Dordrecht, Netherlands

Omrijden niet nodig: gratis fietspont tijdens werkzaamheden Merwedebrug in gebruik genomen

Het fietspad van de Merwedebrug wordt de komende weken flink onder handen genomen. Daardoor is het pad niet begaanbaar. Maar fietsers hoeven niet ver om te rijden: Rijkswaterstaat zet een veerpont in tussen Dordrecht en Papendrecht. En daar werd maandagochtend al gelijk gebruik van gemaakt door forenzen. En door wethouder Rik van der Linden. Hij nam de proef op de soms en pakte de pont naar de de overkant waar hij zijn collega-wethouder Kees de Ruijter van Papendrecht trof. Samen gingen zij het gesprek aan met de eerste gebruikers op de pont en bij de koffiekar.
Marjolein Vos | 31 januari 2022 14:04 | Aangepast op 31 januari 2022 14:04
“Ik ben blij dat de veerpont er is. En belangrijker: uit de reacties merk ik dat dat voor veel Dordtenaren geldt,” laat Van der Linden weten. “Natuurlijk zit niemand te wachten op een langdurige afsluiting en extra reistijd, maar dat is helaas onvermijdelijk. Het fietspad moet nu eenmaal dringend aangepakt worden. Voor de meeste fietsers is deze gratis veerpont een goede oplossing. Bijvoorbeeld voor de vele scholieren die in Dordrecht naar school gaan. Voor de veiligheid hebben wij aan de Dordtse kant op de Kerkeplaat tijdelijk een vrijliggend fietspad aangebracht. Ik maakte vanmorgen mijn eerste oversteek en dat ging prima. Het is prettig dat fietsers met deze pont nu een extra alternatief hebben, naast de waterbus en de Baanhoekbrug.”
Er ontstond dit najaar commotie toen bekend werd dat het fietspad zou worden afgesloten. Onder meer de Fietsersbond kwam in actie. Na overleg met Rijkswaterstaat en gemeenten Dordrecht en Papendrecht werd dit alternatief bedacht. De pont vaart doordeweeks vanaf 6.15 uur tot 18.00 uur elk half uur, op zaterdag tussen 8.00 uur en 18.00 uur.
Werkzaamheden aan de brug
In drie maanden tijd hoopt Rijkswaterstaat de werkzaamheden af te ronden. De oude houten balken onder het fietspad worden vervangen door nieuwe balken. Ook wordt er een nieuwe verflaag aangebracht op de stalen oplegpunten die vrijkomen bij het verwijderen van de oude balken. De nieuwe houten balken worden tenslotte voorzien van een rode asfaltlaag. De werkzaamheden vinden alleen plaats aan het fietspad, niet op de weg.
“De komende jaren blijven we werken aan vernieuwing van de bestaande infrastructuur,” vertelt Bart Keunen, districtshoofd Rijkwaterstaat. “We hebben als Rijkswaterstaat een grote opgave om oude bruggen, tunnels en viaducten uit de vorige eeuw te vervangen of renoveren. Zo staan voor de regio Drechtsteden de renovatie van de Merwedebrug zelf nog op de planning evenals de stadsbrug Dordt, de brug over de Noord en de Drechttunnel.”
De fietspond is gratis, maar je kunt ook kiezen voor andere alternatieven tijdens de werkzaamheden: Waterbuslijn 22 tussen Papendrecht en Dordrecht, omfietsen via de Baanhoekbrug of kiezen voor de bus (Qbuzz lijn 4 en 416).

Meest gelezen

Spartelbadje de Paddenstoel staat (weer) droog

Marie Frenay | 16 aug 2022 14:31

Motorrijder vliegt tien meter door de lucht bij ongeluk

Stephanie Roggekamp | 11 aug 2022 17:00

Lees ook

Rapper Willie Wartaal gaat met Dordtenaren in gesprek over diversiteit

Dordtenaren gaan op woensdag 6 april onder leiding van host Willie Wartaal met elkaar in gesprek ove...

Dordtse juf Mirjam is de beste buitenlesleerkracht van Zuid-Holland

Mirjam de Bruin is al zo'n vijf jaar docent op IKC De Sterrenkijker in Sterrenburg. Dinsdag tijdens ...

Gemeenten krijgen ruim 3,5 miljoen euro voor onderzoek naar PFAS

De gemeenten Papendrecht, Dordrecht, Sliedrecht en Molenlanden hebben ruim 3,5 miljoen euro van Den ...

Verwarring over nieuwe busbaan op Thorbeckeweg waar helemaal geen bus meer rijdt: 'Bewuste keuze'

Met verbazing bekeek omwonende Jan van den Hout vorige week de nieuwe belijning op de Thorbeckeweg. ...

Sliedrechtse kappersdochter doet oproep aan Rutte: 'Wij willen een blij gezin'

‘De koek is op’, dat signaal horen we de afgelopen week steeds meer. Niet alleen voor de horeca ...

Badmeester Sia (56) vertrekt na 30 jaar uit Papendrecht: 'Tijd voor een nieuw avontuur'

Veel Papendrechters en mensen uit de omgeving zullen hem de afgelopen tientallen jaren als zwemleraa...