Dordrecht, Netherlands

Manuel werd in de val gelokt, vermoord en in stukken gezaagd. Volgens zijn dochtertje 'mag papa nu wel uit zijn doosje komen’

Stille tocht, augustus 2021 Jordy Nijenhuis
Dagenlang zocht de familie van Manuel Alvarez in de zomer van 2021 naar de vermiste Zwijndrechter. Ze keken in de bosjes, in bunkers, langs de waterkant en zelfs in riolen. Op 2 augustus kwam aan de onzekerheid een einde. In een geparkeerde auto in Dordrecht werden koffers gevonden met daarin het in stukken gezaagde lichaam van Manuel. Vijf verdachten staan deze week terecht voor de gruwelijke moord. Familieleden zijn zeer emotioneel. “Ik hoop dat jullie wegrotten in de cel.”
Dennis Koorevaar | 14 september 2023 10:00 | Aangepast op 14 september 2023 09:07
Het Openbaar Ministerie stelt dat de moord langdurig en zorgvuldig is voorbereid, inclusief het wegwerken van het stoffelijk overschot. Op de telefoon van hoofdverdachte Abdi B. stond de zoekfunctie ‘gehaktmolen kopen’. Bij de Gamma zijn een schaar en laminaatzaag gekocht, bij de Blokker een schaar en een strijkijzer. Dat laatste om de lijkzakken dicht te strijken.

De reconstructie van het OM is als volgt. Manuel Alvarez wordt op 28 juli 2021 gelokt naar een woning aan de Zevenkampse Ring in Rotterdam die tijdelijk is gehuurd. Hij wordt vastgebonden, twintig keer gestoken, mogelijk gemarteld en gedood. Het lichaam wordt in een opblaaszwembadje gelegd en in elf stukken gezaagd.

Koffers waren te klein
De aangeschafte rode en zwarte koffers blijken te klein voor de menselijke resten. Bij de Decathlon in Rotterdam worden spoorslag nieuwe, grotere exemplaren gekocht. Deze zwarte koffers worden volgestouwd, naar buiten gezeuld en met een taxi vervoerd naar de woning van Abdi B. in de Kapitein Horsmanflat in Zwijndrecht. Van daaruit worden ze overgezet in een Opel, die uiteindelijk aan de Aalbersestraat in Dordrecht wordt aangetroffen.

De 27-jarige Abdi B. uit Zwijndrecht is de spil waarom alles draait. Hij heeft bekend en zegt dat hij wraak heeft genomen voor zijn broer, na een ruzie met Manuel Alvarez. Die zou draaien om geld. Het OM zegt Abdi niet te geloven en een motief voor de moord blijft daarom onduidelijk.

Het OM gaat er vanuit dat Abdi dit alles nooit in zijn eentje kan hebben gedaan. Vier handlangers zouden hebben geholpen bij de aanschaf van de koffers en andere spullen, de huur van de woning aan de Zevenkampse Ring en het vervoer van de lichaamsdelen.

In de woning van Abdi B. is het meeste gereedschap teruggevonden, bebloed en met botresten van het slachtoffer. “Met dat beeld op het netvlies denk je aan wat er die avond aan de Zevenkampse Ring is gebeurd. De bizarre mix van gebruikte goederen. De hoeveelheid steekwonden. Tekenen van mogelijke marteling. Voor Manuel moet het daarbinnen een ware hel zijn geweest.”

Het OM eist een straf van 24 jaar cel tegen Abdi B. “Hij is de kwade genius.” De vier andere verdachten, afkomstig uit Rotterdam en Zwijndrecht, zouden twintig jaar cel moeten krijgen. Dat is voor medeplegen van de moord en het wegwerken van het lichaam.
Plaats van het misdrijf Jordy Nijenhuis
Het vijftal wekt woensdag in de rechtszaal in Dordrecht veel emoties op bij de aanwezige familieleden en vrienden van Alvarez. Zeker als Petra, de moeder van Manuel, spreekt, houdt niemand het droog. Zij vertelt over de drie jonge kinderen die haar zoon achterlaat. “Een van zijn kleine meisjes vraagt aan oma en mama: ‘Denk je dat papa ook op mijn verjaardag komt? Ik ben toch erg lief geweest?’ Of ze zegt ineens uit het niets: ‘Nu mag papa wel uit zijn doosje komen hoor, het duurt wel erg lang.’”

Met stemverheffing richt zij zich tot de verdachten. “En, voel je je stoer nu? Vijf tegen één? Vanaf die 28e juli 2021 is ons leven één grote hel. Ik haat jullie met elke vezel in mijn lijf en hoop dat jullie wegrotten in een cel.”

'Een puzzel van elf stukjes'
Net als een groot deel van het publiek heeft zij een t-shirt aan met de beeltenis van haar zoon en de tekst Gerechtigheid voor Manuel. Ze haalt nog een keer diep adem tijdens haar verklaring. “Die puzzel van elf stukjes doet heel wat in je hoofd. Dankzij onze goede begrafenisondernemer is het gelukt hem als één geheel in een mooi pak op te baren.”

Namens de nabestaanden is een schadevergoeding gevraagd aan de verdachten van in totaal 6,5 ton. Advocate Nelleke Stolk: “De opmerkingen van de verdachten tijdens het proces hebben de nabestaanden extra geraakt. Er werd gezegd dat het geen eerlijk proces was, een schijnproces. Nou, voor Mánuel was het geen eerlijk proces.”

De rechtszaak gaat vrijdag verder met de pleidooien van de advocaten. Eén pleidooi is al gehouden, dat van Burhan A. (20) Volgens zijn advocaat had de verdachte weliswaar wat spullen gekocht, maar volkomen te goeder trouw. “Hij dacht dat het voor het klussen en tuinieren van Abdi was en koesterde geen enkele argwaan.” Burhan zou niet aan de Zevenkampse Ring zijn geweest.

De rechtbank in Dordrecht zal op 9 oktober in alle zaken uitspraak doen.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond

Lees meer over:

koffermoord|Zwijndrecht|

Meest gelezen

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Proces tegen 'Lucky' voor fatale schietpartij Zwijndrecht loopt vertraging op en start volgend jaar

De rechtszaak tegen verdachte Minh V. alias Lucky heeft een flinke vertraging opgelopen. De 50-jarig...

Politie-inval woning in Zwijndrecht, man van z'n bed gelicht en meegenomen

Aan de Doctor Boutensstraat in Zwijndrecht is de politie maandagochtend een woning binnen gevallen. ...

Man rijdt tegen boom en overlijdt

Een automobilist is dinsdagochtend tegen een boom gereden op de rotonde van de Burgemeester Doumaweg...

Voorrangsfout en van baan wisselen gaat mis

De hulpdiensten in de regio moesten donderdag meerdere keren ter plaatsen komen bij een tweetal onge...

Fatale schietpartij in Zwijndrecht: 'Lucky' had al langer een moordplan voor zijn ex Anneke'

De man die wordt verdacht van de fatale schietpartij in Zwijndrecht, op 21 januari dit jaar, zou al ...

Arrestatieteam houdt man aan in bootje en vindt arsenaal in auto

De Dienst Speciale Interventies, twee politiehelikopters, een hondeneenheid en diverse andere politi...