strenger gehandhaafd wordt en dat er vooral meer onafhankelijk toezicht op bedrijven zoals Chemours komt. Dat hebben ze ook besproken met Tweede Kamerlid Haverkort. “Het gaat om de gezondheid van onze inwoners. Dan mag er geen enkele twijfel bestaan. Beter teveel controle dan te weinig”, stelt hij.

Kuhlmann benadrukt dat hij en zijn collega’s het werk als raadslid naast hun gewone baan doen en dat ze niet altijd van alles op de hoogte kunnen zijn. “Maar het is dan wel belangrijk om goede informatie te verzamelen zodat je je een goed beeld kunt vormen over een onderwerp. Daarom hebben we samen met de SP ook het initiatief genomen om werkbezoeken naar Chemours te organiseren. En nodigen we experts van onder meer de GGD en de omgevingsdienst uit, die ons meer kunnen vertellen over hoe het er echt aan toe gaat bij Chemours. Het belangrijk om goed op de hoogte te zijn, om zo met goede argumenten te kunnen komen in een discussie.”

Een verbod op Europees niveau
In janauri werd bekend dat Nederland heeft samen met Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden een voorstel ingediend om PFAS in Europa te verbieden. De plannen zijn gepresteerd aan het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Vanwege de schadelijke gevolgen voor de gezondheid zijn veel partijen voor het afschaffen van PFAS. Maar een echt verbod kan niet zomaar worden ingevoerd. “Om te verbieden moet je bij ECHA in eerste instantie een voorstel in dienen”, vertelt Ronald Koren, werkzaam bij het RIVM. “Dat is nu gebeurd. Er moet een heel proces doorlopen worden binnen Europa.” Er is drie jaar aan het voorstel gewerkt. Verschillende teams hebben in kaart gebracht waar de stoffen gebruikt worden en in welke producten ze terecht komen. “Uiteindelijk moet de Europese Commissie het voorstel goedkeuren. Daarna kan pas een verbod ingaan.”

Een verbod is er dus niet van de een op andere dag, maar de eerste belangrijke stap is gezet, legt Koren uit. “Binnen Europa wordt nu een consultatieronde gestart. Dan mag iedereen informatie aanleveren en zeggen wat hij ervan vindt. Dan gaan er vervolgens twee wetenschappelijk commissies van de ECHA in Helsinki naar kijken. En daarna komt het voorstel pas in de Europese Commissie.” Daarmee hoopt Koren niet alleen op een verbod van de productie maar ook op de import van de stof van buiten Europa. “Dat is wel de insteek van het voorstel. Anders komt het hier nog terecht.”


Uitbreiding van onderzoek naar gevolgen PFAS
Kuhlmann is blij met deze stap, maar blijft ‘druk’ vanuit de regio op Den Haag belangrijk vinden. “Het is nu schaken op vershillende schaakborden tegelijk”, meent hij. “Het is belangrijk dat we gezamenlijk optrekken.” In de Tweede Kamer wordt donderdagmiddag onder ander gedebatteerd over de onderzoeken die de laatste tijd zijn uitgevoerd naar PFAS. Het Dordtse raadslid hoopt dat uit het debat komt dat er meer geld beschikbaar komt voor onderzoek naar de gevolgen van PFAS voor de volksgezondheid. “Er is bijvoorbeeld recent onderzoek gedaan naar de moestuinen de onze omgeving, maar wat voor effecten heeft PFAS bijvoorbeeld op de koeien in de wei? Dat weten we niet.”
De fabriek van Chemours is Dordrecht RTV Dordrecht

Lees meer over:

Chemours|VVD|PFAS|Tweede Kamer|

Meest gelezen

De Dordtse Rommelroute staat voor de deur

Marjolein Vos | 16 sep 2023 10:00

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Steun vanuit Tweede Kamer voor provincie en gemeenten in dossier Chemours

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer staat achter snelle maatregelen vanuit de regering om stre...

Provincie is klaar met uitstoot PFAS maar kan Chemours niet sluiten, wel onderzoek naar intrekken vergunning

De fabriek van Chemours kan door de provincie Zuid-Holland niet worden stilgelegd. De gedeputeerde z...

Kijk hier live naar het provinciedebat over Chemours

De provincie Zuid-Holland gaat woensdag opnieuw in debat over Chemours. Nagenoeg alle fracties hebbe...

Politici bundelen krachten tegen Chemours

De Provinciale Staten trekken gezamenlijk op tegen het omstreden chemiebedrijf Chemours in Dordrecht...

Advies aan provincie Zuid-Holland: leg Chemours meteen stil

De provincie Zuid-Holland moet Chemours in Dordrecht stilleggen totdat duidelijk is dat die geen pfa...

Dordtse kandidaten op landelijke kieslijst DENK

Raadslid Mehmet Safranti en commissielid Abdul Maroof van de Dordtse fractie DENK zijn verkiesbaar b...