Dordrecht, Netherlands

OM in hoger beroep tegen uitspraak rechter na geëscaleerde aanhouding

Het Openbaar Ministerie legt zich niet meer bij het vonnis van de rechtbank. Die oordeelde vorige week dat een 46-jarige Dordtenaar en zijn 19-jarige zoon vrijuit gaan voor hun betrokkenheid bij een hevige vechtpartij met drie agenten. Het incident vond op 5 december 2020 plaatst bij een woning in de Beekmanstraat.
Marjolein Vos | 15 juni 2022 13:50 | Aangepast op 15 juni 2022 13:50
De rechter oordeelde dat de politie met het geweld begon en dat de agenten na afloop een racistische term, het n-woord, buiten het verslag wilden houden. Eén van de agenten schold het tweetal uit met die term. Vanwege de belediging, het politiegeweld en het gemankeerde verslag verklaarde de rechtbank het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk. Dat betekent dat er geen straf werd opgelegd. En daar is het Openbaar Ministerie het niet mee eens.
“Het hele incident vanaf de aankomst van de agenten bij het complex tot de aanhouding van de drie verdachten is vastgelegd door een camera die bij de ingang van de flat hangt”, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. In een persverklaring wordt hun kijk op de zaak toegelicht: “Op de beelden is de vechtpartij te zien. Collega’s van de agenten komen assisteren; zij reageren op een noodoproep van hun collega’s. Terwijl andere collega’s proberen één van de mannen te boeien gaat de agent die samen met twee collega’s als eerste op de melding afging hen assisteren. Hij sommeert de man om los te laten en laat zich daarbij beledigend en racistisch uit. Dit is strafbaar en de betreffende agent is voor belediging met een discriminatoir karakter vervolgd én veroordeeld tot het betalen van een geldboete. Een hoger beroep van de agent tegen deze uitspraak loopt nog bij het gerechtshof in Den Haag.”

“Volgens de rechter zijn er diverse zogenoemde vormverzuimen begaan tijdens het incident: er zou onrechtmatig en disproportioneel geweld gebruikt zijn tijdens het incident, er is een discriminerende uiting gedaan en diverse geweldshandelingen van de politie en de bewuste belediging zijn niet onmiddellijk na het incident opgenomen in de processen-verbaal van de drie betrokken agenten.”

“Het optreden van de politie is onder leiding van het OM door de afdeling VIK (Veiligheid en Integriteit en Klachten) van de politie onderzocht. De conclusie is dat het gebruikte geweld tijdens het incident rechtmatig was. Hiertegen zijn zowel de vader als de zoon van het gezin in beroep gegaan middels een zogenoemde artikel 12-procedure bij het gerechtshof in Den Haag. Met een dergelijke procedure kan alsnog strafvervolging worden afgedwongen. Een definitief rechterlijk oordeel over de rechtmatigheid van het door de politie toegepaste geweld is er dus nog niet.Ook over de discriminerende belediging is nog geen definitief rechterlijk oordeel geveld.”

‘Niemand had dit zo gewild’

“Deze zaak kent alleen maar verliezers”, benadrukt de woordvoerder van het Openbaar Ministerie. “Een op het eerste gezicht eenvoudige afhandeling van een overlastmelding van een blaffende hond heeft grote gevolgen gehad voor de betrokkenen en diepe sporen achtergelaten. Bij de agenten, maar zeker ook bij de drie gezinsleden die door de politie na een gevecht werden aangehouden. Niemand had dit zo gewild. Maar de eindconclusie dat het Openbaar Ministerie geen recht meer heeft om de verdachten te vervolgen, kan volgens het OM in deze zaak niet worden getrokken”, aldus het Openbaar Minsterie.

Lees meer over:

Openbaar Ministerie|Politie|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Dordtse DENK over gewelddadige aanhouding: 'Waarom blijft het stil?'

"Wij zitten met veel vragen, maar vanuit de gemeente is het opmerkelijk stil." Masum Kolkilic oogt r...

Vijf verdachten schietpartij Dordrecht vrijgelaten, twee zitten nog vast

Van de zeven verdachten van de schietpartij van afgelopen dinsdagavond zijn er vijf vrijgelaten. De ...

Schietincident bij Centraal Station, zeven personen opgepakt

Bij het Centraal Station heeft dinsdagavond een schietincident plaatsgevonden. Volgens de politie ge...

Driekwart inbraakpogingen in Zuid-Holland succesvol, in Dordrecht ligt het percentage nog hoger

Het afgelopen jaar slaagde 78,6% van de inbraakpogingen in Dordrecht. In de gehele provincie lukte h...

OM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie gaat voormalig commissielid Ruben Schilt van de PvdA officieel vervolgen. Hi...

Samenwerkingssymbool 'Blauwe Tegel' voor leefbaarder Reeland

Het vormt de kroon op het werk van buurtbewoners, netwerkpartners en wijkagenten. Donderdagmiddag is...