Dordrecht, Netherlands

Niet blij met je kerstpakket? Het kan (bijna) altijd erger

Wat zat er in jouw kerstpakket dit jaar? Pixabay
Een kapotte kerstbal als kerstgeschenk, of een kerstpakket gevuld met slechts een bidon, een fietsrugzak en een routekaart. En het kan nog vreemder: HEMA gaf een minderjarige een fles wijn en bij vegetariërs bleek een doos vol vlees niet in goede aarde te vallen. Sommigen gaan vlak voor de kerst zelfs met lege handen naar huis. Wat betekent een kerstpakket voor werknemers? En wat kun je doen als je ook ontevreden bent?
RTV Rijnmond | 23 december 2022 12:30 | Aangepast op 23 december 2022 10:44
Veel werknemers nemen verheugd hun kerstpakket in ontvangst. Maar als de doos opengaat en de inhoud tegenvalt, dan is de teleurstelling en onvrede groot. Door de Bijenkorf werd het personeel dit jaar verrast met een kerstbal uit de eigen collectie. Bij sommige werknemers kwam de bal zelfs kapot aan. Een boze winkelmedewerker filmde dat en plaatste de video op TikTok.
Fietstas zonder fiets
Ook bij Parnassia Groep waren sommige werknemers niet blij met de inhoud van het kerstpakket. Ze kregen een bidon, een fietsrugzak met de bedrijfsnaam erop en een routekaart voor fietstochten van tientallen kilometers. Verpleegkundige Carolien Bekker was ontsteld toen ze haar pakket opende. "Ik las net op het nieuws dat veel bedrijven dikke truien, een deken of eten geven. En dan krijgen wij een fietsrugzak."

Een collega van Carolien, die geen fiets heeft, plaatste een video over het kerstpakket op TikTok. "Jullie hebben een van de moeilijkste beroepen. Parnassia Groep, schaam je diep!", reageert Essie onder de video. "Dit is pas echt zonde van het geld én slecht voor het milieu", schrijft een ander. Maar niet iedereen is het daarmee eens. "Ach, jij krijgt tenminste iets!", vindt Véronique. "Wat ondankbaar zeg", schrijft Niels.
De fietsrugzak werd niet door iedereen vol enthousiasme ontvangen © Carolien Bekker via RTV Rijnmond
Blijk van waardering
Ook andere bedrijven sloegen de plank flink mis. Op Twitter kwamen we een aantal opmerkelijke kerstpakketten tegen. Zo vroeg een moeder zich op Twitter af waarom haar 15-jarige dochter thuiskwam met een fles wijn in haar kerstpakket van de HEMA. Iemand anders kreeg een kerstpakket vol vlees en moest direct denken aan zijn vegetarische collega's.

Niet iedereen is even blij met de gekregen kerstpakketten, zo blijkt. Dat is niet zo gek, want het is moeilijk om iedereen tevreden te maken, vertelt Hanneke Zumker. Als coach werkgeluk houdt zij zich bezig met het plezier van mensen op de werkvloer. "Veel mensen zien kerstpakketten als een blijk van waardering. Maar wat ze graag ontvangen, is enorm subjectief. Daarom is het lastig om één pakket te vinden voor iedereen, zeker in een groot bedrijf."
Om teleurstellingen en onvrede te voorkomen, geeft Zumker vijf tips voor werknemers én werkgevers.

1. Doe iemand anders er een plezier mee
"Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken", zegt Zumker. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat je teleurgesteld bent in wat je hebt ontvangen, vindt ze. "Dan staat het je vrij om iemand anders er een plezier mee te doen. Ga bijvoorbeeld naar de Voedselbank met je kerstpakket. Dat is toch ook de kerstgedachte?"

2. Vertel je werkgever wat je ervan vond
Als je niet tevreden bent met het pakket, dan kan het raadzaam zijn om dat te bespreken met je werkgever. "Het is dan belangrijk om het op een positieve manier te brengen. Ook als werkgever kun je na het uitdelen van de pakketten eens peilen wat mensen ervan vonden. Op die manier weet je direct of je volgend jaar nog iets kunt verbeteren."

3. Communiceer over de gemaakte afwegingen
"Neem mensen mee in de overwegingen", tipt Zumker. "Vertel eerlijk waarom je voor dit specifieke kerstpakket hebt gekozen." Dat is vooral nodig als het kerstpakket anders is dan de voorgaande jaren. "Op die manier voorkom je teleurstellingen bij het uitdelen van het pakket."

4. Geef de werknemers een keuze
Bij bedrijven met veel werknemers is het een hele klus om een geschikt kerstpakket samen te stellen, waarmee iedereen tevreden is. Daar weet Zumker wel een oplossing voor. "Geef de personeelsleden een keuze uit meerdere opties. Zo ervaart iedereen een beetje autonomie en kunnen ze kiezen voor iets wat bij hen past."

5. Maak er iets persoonlijks van
De laatste, maar meest belangrijke tip van Zumker is: maak het persoonlijk. "Het is bijvoorbeeld veel leuker als de manager er een kaartje bij doet, waarop staat wat hij in je waardeert." Daar draait het uiteindelijk allemaal om, vertelt Zumker. "Je voelt je als mens even gezien."

Lees meer over:

kerstmis|kerstpakket|

Meest gelezen

Twee gewonden bij steekpartij in Wielwijk

Corrado Francke | 6 apr 2024 10:02

Lees ook

Energiezuinige kerstlampjes gaan gewoon aan: 'Winkeliers en Dordtenaren hebben dit nodig'

Veel Dordtenaren en de winkeliers zullen er dolgelukkig mee zijn. Het centrum zal ondanks de energie...