Dordrecht, Netherlands

OMT adviseert chirurgisch mondneusmasker type 2, maar wat is dat precies?

Sinds 6 november is het weer verplicht om in publieke binnenruimtes, winkels en in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft deze week het kabinet geadviseerd binnen, maar ook buiten (op plekken waar je niet voldoende afstand kan houden) een chirurgisch mondmasker (minimaal type 2) te dragen.
Robin Nanninga | 12 januari 2022 13:10 | Aangepast op 12 januari 2022 13:10
Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen zo’n type 2 masker en de stoffen maskers die we nu vaak gebruiken? Een woordvoerder van het Albert Schweitzer ziekenhuis legt het uit. “Stoffen maskers hoeven niet per se minder goed te beschermen, maar ze zijn meestal niet volgens een bepaalde standaard geproduceerd en mensen gaan er bovendien anders mee om dan met chirurgische mondneusmaskers. De stoffen maskers worden meer als persoonlijk accessoire gebruikt en te weinig gewassen. Veel mensen stoppen het weg en halen het weer tevoorschijn terwijl een chirurgisch masker meer wordt ervaren als een wegwerpartikel, wat het ook is.”

“Het masker waarover het OMT nu spreekt is overigens een chirurgisch mondneusmasker type 2, wat iets anders is dan een FFP2-masker. Dat laatste is een medisch hulpmiddel dat de lucht filtert van microdruppels. Die gebruiken we ook in het ziekenhuis alleen in specifieke situaties nabij coronapatiënten waar aerosolvorming kan optreden.”

Nog geen ander beleid
Vooralsnog gaat het om een advies van het OMT; het is nog niet duidelijk of het kabinet het ook overneemt. “Ons beleid in het ziekenhuis verandert vooralsnog niet. Wij zijn er vanaf het begin al duidelijk over dat je in een ziekenhuis geen keiharde plicht moet hanteren en handhaven op het gebruik van mondneusmaskers, omdat er juist in het ziekenhuis bijvoorbeeld kwetsbare COPD-patiënten komen, of mensen met angstklachten of aangezichtspijnen, dus mensen voor wie een masker niet haalbaar is. Wij verzoeken iedereen wel dringend om neus en mond te bedekken. Dat mag ook met een eigen stoffen masker. Dat blijft zo. Ziekenhuizen zijn vrij om daarin hun eigen beleid te formuleren.“

Als het zo is dat het kabinet inderdaad het OMT-advies overneemt, en dat weten we nu nog niet, dan verandert er in principe niets aan ons beleid. Het blijft een dringend advies/verzoek en dus stellen we ook geen eisen aan welk masker het dan precies moet zijn. Wat WEL zou kunnen, is dat we mensen met een stoffen masker bij de entree een chirurgisch masker aanbieden als extra service. Dat bepalen we op het moment dat het kabinet met zijn eventuele nieuwe standpunt komt. Iedereen die nu een eigen masker vergeten is of erom vraagt, krijgt van ons al een chirurgisch mondneusmasker aangereikt.”

De huidige coronamaatregelen gelden tot en met 14 januari. Naar verwachting geeft het kabinet aanstaande vrijdag weer een persconferentie. Dan wordt waarschijnlijk ook duidelijk of dit advies van het OMT wordt overgenomen.

Foto: Jordy Nijenhuis.

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Vleermuizen mogen ziekenhuis tijdelijk niet in

Vleermuizen verwacht je misschien niet bij het Albert Schweitzer ziekenhuis, maar ze wonen er wel. D...

Koffie met een glimlach: restaurant van Zwijndrechtse ziekenhuis wint TopASZ Award

Het restaurant van de locatie Zwijndrecht van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft de jaarlijkse p...

Verloren bij het ziekenhuis: wie is zijn trouwring kwijt?

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is op zoek naar de eigenaar van een trouwring. De ring...

Dit zijn de genomineerden voor de TopASz Award

De Cliëntenraad van het Albert Schweitzer ziekenhuis reikt ook dit jaar weer een prijs uit voor de m...

Baby’s Alan en Zayn werden geboren op schrikkeldag

Het komt een keer in de vier jaar voor: 29 februari. En precies op die dag besloten Zayn en Alan dat...

Ziekenhuis organiseert infobijeenkomsten tijdens glaucoomweek

Glaucoom is een sluipende beschadiging van de oogzenuw, die vaak ongemerkt uitval veroorzaakt van ee...