Dordrecht, Netherlands

NOVA Tienercollege sluit deuren: "Ouders en kinderen zitten nu letterlijk met hun handen in het haar"

Het NOVA Tienercollege werd vier jaar geleden het leven ingeblazen. Peter Heijkop, wethouder Onderwijs, was zelfs aanwezig bij de opening van deze bijzondere school. Het enthousiasme van de ouders en de wethouder was van korte duur, het NOVA Tienercollege sluit officieel de deuren. "Wij vonden het echt verschrikkelijk om te horen", vertelt Regina de Leeuw van Wenen in Studio de Witt op RTV Dordrecht.
Marie Frenay | 16 mei 2022 17:30 | Aangepast op 16 mei 2022 17:30
De overgang tussen de basisschool en de middelbare school kan voor sommige kinderen heel erg groot zijn, soms te groot. Voor deze kinderen tussen de 10 en 14 jaar kwam het NOVA Tienercollege. Tot het grote ongenoegen van de ouders besloot het bestuur van NESTAS Scholengroep de stekker eruit te trekken. "Onze dochter heeft hier een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ze is voor het eerst zichzelf", vertelt moeder Regina.

Kopzorgen om sluiting NOVA Tienercollege
De dochter van Regina ging iedere dag met buikpijn naar school: 'Op haar vorige school kwam ze niet tot haar recht.' Het NOVA Tienercollege was dan ook een verademing voor de moeder en haar kind. Haar dochter zit weliswaar in het laatste jaar van de school, toch maakt Regina zich erg zorgen: "Ook al gaat het nu goed met mijn kind, ik denk aan alle andere kinderen. Alle kinderen die nu met buikpijn naar school gaan, die zou ik NOVA gunnen."

De ouders en orthopedagoog Lijnie Reijers kregen te horen dat de sluiting van de school kwam door een tekort aan inschrijvingen. Te weinig leerlingen melden zich aan voor de alternatieve school waardoor de scholengroep te weinig geld ontvangt om het hoofd boven water te houden. Reijers vindt dit kwalijk: "Ouders en kinderen die zich hebben ingeschreven voor het NOVA Tienercollege zitten nu letterlijk met hun handen in het haar. Deze kinderen en ouders moeten opeens naar een school waar zij niet voor hebben gekozen."

Hoe moet het nu verder?
Regina gaat er in elk geval niet bij de pakken neerzitten. Samen met andere ouders is ze aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. NOVA was volgens haar een ideale school, dus daar hoeft niks aan te veranderen. "NOVA heeft iets heel moois weten neer te zetten en daar moeten we mee doorgaan. Als het niet bij NESTAS kan, waar kan het dan wel? Dat onderzoeken wij nu", aldus de Leeuw van Wenen.


Reactie van het schoolbestuur en de wethouder Onderwijs
NESTAS Scholengroep wilde niet reageren in de uitzending van Studio De Witt. Peter Heiijkop betreurt de gang van zaken wel, maar hij gaat niet ingrijpen. Het is volgens hem de verantwoordelijkheid van het bestuur.

Benieuwd naar de hele radio-uitzending? Luister het fragment terug:

Lees ook

Regio Drechtsteden-Gorinchem ontvangt 25 miljoen euro van Rijk voor tweede Regio Deal

De Regio Drechtsteden-Gorinchem ontvangt een tweede Regio Deal van 25 miljoen euro van het Rijk. Dit...

Hier worden binnenkort 71 duurzame sociale huurwoningen gebouwd in Crabbehof

Woningcorporatie Woonbron en aannemer Waal gaan 71 nieuwbouwappartementen realiseren aan de Frank va...

Te weinig plekken voor statushouders door krapte op woningmarkt

In totaal kregen 197 statushouders vorig jaar een woning toegewezen in Dordrecht. Dat zijn er 44 min...

Explosie bij uitgaansgelegenheid Kazerne in Dordrecht

Er heeft zaterdagochtend een explosie plaatsgevonden bij de Kazerne aan de Houttuinen in Dordrecht. ...

'Op de basisschool werd ik niet begrepen, hier voel ik me goed.'

De Johan Junior Brugklas van het Johan de Witt gymnasium lijkt in eerste instantie op iedere andere ...

CDA lijsttrekker Bontenbal bezoekt sociale dienst Drechtsteden

De nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer van het CDA was maandag in Dordrecht. Henri Bontenbal...