Dordrecht, Netherlands

Kunstkerk en Regiokantoor in de race voor Dordtse Puienprijs

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs die sinds 2017 ieder jaar wordt uitgereikt door de Vereniging Oud-Dordrecht. Daarmee wil de vereniging de verbetering van het stadsaangezicht ondersteunen.
Marjolein Vos | 25 september 2023 12:09 | Aangepast op 25 september 2023 12:09
Uit alle inzendingen van dit jaar heeft een commissie inmiddels een shortlist samengesteld, waar een vakjury uiteindelijk de winnaars uit zal kiezen. De panden zijn verdeeld in drie categorieën: Bedrijfspand, Woon-winkelpand en Herbestemming. Ook wordt er een publieksprijs toegekend, waar op gestemd kan worden.

Van kantoor naar woningen
Eén van de genomineerde in de categorie Herbestemming is het voormalige Regiokantoor aan de Noordendijk nummer 250. Het grootste deel van het gebouw wordt omgevormd van kantoor naar woningen. Een goed idee, vindt de jury, om de zware betonconstructie zo een tweede leven te geven. Ook prijst de jury het idee om IKC de Regenboog te vestigen op de begane grond. “Zo behoudt het pand een publieke functie.” De nieuwe uitbouw is mooi, maar het hekwerk is nog wel wat fantasieloos, vinden de juryleden. “Maar al met al is het een feestelijk woongebouw geworden en een zeer geslaagde opwaardering van deze omgeving.”

Kunstzinnige ophef

Een opgeknapt pand dat eigenlijk niet kan ontbreken in de shortlist is Museumstraat 65/ Augustijnenkamp 68, beter bekend als de Kunstkerk. De jury is zeer te spreken over het zorgvuldige herstel van de kerkruimte en de gevel, laat ze weten. “De strakke toevoegingen in hout en donker metaal met glas contrasteren sterk en laten zo de kerkbouw mooi in zijn waarde. De consequent doorgevoerde en terughoudende detaillering van de nieuwe elementen is een kwaliteit op zich.”

De aandacht gaat vooral uit naar de 13 meter hoge gevel met gebrandschilderde ramen. De uitgesproken afbeeldingen zorgden voor de nodige ophef in de stad. Maar dat is niet erg, vinden de juryleden. “Iedere Dordtenaar vindt er iets van. Smaken verschillen en dat is ook binnen de jury het geval. Feit is dat het een spraakmakend ontwerp is dat Dordrecht een nieuw (veel gefotografeerd) icoon heeft verschaft. Dat is een kwaliteit voor een gebouw dat de kunsten wil stimuleren en faciliteren.”

Lees ook: Bronzen schildpadden en Jozef met een Louis Vuitton sjaal; KunstKerk is af en valt op

Op 12 oktober worden om 20.00 uur in de Trinitatiskapel de winnaars van de Dordtse Puienprijs bekendgemaakt. Je kunt nog stemmen op de publieksprijs via de website www.dordtsepuienprijs.nl. Daar is ook de toelichting van de jury te vinden bij de uitgekozen panden.

Lees ook

Aandacht voor de schoonheid van Dordrecht in Eilandleven

De Vereniging Oud-Dordrecht maakt zich op voor de uitreiking van de Puienprijs. De prijs die in het ...

Kunstkerk in de race voor Puienprijs: ‘Spraakmakend hoort bij zo’n cultuurpodium’

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs...

Van warenhuis Gerzon naar opgeknapt woon-winkelpand: ‘Voorstraat 280 is een sieraad voor de stad’

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprij...

Van bruut betonnen kantoorkolos naar woongebouw: regiokantoor in de race voor Puienprijs

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs...

Oeuvre-expositie Gerhard Lentink van start in Kunstkerk

Op zaterdag 19 augustus is de expositie Gerhard Lentink|Dwarsdoorsnede van een oeuvre in de Dordtse ...

'Is graffiti een kunstvorm?' Kom kijken deze zaterdag in de Kunstkerk

Een complete expositie wijden aan graffiti. De een noemt het bekladden, de ander vindt het misschien...