Dordrecht, Netherlands

Love in the air: vrouwtje visarend blijft plakken

De visarenden ontmoeten elkaar 's avonds op het nest om samen naar de zonsondergang te kijken Foto: Harm Blom/©boswachterblom
Het zat de visarend met ringnummer 7TG uit de Biesbosch de laatste tijd niet echt mee. Eerst werd zijn nest ingepikt door een gans, die er zelfs een ei in legde. Daarna wist een boommarter het ei te pakken te krijgen. Uiteindelijk wist het mannetje visarend het nest terug te veroveren, maar hij bleef eenzaam achter. Toch lijkt er nu een happy end aan de soapserie te komen.
Marjolein Vos | 14 september 2023 12:00 | Aangepast op 14 september 2023 12:00
Deze visarend is een oude bekende in de Biesbosch: het dier kwam dit voorjaar voor de achtste keer terug om een nest te bouwen. Maar met de liefde wilde het dit jaar niet echt vlotten: een partner liet op zich wachten. “Hij heeft wel wat geknuffeld met een andere dame. Maar het kwam tot niets”, legde boswachter Harm Blom destijds aan ons uit. “Mogelijk gaat het om een vrouwtje dat in de Sliedrechtse Biesbosch woont. Daar is inmiddels ook de man bij het nest gezien. Waarschijnlijk heeft ze voor hem gekozen.”

Lees ook: Heftige ruzie: gans pikt nest visarend

Na de perikelen met de gans en de boommarter bleef het mannetje in de buurt van het nest rondhangen. Boswachter Blom maakte eind juni bekend dat er toch nog een vrouwtje was gesignaleerd. Maar het was maar afwachten of zij een blijvertje zou zijn. Daar lijkt het nu toch wel op. “Het lijkt er op dat de geliefde visarend uit de Biesbosch toch een vrouwtje heeft gevonden. De twee zijn op de webcam vastgelegd. Het is te laat voor het broeden, maar wellicht toch goed nieuws voor volgend jaar.”
De boswachter houdt de dieren scherp in de gaten en is hoopvol voor de toekomst. “Elke avond roept de vrouw vanaf het nest de man aan en komen ze even samen op het nest. Deze week keken ze samen naar de Biesbosch in het laatste avondlicht.” Romantischer kan bijna niet, first dates is er niets bij!

“Het paartje is dus nog bij elkaar en ze werken duidelijk aan hun band”, vervolgt de boswachter op Instagram. “Ze komen elke dag meerdere keren terug naar de nestlocatie, zijn territoriaal naar andere visarenden toe en roepen geregeld naar elkaar. Heel mooi om te zien!"

Overwinteren
Normaal gesproken zijn visarenden rond deze tijd al vertrokken naar Afrika waar ze overwinteren. Maar dit paartje zit nog in de Biesbosch. “Dit vrouwtje blijft tot in september bij de nestlocatie. Terwijl vrouwtjes visarend die begin augustus hun jongen hebben zien uitvliegen doorgaans snel het broedgebied verlaten. Hier wordt dus duidelijk gewerkt aan een 'relatie' die hopelijk volgend jaar gaat leiden tot een broedgeval!”

Visarenden houden van, hoe kan het ook anders, visrijke gebieden, maar zijn daarnaast ook erg gesteld op rust. Het is daarom belangrijk dat het prille paartje ook de komende tijd niet gestoord wordt tijdens hun dates, benadrukt Blom. “Het blijven boeiende vogels! Nu maar duimen, besluit de boswachter. Hopelijk komt er volgend jaar een nieuwe aflevering in de soap van de visarend.

Lees meer over:

Biesbosch|Visarend|Boswachter|

Lees ook

Winterrustperiode Biesbosch van start

De winterrustperiode in de Biesbosch gaat 1 november van start. Deze periode loopt tot 1 maart volge...

Kabouters in de Biesbosch tijdens Herfstfeest

Het was deze week herfstvakantie. En dus tijd om lekker de natuur in te gaan. Het Biesboschcentrum o...

Te hoge snelheden in Nieuwe Dordtse Biesbosch een gevaar voor mens en dier

Er wordt te vaak, te hard gereden. En dat is gevaarlijk voor zowel mens als dier. Op de Van Elzeling...

Grauwe klauwier kiest Biesbosch uit als broedplaats

Op de foto zijn ze niet heel goed te zien, maar de boswachters uit de Biesbosch zijn razend enthousi...

‘Beschermer van de Biesbosch’ Ejsmund Hinborch ontvangt Biesbosch Natuurprijs

Meer dan 45 jaar heeft hij zich ingezet voor behoud, bescherming en ontwikkeling van de Biesbosch a...

Hulp gevraagd voor herbouw houten griendkeet

De houten griendkeet bij het Griendmuseumpad in de Biesbosch brandde twee weken geleden volledig af,...