Dordrecht, Netherlands

Moe, maar voldaan: 72-jarige oud-arts René behaalt finish Tour for Life

René van Uffelen tijdens zijn tocht van Italië naar Nederland Foto: René van Uffelen
Regen, kou, wind en een aardverschuiving. Zwijndrechter en oud-longarts van het Albert Schweitzer ziekenhuis René van Uffelen heeft het allemaal doorstaan. Vorige week kwam hij over de finish van de Tour For Life, een wielertocht van Italië naar Nederland waarmee geld wordt ingezameld voor de Daniel Den Hoed kliniek.
Marjolein Vos | 6 september 2023 11:00 | Aangepast op 6 september 2023 10:33
“Het is me niet tegengevallen”, zegt van Uffelen, ondanks alle ontberingen. “Ik had het wel een beetje verwacht dat het zwaar zou zijn.” In acht dagen tijd legde hij 1300 kilometer af, met veel hoogteverschillen. “Het weer was in het begin wel erg slecht. Regen, wind en kou. Door een aardverschuiving in het dorp was de weg afgesloten. Toen moesten we ergens anders starten. Een dag erna bleek dat het dorp nog een keer getroffen was door een aardverschuiving. Dus we waren net op tijd weg. Uiteindelijk werd het weer gelukkig wel beter.”
Vooral de eerste dagen moesten de deelnemers het slechte weer trotseren Foto: René van Uffelen
Van Uffelen had een persoonlijke reden om de tour te rijden. Zijn vrouw overleed zes jaar geleden aan borstkanker. Zij werd behandeld in de Daniel Den Hoed Kliniek. Daarnaast vond hij de tocht ook een sportieve uitdaging. In december vorig jaar zochten wij hem thuis op, waar hij in zijn woonkamer oefende op de fiets.
Bij de finish stond de teller op bijna 800.000 euro, waarvan Van Uffelen er 8000 binnenharkte Foto: René van Uffelen
Steun aan elkaar
Van Uffelen was een van de oudste deelnemers aan de tour. Hoewel hij goed getraind was, merkte hij wel dat zijn leeftijd meespeelde. “Het waren wel lange tochten. Als je wat ouder wordt, ben je minder snel en zit je dus langer op de fiets. En ben je dus ook later binnen. Dan houd je minder tijd over om te herstellen.” Maar met de hulp van de andere deelnemers en vrijwilligers wist hij op de been te blijven. “Ik heb veel mensen ontmoet, allemaal heel aardig. Je hebt echt steun aan elkaar. Vaak heb je hetzelfde meegemaakt. Ook voor alle 80 vrijwilligers heeft Van Uffelen veel waardering. “Zij zorgden voor het opzetten van de tenten en het eten. Je wordt een soort dorp met elkaar, je leeft in een bubbel. Iedereen is met hetzelfde doel bezig.”

In totaal is er tot nu toe 800.000 euro opgehaald door de deelnemers van de Tour For Life. Van Uffelen heeft daar 8000 euro aan bijgedragen en dat is meer dan hij had gedacht. En het is meer dan de gemiddelde fietser inzamelde. “Ik kreeg steun van vrienden en kennissen. En het heeft ook wel geholpen dat het bericht over mijn tocht werd gedeeld op social media door mijn oud-werkgever Albert Schweitzer ziekenhuis.” Een eindstand is overigens nog niet bekend, er kan namelijk nog steeds gedoneerd worden.

Van Uffelen moet nu op zoek naar een nieuwe uitdaging. “Ik heb hier een jaar voor getraind en dat is nu weggevallen. Ik ga kijken wat ik nu ga doen. En of ik de tocht nog een keer ga doen of iets anders.”

Lees ook

35% meer patienten van Albert Schweitzer ziekenhuis worden gevolgd door thuismonitoring

Er wordt steeds gewerkt met thuismonitoring vanuit het Albert Schweitzer ziekenhuis. Op deze manier ...

RoPaRunteam Albert Schweitzer haalt recordbedrag op voor goede doel

Tijdens de open dag van de RoPaRun werden op zaterdag 28 oktober de drie teams met de hoogste opbren...

'Goed om de kennis even bij te spijkeren', blijkt op Wereld Reanimatie Dag

In het kader van Wereld Reanimatie Dag zetten de medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis de...

Cliëntenraad Asz: 'Ga genuanceerd om met boete bij no-show', Dordtenaren zijn verdeeld

Patiënten die niet komen opdagen in het Albert Schweitzer ziekenhuis terwijl ze wel een afspraak heb...

Opa’s en oma’s kijken binnenkort in HD mee naar hun kleinkind

Gebruikers van het camerasysteem op de neonatologie afdeling in het Albert Schweitzer ziekenhuis heb...

Betalen als je niet komt opdagen in het ziekenhuis: de oplossing voor het probleem?

Ruim 10.000 keer per jaar komt het voor in het Dordtse ziekenhuis: patiënten die niet komen opdagen ...