Dordrecht, Netherlands

Meer of minder sociale huurwoningen? Woningbouw centraal bij verkiezingsdebat Studio De Witt

Ruim 90.000 Dordtenaren mogen woensdag naar de stembus om een vakje rood te kleuren tijdens de Provinciale Statenverkiezingen en de verkiezingen voor de Waterschappen. Tot die tijd wordt er nog campagne gevoerd door de deelnemende partijen. Dit weekend gingen de VVD, de BBB, de SP en het CDA met elkaar in debat in het radioprogramma Studio De Witt.
Marjolein Vos | 14 maart 2023 14:00 | Aangepast op 14 maart 2023 12:19
In het gesprek kwamen verschillende onderwerpen aan bod, maar de nadruk lag op het huidige stikstofbeleid en de woningbouwopgave. Vooral een goede balans tussen sociale woningen en dure huizen blijft een heikel punt. Maar de BBB heeft naar eigen zeggen de oplossing.
“Als je aan projectontwikkelaars de vrije hand geeft, willen die alleen maar dure huizen bouwen, want daar verdienen ze het meeste op”, licht Robert Kaijser van de BBB toe. “Wij zeggen: als je nou duur bouwt, bouw dan ook sociaal. Dat kunnen wij gewoon vanuit de provincies en gemeenten regelen.”

Axel Broekhuizen, kandidaat voor de VVD, vindt het een mooi uitgangspunt, maar wijst ook nadrukkelijk naar de vraagkant. “Wij kijken heel goed naar wat de wens is. Vanuit het Rijk hebben wij meegekregen dat het er voor Zuid-Holland 244.000 woningen gebouwd moeten worden. De VVD zegt, laten we daar een klein schepje bovenop doen: laten we er 260.000 met elkaar bouwen. Maar dan komt vanuit het Rijk natuurlijk de wens: iets meer dan 30% sociaal, iets meer dan 30 % betaalbaar en 30% vrije markt. Daar ben ik het 100 % mee eens”, zegt Broekhuizen.

Het CDA wil zich hard maken voor die 30% sociale huurwoningen. Maar dan wel in combinatie met woningen in andere prijsklasses. Albert Klerk: “Juist de mix is heel belangrijk. Ook vanuit het principe van gemeenschapszin, dat mensen vanuit verschillende lagen van de bevolking met elkaar samenleven. Dat snijdt aan de ene kant hout voor de woningopgave die we hebben, maar a
anderzijds ook hoe we een maatschappij willen zijn, hoe we willen samenleven.”

Allemaal mooie plannen, maar Meta Kamphuis van de SP maakt zich zorgen. “Er moeten meer sociale huurwoningen worden gebouwd. De wijk bij de Staart, de hele mooie nieuwe wijk: geen enkele sociale huurwoning. Straks op de Spuiboulevard: geen sociale huurwoningen.
Het CDA breekt in: de partij zegt dat er op de Spuibouvelard wel degelijk 10% van de nieuwe woningen in de categorie sociale huur valt. En dat het CDA zelfs hoopt dat dat 30% wordt. “Maar 10% is al meer dan niks”, vindt Klerk.

Met elkaar om tafel
Iedereen is het er dus wel over eens dat er meer gebouwd moet worden, ook in de goedkopere categorie, maar hoe moet dat voor elkaar gebokst worden? Robert Kaijser van de BBB stelt voor:
“Als we nou de woningstichtingen rond de tafel gaan zetten in de provincie Zuid-Holland. En als we nou aan hen eens vragen: wat heb je voor capaciteit? Waar wil je bouwen en dan met name ook in die sociale huur sector? Dan kunnen we elkaar vinden.”

En elkaar vinden is hard nodig, om het vertrouwen van de Nederlanders in de politiek terug te winnen. “We hebben echt een taak als het gaat om vertrouwen terugwinnen”, zegt Klerk van het CDA. “Als wij hier elkaar de loef afsteken met prestigeprojectjes, daar heeft de burger weinig aan. Als ik dan hoor, we moeten het vooral samen met de inwoners doen, dat stemt mij blij. Ik denk dat we elkaar daarin ook gaan vinden. We zijn allemaal partijen met een verschillende achtergrond met een eigen visie dus de weg ernaar toe zal misschien wel iets anders zijn, maar ik denk dat als we uiteindelijk samen een doel voor ogen stellen, dat dat de houding is. Juist meer dan het van elkaar af bewegen. Waarmee we ook vertrouwen in de politiek terugwinnen.”

Luister hier het debat in Studio De Witt terug.

Lees ook

Eindelijk weer actie op het veld van Oranje Wit: 'Dat is toch het mooiste wat er is!'

Weer eens lekker een potje voetballen: bij Oranje Wit werd er lang naar dat moment uitgekeken. Sinds...

‘Wethouder moet sportprestaties meenemen in nieuwe sportnota’

De Verenigde Senioren Partij (VSP) wil dat sportverenigingen die bijzondere prestaties leveren en ma...

Zo denkt de provinciale politiek over de PFAS-uitstoot door Chemours

De uitstoot van PFAS door de Chemours-fabriek in Dordrecht moet naar nul. Dat vinden de provinciale ...

Dordtse winnares Online Debatteren 'overvallen' met beker en bloemen

Ze wist al een tijdje dat zij de Nederlands Kampioen Online Debatteren was, maar sinds vrijdag heeft...

Openbaar vervoer met korting voor alle Dordtse minima

Alle Dordtenaren vanaf 18 jaar met een inkomen tot 140 procent van het minimum mogen met ingang van...

Weet jij nog niet op wie je gaat stemmen? Wij helpen je aan de hand van vier thema’s

Op woensdag mag jij weer het stemhokje in en deze keer is dat voor de Provinciale Statenverkiezingen...