Dordrecht, Netherlands

Na twee jaar weer compost scheppen: compostdag keert terug

In coronatijd kon de compostdag niet doorgaan, maar nu we de coronaregels los kunnen laten pakt Dordrecht het gratis compost scheppen weer op. Dordtenaren kunnen op zaterdag 26 maart gratis compost scheppen, om bijvoorbeeld te gebruiken in de tuin. Op deze manier geven de gemeente Dordrecht en het afvalbedrijf HVC iets terug voor de geleverde inspanning om groente-, fruit- en tuinafval (gft) te scheiden.
Emmely Kokshoorn | 26 maart 2022 09:00 | Aangepast op 25 maart 2022 15:21
HVC maakt compost van grof tuinafval: drie kruiwagens aan grof tuinafval leveren zo’n zes zakken compost op. Tijdens de compostdag zijn Dordtenaren van 10.00 uur tot 16.00 uur welkom om deze geproduceerde compost op te komen halen. Scheppen en bezems zijn aanwezig. Het wordt de geïnteresseerden geadviseerd om op tijd compost te komen scheppen, want op is op. Dit kan op vijf plekken in de gemeente: Duurzaamheidscentrum Weizigt, Admiraalsplein, bij de parkeerplaatsen bij de flat aan de Blaauwweg aan de kant van de Jagerweg, bij het Energiehuis en op het parkeerterrein bij ’t Vissertje.

Zonde om verkeerd weg te gooien
Een gemiddeld huishouden heeft zo’n 160 kilo gft per jaar. Een deel daarvan belandt in de gft-bak, maar een nog groter deel belandt bij het restafval. ‘Jammer’, vindt de gemeente Dordrecht, want een volle bak met gft-afval levert namelijk genoeg groen gas op om 21 dagen lang mee te koken of een hele dag het huis mee te kunnen verwarmen.

Niet voor niets
Afval scheiden doen we in Dordrecht steeds beter, vindt wethouder Rik van der Linden. We doen dat volgens hem niet voor niets, want naar zijn mening laat de compostdag duidelijk zien dat gescheiden afval heel waardevol is. “Het is toch geweldig dat je bananenschil, gemaaide gras en overgebleven etensresten uiteindelijk weer compost opleveren voor in je eigen tuin? Zo veel mogelijk afval opnieuw gebruiken, zo min mogelijk restafval verbranden. Beter voor het milieu en voor de portemonnee”, vertelt hij. “Hartelijk dank aan alle Dordtenaren die daaraan meehelpen. En veel plezier bij het tuinieren!"

Lees ook

Dordrecht stapt over op turfvrije potgrond

De gemeente Dordrecht stopt met het inkopen van potgrond met turf. In plaats daarvan gaat de gemeent...

Groot uitgepakt voor dichten rioollek

Een lekkage in het riool van de Frans Lebretlaan in Dordrecht wordt aangepakt. Met iets dat lijkt op...

Landelijke Compostdag: van achtertuin tot moestuin

Op de Landelijke Compostdag van afgelopen zaterdag namen mensen massaal emmers en schepjes mee om gr...

Zichtbare en onzichtbare littekens tonen tijdens Wereldkankerdag

Zo’n 4 procent van alle Nederlanders heeft kanker. Dat zijn duizenden mensen. Speciaal voor hen is 4...

Op zoek naar de schoonste buurt van 2024

De gemeente start een nieuwe ronde van de wedstrijd 'De schoonste buurt van Dordrecht’. Het doel va...

Burgemeester neemt op als je de gemeente belt

Een nieuw jaar, tijd voor een nieuwe aanpak, moeten ze bij de gemeenten van de Drechtsteden gedacht ...