Dordrecht, Netherlands

Mevrouw Tyssen kan eindelijk een avondje uit dankzij Stichting Vier het Leven

Een avond naar het theater of de bioscoop. Voor veel mensen heel gewoon, maar niet voor iedereen. Bijvoorbeeld als je slecht ter been bent, geen vervoer hebt, of alleenstaand bent. Daar heeft Stichting Vier het Leven iets op bedacht.
Marjolein Vos | 13 februari 2023 11:25 | Aangepast op 13 februari 2023 11:25
Tonnie van Zessen is een van de vrijwilligers van de stichting. Regelmatig gaat ze op pad met ouderen die zich hebben aangemeld. Deze keer rijdt ze naar Sterrenburg. “Ik ga niet vaak uit, ik ben niet zo uithuizig”, vertelt mevrouw Tyssen, de gast van vanavond. Een keer naar het theater is lang geleden. Maar nu staat een voorstelling van Tineke Schouten in Schouwburg Kunstmin op het programma. Ze kijkt er erg naar uit.

“Vanavond zijn we met 44 mensen,” zegt Tonnie van Zessen. “Gasten en vrijwilligers, die voor hen gaan zorgen”. Stichting Vier het Leven organiseert culturele activiteiten voor ouderen waarbij alles is geregeld om zorgeloos te genieten. De vrijwilligers halen de ouderen (65+) thuis op en samen gaan zij gezellig naar een theatervoorstelling, de film, een concert of naar een museum. De stichting bestaat sinds 2005. Inmiddels doen 280 gemeenten mee, waaronder Dordrecht en Zwijndrecht en dat levert 22.000 uitjes per jaar op. “Veel ouderen verliezen gaandeweg het contact met anderen en de maatschappij. Vier het Leven zet zich in om die verbinding te herstellen en wil zoveel mogelijk kwetsbare ouderen de gelegenheid bieden om regelmatig gezellig een middag of avond uit te gaan.”

Schouwburg Kunstmin werkt ook mee aan het initiatief. “Wij reserveren op voorhand kaartjes voor de stichting, zodat mensen uit verschillende voorstellingen kunnen kiezen”, legt Mike Vermeer van Kunstmin uit. “Voor de avond zelf reserveren wij tafeltjes en regelen we de drankjes, we zorgen dat ze een goede avond hebben.”

De gasten betalen hun kaartje en daar bovenop een toeslag voor een drankje en het vervoer van deur naar deur. Enige voorwaarde om deel te nemen is dat je ouder bent dan 65 jaar. “Heb je een rollator of ben je slechthorend, geen probleem”, zegt Van Zessen. “Het is bedoeld voor mensen die gewoon plezier willen hebben in het leven. Dus het leven willen vieren.”

Meer informatie over Stichting Vier het Leven is te vinden op hun website. Daar kun je je ook aanmelden voor een uitje of iemand anders opgeven.

Lees ook

FC Dordrecht vindt met Kunstmin nieuwe culturele partner Energiek Dordt

FC Dordrecht en Kunstmin slaan de handen inéén. Schouwburg Kunstmin gaat samen met de voetbalclub op...

Nog 20 alleenwonende ouderen kunnen meedoen aan "Oogje in het Zeil"

Onlangs ging de proef Hello Dordrecht met het 'Oogje in het zeil' van start. Het gaat hier om een ve...

Zijn senioren het probleem van het vastlopen van de Dordtse woningmarkt?

De trap op lopen om in de woonkamer te komen; voor de meeste senioren is het een hele onderneming. H...