Dordrecht, Netherlands

Lol met een serieuze ondertoon: dit was de finale van de Grote Prijs van Dordt

De band ZOEKHETUITMAN werd eind december de grote winnaar van de Grote Prijs van Dordt. De aanmoedigingsprijs voor lokaal talent uit de Drechtsteden werd uitgereikt door de Popcentrale.
Stijn van der Poel | 5 januari 2024 11:39 | Aangepast op 5 januari 2024 11:39
De avond begon met een optreden van de band de Grey Nomad. Hierna was het beurt aan de uiteindelijke winnaar. De 'herrieformatie' Rectum Stretchers was als derde aan de beurt om hun nummers te laten horen. De avond werd afgesloten door experimentele rock The Harmless.

"We hebben er echt van genoten", zegt één van de bandleden van ZOEKHETUITMAN na afloop een beetje beduusd. Echt geloven dat ze hebben gewonnen, kunnen ze nog niet. Maar het Dordtse viertal kan hun geluk niet op: ze mogen deze zomer een optreden verzorgen op Wantijpop en de studio induiken om hun muziek professioneel op te nemen. En dat is heel wat voor de groep die eerst nog dacht dat ze niet goed genoeg waren om mee te doen. ''Het was een impulsief idee om mee te doen. Maar uiteindelijk vonden we ons te slecht, dus hebben we niet ingeschreven. Toen werden de inschrijvingen verlengd en hebben ons toch in ingeschreven”, zegt de zanger van de band.

Groter dan ooit
Deze editie van de Grote Prijs was groter dan ooit. Voor het eerst waren er ruim 300 mensen aanwezig bij de finale. Dit komt mede omdat bands erg veel familie en vrienden meebrachten. Maar Geert Teekens, manager van de Popcentrale, zit ook een andere reden: "We zien vooral veel harde bands, meer dan de afgelopen jaren. Dit is echt de editie van boze mensen, van metal en punk. En dat past volgens mij bij gekke tijden. Mensen zijn deze muziek meer gaan maken en er ook meer van gaan houden.”

Marketingmedewerker Leanne van Gurp van de Popcentrale zag dat de bands erg uiteenlopend zijn qua stijl. "Ze komen ook uit verschillende voorrondes en die hadden allemaal een bepaald muziekgenre als thema. De bands speelden dit weekend de finale voor een uitverkochte zaal. "Voor veel bands is het voor het eerst dat ze optraden voor zoveel publiek. Dat is al een feestje."

Lol met een serieuze ondertoon
Als de bandleden van ZOEKHETUITMAN na de bekendmaking van de winst gevraagd wordt wat er nu door hen heengaat, hoeven ze niet lang na te denken: "PFAS in mijn bloed.” Eén van de nummers die ze lieten horen had dat onderwerp als thema: de vervuiling door Chemours en de onrust die dat met zich meebrengt. "Muziek is lol maken, maar er moet wel een serieuze boodschap achter zitten", vinden de bands. "Het is tijd voor een revolutie!"

Voorlopig zijn we nog niet van ZOEKHETUITMAN af. De bandleden gaan eerst de overwinning vieren, zoals ze zelf zeggen ‘met heel veel alcohol’. Daarna is het vooral uitkijken naar het optreden op Wantijpop en (nieuwe) muziek maken. Op de vraag wat we nog meer van hen kunnen verwachten, antwoorden ze veelzeggend: "Heel veel herrie!"

Bekijk hieronder de uitgebreide reportage over de finale van de Grote Prijs van Dordt 2023:

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

De oudste bieb van ons land blaast 125 kaarsjes uit

Van een etage in een woonhuis, via een oud museum naar multifunctionele nieuwbouw op de Spuiboulevar...

Gezocht: verhalen over Visser’s Poffertjessalon

De een komt er voor een biertje, de ander voor de beroemde bakplaat. Al ruim 90 jaar is het een begr...

Drummend uit de sleur door 'emoties en gevoelens van je af te slaan’

Hoe ga je om met dagelijkse stress of met gevoelens van onmacht? Jens Kirpestein helpt in zijn Dordt...

De agenten luisteren live mee als R. de oplichter zwaar bedreigt

Opmerkelijk: vier weken nadat een inwoner van Capelle aan den IJssel is veroordeeld voor oplichting,...

Dordrecht op 4 en 5 mei: lees hier wat er te doen is

Geheel volgens traditie staat 4 mei weer in het teken van herdenken van onze naasten, familieleden e...

Aanhouding Dordtenaar leidt tot kamervragen

DENK stelt kamervragen aan demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz over de ...