Dordrecht, Netherlands

Nieuwe aanwinst voor Dordrechts Museum: 'Uniek exemplaar in Nederland'

Het Dordrechts Museum heeft een bijzonder nieuw kunstwerk aangekocht. Het gaat om een enorm groot portret (208,5 x 131,5 cm) van een Engelse politicus Sir Norton Knatchbull dat is geschilderd in 1667 door de bekende kunstenaar Samuel van Hoogstraten. "Een belangrijke kunstenaar uit Dordrecht, die erg internationaal georiënteerd was," vertelt conservator Sander Paarlberg. "Het is het grootste portret wat hij ooit gemaakt heeft."
Dennis Koorevaar | 8 februari 2022 17:23 | Aangepast op 8 februari 2022 17:23
Het schilderij is ten voeten uit gemaakt en dat is erg bijzonder vertelt Paarlberg. Zeker omdat dat juist in de Nederlandse schilderkunst zeldzaam is. In de Nederlandse kunst werden er vooral kleinere portretten geschilderd. De conservator vertelt ook dat dit formaat buitengewoon kostbaar is omdat dit alleen werd gedaan voor koningen en mensen van adel. In Engeland was het echter gangbaarder om grotere portretten te vragen.

"Van Hoogstraten paste zich aan aan de smaak in Engeland. In Nederlandse musea is dit nauwelijks te vinden," vertelt Paarlberg. Het schilderij komt uit de 17e eeuw. Samuel van Hoogstraten was één van de leerlingen van Rembrandt en pikte daar veel van op, maar hij heeft uiteindelijk wel zijn eigen schildertechnieken ontwikkeld.

Omdat het portret meerdere jaren oud is, waren diverse stukken van het vernis ernstig vervuild. Het schilderij was zo donker geworden dat de plooien in de zwarte kleding en de beschaduwde tegels slecht te onderscheiden waren. Daarom is het schilderij gerestaureerd. Paarlberg: "Daar hebben verschillende restauratoren aan gewerkt. Het zwaard dat zilver is leek goud en het haar dat grijs is leek blond. De verschillende vernislagen zijn er heel voorzichtig af gehaald. Dat zorgde voor een spectaculaire verandering waardoor het nu lijkt alsof het gisteren geschilderd is."

Alleen al door het formaat is het een echte eyecatcher. Wanneer je het museum binnenloopt zie je gelijk aan de linkerkant het werk van Samuel Hoogstraat hangen. het grootste werk dat hij ooit heeft gemaakt. "We hebben meerdere werken van Van Hoogstraten, maar dit is echt een opvallend stuk. We hopen dat Sir Norton Knatchbull een hoop bezoekers krijgt."

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...

Dordrechts Museum krijgt drie kunstwerken van Reinier Lucassen

Hij geldt als Nederlandse Pop Art kunstenaar: eigenzinnig en ironisch. In Dordrecht was al een schil...

Dordrechts Museum blij verrast met jaarlijkse bijdrage VriendenLoterij

Een grote verrassing, met als gevolg veel blije gezichten: het Dordrechts Museum nam maandag een che...