Dordrecht, Netherlands

Met deze verzameling brengt Patrick de geschiedenis van Park Merwestein in kaart

Patrick Markusse is naar eigen zeggen verliefd geworden op Park Merwestein en verzamelt ansichtkaarten van dit Dordtse stukje natuur. “Kaarten zijn een mooie, goedkope manier om geschiedenis te behouden die anders misschien verloren zou gaan”, vertelt hij.
Emmely Kokshoorn | 31 mei 2022 09:00 | Aangepast op 30 mei 2022 13:55
De verzamelaar loopt dagelijks met zijn vrouw en hondje door het park. “Ik heb altijd van geschiedenis gehouden en verzamelen zit in mijn bloed”, vertelt Patrick al bladerend door één van zijn mappen met ansichtkaarten. In totaal heeft hij al zo’n 430 kaarten verzameld.

Drie dezelfde kaarten? Schijn bedriegt
Elke kaart is zorgvuldig ingescand op zijn computer, waardoor hij ze op bijvoorbeeld kleur kan sorteren. Het lijkt niet altijd zo, maar elke kaart in de verzameling van Patrick is uniek. Sommige kaarten lijken precies dezelfde voorkant te hebben, maar door een net ander kleurschema krijgt een kaart met een zelfde voorkant toch een plekje in zijn verzameling. “Dat maakt het verzamelen soms wel lastig”, beaamt hij, “Als verkopers de kaarten inscannen om ze online aan te kunnen bieden, is het bijna niet te zien of die kaart in die kleurencombinatie al heb”, vertelt hij. Om die reden is het volgens hem altijd spannend om een nieuwe kaart uit te pakken.

Geheime boodschappen
Niet alleen de voorkant van de kaarten zijn uniek en zitten vol historie; ook de achterkant van elke kaart bezit een uniek stukje geschiedenis. Omdat het oude kaarten zijn, zijn sommige al heen en weer gestuurd en bezitten de kaarten vaak een geschreven tekst. “Soms ontdekken we achter een postzegel een ‘geheime’ boodschap aan een geliefde. De kaart was dan bijvoorbeeld verzonden naar het adres van ouders en op die manier bleef een deel van de tekst geheim”, vertelt Patrick. “Dat zijn hele leuke dingen om te ontdekken.”

Op de voorkant van de kaarten staan vaak afbeeldingen van plekken in het park, die in de loop der jaren flink zijn veranderd. Patrick laat deze iconische beelden graag zien:

Lees ook

Eerste hertje geboren in Park Merwestein

Beschuit met muisje voor de hertenfamilie. Het eerste kalfje van dit jaar is geboren.

Vliegende libelles van kaasschaven en vorken: Zomersymfonie neergestreken in Park Merwestein

Hoe laat je mensen die niet snel naar een tentoonstelling gaan toch kennis maken met kunst? Dat vroe...

Straatroof gepaard met twee grote messen in Park Merwestein

Ze zat rustig een boek te lezen in Park Merwestein, en toen kwamen er opeens twee jonge jongens (15 ...

Naar de slager of het hertenkamp?

De hekken van Park Merwestein waren woensdagochtend gesloten. De reden: de herten werden geselecteer...

Toegangshekken Park Merwestein weer als nieuw

Tweeëneenhalveweek moesten bezoekers van Park Merwestein ze missen: de toegangshekken aan de kant v...

VVD over verbod op hertenkampen: ‘Het is een oplossing voor een niet bestaand probleem’

Als het aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Veehouderij ligt, moet het hertenkamp in Park Mer...