Dordrecht, Netherlands

Modeltreinen betekenen alles voor deze liefhebbers: 'Treinen blijven iets speciaals'

Verschillende leden van de Modelspoorgroep Drechtsteden Corrado Francke
Het is een beeld waar je helemaal zen van wordt: miniatuurtreintjes die boemelen door een landschap waar de gemiddelde Rail Away-kijker jaloers op is. De Modelspoorgroep Drechtsteden toonde afgelopen weekend hun grote passie met als doel om meer leden te krijgen. "Wij zijn echt helemaal gek van het spoor", vertelt Dordtenaar Adrie Bakx.
Corrado Francke | 28 maart 2023 17:36 | Aangepast op 28 maart 2023 17:36
Wie denkt dat de rustig ogende modeltreinliefhebbers maar wat aanklooien, heeft het helemaal mis. Er wordt gelet op de allerkleinste details bij de modelbouwers. Een voorbeeld? "Je zet geen Belgische locomotief voor een Nederlandse trein", lacht Bakx. "Dat doen wij gewoon niet."

Allerlei verhalen
Achter alle vriendelijke treinfanaten schuilen verschillende verhalen. "Ik doe dit al veertig jaar", zegt Bakx. "Treinen blijven altijd iets speciaals hebben, het is heel interessant hoe het spoor werkt en hoe de digitalisering van de treintjes gaat."

Fons van der Ouderaa is met zijn 69 lentes jong het oudste lid van de Modelspoorgroep Drechtsteden. Hij groeide op in Bergen op Zoom, waar hij al vroeg met modeltreinen in aanraking kwam. "Ongeveer dertig jaar geleden ging ik in Dordrecht wonen en toen ben ik meteen lid geworden van deze vereniging. Sinds die tijd ben ik niet meer weggegaan, ik heb het hier helemaal naar mijn zin."
In deze tunnel is het helemaal misgegaan Corrado Francke
Bij binnenkomst van het clubgebouw in Dordrecht lopen bezoekers meteen tegen een prachtige modelbaan aan. Wie uit de regio komt, ziet het al snel: de Zwijndrechtsebrug springt in het oog. En wie oog heeft voor detail, kijkt zijn ogen uit. Een boomhut met discolampen, een tunnel waar een ongeluk is gebeurd, molens en een ienieminie-hertje zo schattig als Bambi: de modelbaan van de spoorfanaten heeft het allemaal.

Geen dassen onder het spoor
Waar dassen zich de laatste tijd steeds vaker onder het 'echte' spoor begeven, zijn die bij de modelbaan nog nergens te bekennen. "Die wilden we wel maken, maar daar hadden we helaas geen tijd voor", lacht Bakx.

De baan bestaat uit meerdere delen. Bij ieder rondje dat de treintjes rijden, is het spannend of de stukken spoor goed op elkaar aansluiten. De gefocuste blikken van de liefhebbers blijven hun treintje volgen. Een kleine aanraking of botsing kan er al voor zorgen dat een of meerdere wagons ontsporen. De meeste treinen van Fons zijn echter al zo oud dat ze niet op de modelbaan passen. "Dus ik heb nog een apart kratje met treintjes speciaal voor deze baan", gniffelt hij.
Een goederentrein boemelt door een stukje typisch Nederland Corrado Francke
Remy van 't Hof is een stukje jonger en heeft daar geen last van. De passie voor modeltreinen is bij hem met de paplepel ingegoten, want als kind keek hij al bij een Dordtse spoorwegovergang zijn ogen uit. "Toen kreeg ik mijn eerste setje, een Thalys. Daarna ging het van kwaad tot erger, want ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en ben machinist geworden."

Oude school
De modelspoorgroep neemt de baan overal mee naartoe. "Naar beurzen of bijvoorbeeld Dordt in Stoom, daar hebben we demonstraties en laten we zien wat we kunnen", verduidelijkt Bakx. Iedere donderdagavond komen de leden bijeen in het clubgebouw, gelegen in een oude school aan de Merwedestraat, om te sleutelen aan hun treinen.

Modeltreinen waren in coronatijd populair omdat veel mensen thuis waren. Nu probeert de modelspoorgroep aan meer leden te komen, zodat hun passie nog lang blijft bestaan. "Iedereen is van harte welkom", besluit Van 't Hof.

Lees meer over:

Modeltreinen|

Lees ook

NS zet treinen zaterdag paar minuten stil uit protest tegen geweld

Uit protest tegen het geweld waar medewerkers mee te maken krijgen zet NS zaterdagavond om 22.30 uur...

NS past dienstregeling HSL toch aan: trein minder per uur

De NS rijdt sinds maandag tóch met minder treinen op het hogesnelheidslijntraject van Breda, via Rot...

Even helemaal tot rust komen? Geniet hier van een video vol modeltreintjes

De Modelspoorgroep Drechtsteden opende afgelopen weekend de deuren voor bezoekers. Het doel: meer le...

Marc bouwde dit enorme festivalterrein in miniatuur, met alles erop en eraan

Rock- en metalmuziek van onder meer Guns N’Roses, AC/DC en KISS klinken uit de speakers bij de Model...

Modelspoorliefhebbers opgelet: de open dagen komen er weer aan

Het zijn dit weekend de Landelijke Modelspoor Dagen en daarom gooit de Modelspoorgroep Drechtsteden ...