Dordrecht, Netherlands

NS past dienstregeling HSL toch aan: trein minder per uur

Foto ter illustratie: trein van NS op spoordijk © NS
De NS rijdt sinds maandag tóch met minder treinen op het hogesnelheidslijntraject van Breda, via Rotterdam naar Amsterdam. Vorige maand zei staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur) nog dat dit niet zou gebeuren.
Rijnmond | 27 februari 2024 11:05 | Aangepast op 27 februari 2024 11:05
Er rijden per uur op het hsl-traject nu nog vier treinen in plaats van vijf in beide richtingen. Volgens de NS is de maatregel nodig omdat er hierdoor treinen ingezet kunnen worden op een ander traject. Er worden minder nieuwe treinen (Intercity Nieuwe Generatie) geleverd dan verwacht. Oudere treinen die veel onderhoud nodig hebben moeten daardoor langer worden ingezet dan werd gedacht. Daardoor is er een hoger risico op uitval.

De treinen die niet meer rijden op het hsl-traject zijn onder meer verplaatst naar het traject tussen Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal. Op dat traject reden sinds 8 januari geen intercity's, omdat grote aantallen machinisten trainingen kregen in de nieuwe treinen. Die treinen konden daardoor niet gebruikt worden voor passagiersvervoer.

Scheurvorming
Vanwege beginnende scheurvorming bij onder meer viaducten moeten treinen op het hsl-traject al minder hard rijden. Dat levert reizigers volgens de NS een vertraging op van minimaal vijf minuten, terwijl ProRail tien tot vijftien minuten aanhoudt.
Een NS-woordvoerder meldt aan de NOS dat de vertraging met het wegvallen van een van de vijf Intercity direct-treinen per uur niet groter wordt. "De vijf treinen per uur reden vrij kort na elkaar, waardoor ze elkaar snel in de weg zaten als er iets gebeurde. We kunnen wel met vijf treinen per uur rijden, zoals de staatssecretaris aankondigde, maar dan is de kans op vertraging groter."

'Kan drukker zijn'
Het betekent wel dat de NS op het traject minder reizigers per uur kan vervoeren. De treinen hebben vaste lengtes en het is zeer lastig om extra wagons aan te koppelen, zegt de woordvoerder. "Het kan dat het op sommige momenten daarom drukker is in de trein."
De woordvoerder benadrukt dat het gaat om een tijdelijke maatregel die "binnen afzienbare tijd" kan worden teruggedraaid, omdat er steeds meer nieuw materieel beschikbaar komt. Een termijn wil hij niet noemen.

Lees meer over:

HSL|Modeltreinen|NS|

Lees ook

Ook treinen en bussen Qbuzz staan zaterdagavond stil

Vervoersbedrijf Qbuzz sluit aan bij de actie van NS. Die kondigde begin deze week aan aanstaande zat...

NS zet treinen zaterdag paar minuten stil uit protest tegen geweld

Uit protest tegen het geweld waar medewerkers mee te maken krijgen zet NS zaterdagavond om 22.30 uur...

Vanaf 2025: iedere tien minuten een trein tussen Dordt, Rotterdam en Den Haag

Je moet nog even geduld hebben, maar de NS wil volgend jaar meer treinen laten rijden tussen Dordre...

Storing na gestrande trein voorbij (update)

In de omgeving van Dordrecht is woensdagochtend een trein gestrand, waardoor een storing ontstond. D...

Nieuwe dienstregeling NS: meer treinen

De NS laat vanaf 10 december een nieuwe dienstregeling ingaan. En dat heeft vooral positieve gevolge...

Uitloop van werkzaamheden: geen treinen tussen Dordrecht en Rotterdam

Door het uitlopen van werkzaamheden rijden er dinsdagochtend tot ongeveer 10:30 uur geen treinen tus...