Dordrecht, Netherlands

Nu een AZC of afwachten? ‘Denk eerst aan onze eigen inwoners’

In de commissievergadering van de raad stond dinsdagavond het te bouwen asielzoekerscentrum op de agenda. Het college maakte vorige week bekend zo’n centrum te willen bouwen op een van de Dordtse bedrijventerreinen en zo plaats te bieden aan 500 asielzoekers.
Marjolein Vos | 25 januari 2023 15:00 | Aangepast op 25 januari 2023 14:18
“Nederland heeft te maken met een grote toestroom van asielzoekers, en daardoor een groot tekort aan opvangplaatsen”, aldus het college. “De situatie in Ter Apel is onaanvaardbaar. Het Rijk heeft een dringend beroep gedaan op de Veiligheidsregio's en de gemeenten om extra opvangcapaciteit beschikbaar te stellen. Per 1 februari gaat waarschijnlijk een wet in waarin ook een plicht is opgenomen.”

Deze wet wil het college eigenlijk voor zijn. En dat staat de PVV tegen. “Ik ben niet zo’n voorstander van het vestigen van een AZC in Dordrecht”, zegt raadslid Dan van Leeuwen van de partij. Hij wijst op de huidige situatie in onze stad. “Veel mensen moeten lang wachten op een sociale huurwoning. Die zitten letterlijk in de kou. Ik denk dat je je daar op moet richten als lokale politicus. Ik sta voor de Dordtse inwoners, ik wil dat er iets gedaan wordt aan de problemen van de Dordtse inwoners, dat is mijn eerste prioriteit.” Van Leeuwen benadrukt dat hij niet per se tegen de komst van asielzoekers is, maar vindt dat het college te hard van stapel loopt. “Op een bepaald moment kan het niet anders. Maar we zijn er wel op tegen om op dit moment vrijwillig in te stappen en nu vrijwillig te zeggen: er komt een asielzoekerscentrum.”
Raadslid Dan van Leeuwen wil dat er eerst gekeken wordt naar woningen voor Dordtenaren. Gemeente Dordrecht
GroenLinks wil wel dat er zo snel mogelijk opvang voor asielzoekers in Dordrecht wordt geregeld. “We hebben nu te maken met de situatie dat mensen verblijven in mensonterende omstandigheden. Daar moeten we wat mee. De spreidingswet komt eraan, daar ontkomen we ook niet meer aan. En we moeten als stad onze verantwoordelijkheid nemen”, zegt de nieuwe fractievoorzitter Abdullah Uysal. “Dat betekent dat we én in het belang van de asielzoekers moeten denken, en óók in het belang van onze Dordtse inwoners.”

Daar sluit verantwoordelijk wethouder Chris van Benschop zich bij aan; de Dordtenaren worden niet vergeten, zegt zij. “Het is niet zo dat we nu alles uit onze handen laten vallen om een AZC te bouwen. We hebben een heel mooi politiek akkoord waarmee we keihard aan de slag zijn om voor onze Dordtse inwoners het goede te doen. En het feit dat we ook onze verantwoordelijkheid nemen voor het opvangen van vluchtelingen, doet niets af aan de inzet van dit college voor de Dordtse inwoners.”

De opmerking van Van Leeuwen dat veel Dordtenaren nu zelf wachten op een woning, beaamt ze, maar ziet dat als een losstaand probleem, waar op andere manieren een oplossing voor gezocht moet worden. “We hebben zeker ook zelf woningen nodig. Ik vind het belangrijk om het onderscheid te maken tussen asielzoekers en statushouders. Op het moment dat je hier een AZC krijgt, hoe groot daar ook de omvang van is, zegt dat niks over waar die mensen uiteindelijk een woning krijgen. De mensen die een status krijgen, zullen verspreid worden over Nederland. Daar is ook een aparte taakstelling voor. En reden te meer denk ik, zeker als Dordrecht als grote stad (waar de druk op de sociale wonignmarkt erg hoog is) om te kijken wat je in de regio kunt doen, om andere regiogemeenten ook aan hun verantwoorllijkheden te houden. Wat zij voor bijdrage kunnen leveren in dat verdeelvraagstuk over woningen”, vindt Van Benschop.
Wethouder Chris van Benschop benadrukt dat de Dordtenaren niet vergeten worden. Gemeente Dordrecht
Op 7 februari staat het onderwerp weer op de agenda van de gemeenteraad. Voor die datum moet ook een mogelijke locatie van het AZC bekend zijn.

Beluister hier het interview dat verslaggever Ben Corino dinsdagavond had met de PVV, Groenlinks en de wethouder.

Lees ook

Dordtse zwemster Kim Busch pakt brons

De Nederlanse estafettevrouwen hebben op de WK kortebaan in Abu Dhabi brons weten te halen op de 4x5...

Politie rijdt dronken Dordtenaar klem op snelweg, ravage bij Vaanplein

Een 39-jarige Dordtenaar heeft dinsdagmiddag een ravage aangericht op het Vaanplein bij Rotterdam. D...

Oudste soldaat Olivier Bij de Vaate op 106-jarige leeftijd overleden

Olivier Bij de Vaate - die in mei 1940 op het eiland van Dordrecht tevergeefs vocht tegen de Duitse ...

Schade na opblazen brievenbus; ondanks vuurwerkverbod toch vernielingen

Aan de Mildenburg in Sterrenburg is een brievenbus opgeblazen met mogelijk zwaar vuurwerk. De schade...

Dordrecht viert 2022 met vuurwerk ondanks verbod

Dordrecht luidde vannacht om 00:00 uur 2022 in. Dat gebeurde ondanks het vuurwerkverbod met veel gek...

Het weer van vandaag: gure dag met buien

Vandaag wordt een gure dag met in de loop van de dag enkele buien vanuit het noordwesten. Dat kunnen...