Dordrecht, Netherlands

Oeuvre-expositie Gerhard Lentink van start in Kunstkerk

Op zaterdag 19 augustus is de expositie Gerhard Lentink|Dwarsdoorsnede van een oeuvre in de Dordtse Kunstkerk van start gegaan. Het is zijn grootste solo-expositie in Dordrecht, waarin de kunstenaar terugblikt op 40 jaar kunstenaarschap van zijn academietijd tot zijn meer recente werk. De tentoonstelling duurt nog tot 30 november.
Trevyn van Houwelingen | 21 augustus 2023 16:32 | Aangepast op 21 augustus 2023 16:32
Lentink studeerde monumentale vormgeving en schilderkunst aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Breda, maar wie denkt een expositie met alleen maar beeldende kunst aan te treffen heeft het mis. Zo zijn er in de Kunstkerk ook tekeningen te zien die hij maakte toen de kunstenaar nog op de academie zat en hangt er een fotocollectie van één van zijn vele voetreizen door Europa. Origineel zou de tentoonstelling tot medio oktober duren, maar gezien het statuur en de band van de kunstenaar met de stad Dordrecht is besloten de expositie te verlengen tot 30 november.

Lentink werd in 1956 geboren in Deventer maar is al sinds jaar en dag woonachtig in Dordrecht. In veel van zijn werk, waarvan een deel in de Dordtse straten te vinden is, staat de verhouding van de mens als individu tot zijn omgeving en de dimensie van tijd daarin centraal. "In elk werk is de menselijke figuur een afsplitsing van mijzelf. Je wordt geboren en vanaf dat moment dien je je constant te verhouden tot je medemens, je omgeving.", aldus Lentink. ‍”Ieder werk is een hoofdstuk van een these die steeds met een nieuw werk scherper gedefinieerd wordt; een verhaal dat vertelt moet worden.”

Wandeltocht
Naast de expositie heeft Lentink ook een wandeling in het centrum van Dordrecht opgezet, die de deelnemer langs alle werken van Gerhard in de binnenstad voert. Denk aan de welbekende Maria / Medea beelden in de Spuihaven achter ijssalon La Venezia, het schaalmodel van de Hanneken van Dordt in appartementencomplex De Schouwstock aan de Merwekade en een, zelfs voor de meeste Dordtenaren onbekend, werk van Lentink in de hal van gebouw Burgraadt tegenover het Centraal Station.

De wandeltocht voert de bezoeker ook langs het atelier van de kunstenaar aan de Wijnstraat. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de kunstenaar om op afspraak een rondleiding te krijgen in zijn werkruimte.

Fokko van der Straaten ging namens RTV Dordrecht langs bij de opening van de expositie en sprak vooraf met Gerhard Lentink over één specifiek beeldhouwwerk uit de expositie. Bekijk de reportage hieronder.

Lees meer over:

Hanneken|KunstKerk|Lentink|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Primeur voor Kunstkerk: Hella de Jonge toont voor het eerst haar schilderijen

Eigenlijk had ze voor zichzelf besloten nooit meer te exposeren. Daardoor is het extra bijzonder dat...

Kunstkerk in de race voor Puienprijs: ‘Spraakmakend hoort bij zo’n cultuurpodium’

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs...

Kunstkerk en Regiokantoor in de race voor Dordtse Puienprijs

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs...

Rollercoasterrit Hanneken van Dordt nog niet ten einde

Het plan voor Hanneken van Dordt, het twintig meter hoge beeld van Dordtse kunstenaar Gerhart Lentin...

'Is graffiti een kunstvorm?' Kom kijken deze zaterdag in de Kunstkerk

Een complete expositie wijden aan graffiti. De een noemt het bekladden, de ander vindt het misschien...

Dordtse ondernemers wisselen tips uit tijdens informatiemarkt

Als ondernemer of ZZP'er kun je zomaar tegen een aantal dingen aanlopen waar je misschien als normal...