Dordrecht, Netherlands

Nieuwbouw Amstelwijck van start

Na de sloop van het oude Refaja-ziekenhuis is het nu dan eindelijk zover: de eerste paal van de nieuwe woningen in Amstelwijck is de grond in gegaan. Op de plek waar ooit het ziekenhuis stond worden 190 duurzame woningen gebouwd. In totaal komen er in heel Amstelwijck 800 huizen.
Marjolein Vos | 28 februari 2022 13:59 | Aangepast op 28 februari 2022 13:59
Wethouder Maarten Burggraaf is blij met de ontwikkeling. "Wat een mooi moment, om na jaren voorbereiding nu echt hier de woningen gebouwd te zien worden. Amstelwijck wordt een klimaatbestendige woonwijk met groen, duurzaamheid en biodiversiteit als uitgangspunten. We bouwen met behoud van zoveel mogelijk groen en water. De komende jaren verandert deze bouwplaats in een prachtige groene woonwijk.”

Over een jaar krijgen de eerste bewoners de sleutel van hun nieuwe woning. “We zijn trots op de ontwikkelingen in Amstelwijck. Het draagt niet alleen bij aan onze ambitie om het woningaanbod in onze stad te vergroten, maar ook aan onze ambities op het gebied van duurzaamheid en klimaat adaptief wonen,” voegt Burggraaf eraan toe.

En die nieuwe bewoners zijn vooral stadsgenoten: 77 % van de verkochte woningen is gekocht door Dordtenaren. De nieuwbouw brengt zo een verhuisketen op gang en biedt niet alleen de nieuwe bewoners van Amstelwijck een nieuw thuis, ook de woningen die zij achterlaten bieden weer kansen voor woningzoekende stadgenoten, laat de gemeente weten.

Duurzaam én groen

Naast de bouw van woningen wordt er de komende maanden ook aandacht besteed aan de omgeving. Het moet vooral een groene wijk worden. “Het groen in Amstelwijck wat gezond, vitaal en waardevol is wordt zoveel mogelijk behouden. Al het groen en het water is in kaart gebracht en uitgebreid onderzocht op biodiversiteit. Ook nieuw groen en water worden zo gevarieerd mogelijk toegevoegd. In totaal zal 40% van het totale oppervlak van Amstelwijck uit groen en water bestaan.” De gemeente legt bovendien fiets- en wandelpaden aan en het Hans Petri kunstwerk en de openbare ruimte daar omheen krijgen een opknapbeurt.

Lees meer over:

Woningen|

Lees ook

Gemeente: ‘1000 extra betaalbare woningen bouwen’

De gemeente had in 2017 de ambitie om voor 2025 10.000 nieuwe woningen te bouwen in Dordrecht, maar ...

Vertraging bij oplevering studio's Leerpark

De studio's die de afgelopen maanden geplaatst zijn op het Leerpark worden iets later opgeleverd dan...

Rekenkamercommissie: gemeente doet te weinig voor duurzaam wonen

De gemeente Dordrecht moet zich meer inzetten voor energiezuinige woningen. In het woonbeleid zijn h...

Bouw sociale huurwoningen Charlotte de Bourbonstraat van start

Trevyn van Houwelingen - Op donderdagochtend werd door Peter Heijkoop (wethouder Wonen), Tinka van R...

‘Behoud het polderlandschap’: Beter voor Dordt start petitie

Beter voor Dordt haalt een oude verkiezingsleus van stal.In de beginjaren van de lokale partij was ‘...