Zonder slag of stoot ging dat niet. "We doen net alsof het allemaal criminelen zijn die hier naartoe komen", foeterde GroenLinks-fractievoorzitter Abdullah Uysal. Hij nam het de indieners van het plan kwalijk dat zij 'asielzoekers op een smakeloze manier in kwaad daglicht zetten'. De motie kwam volgens hem voort uit 'onbestemde angstgevoelens'.
Marije Schnabel (PvdA) sloot zich daarbij aan. "Het is wellicht niet de bedoeling en met oog voor de huidige bewoners, maar het gevolg is wel dat mensen die in het azc komen wonen, hiermee gecriminaliseerd worden."
'Spannend'
De ChristenUnie/SGP-fractie betoogde juist dat het plan 'uitstekend zonder criminalisering' kan worden opgevat. "We hebben het over een kleine groep Dordtenaren die hier al decennialang wonen. Dan kan het spannend zijn wanneer er opeens zo veel bewoners bijkomen, die regelmatig langs je voortuin wandelen. Of het nu asielzoekers zijn, of 580 veertigplussers met blauwe ogen uit Noordoost-Friesland", benadrukte raadslid Robert de Heer.
VVD'er John van der Net richtte zijn pijlen op coalitiegenoot Uysal. "Ik hoor u alleen maar over de asielzoekers, maar heeft u ook nog aandacht voor de Dordtse burgers die daar wonen?", vroeg hij zich af.
Clash VVD en GroenLinks
Uysal reageerde fel. "Natuurlijk hebben we aandacht voor de inwoners van onze eigen stad. Ik vind het kwalijk van u dat u mij en mijn partij probeert weg te zetten alsof wij ons niet zetten voor de inwoners." De GroenLinkser noemt het fulltime mogen werken van asielzoekers de juiste maatregel om 'de binding tussen het azc en het buurtschap ten goede te komen'.
Bewoners van de Wieldrechtse Zeedijk, waar het azc vlak naast komt, uitten al vaker hun onvrede, in maart nog
tijdens een raadsvergadering. Maar dát het azc er komt, is in ieder geval duidelijk. Eind dit jaar komen de eerste mensen naar de locatie op bedrijventerrein Distripark, dat er 10 jaar staat en 580 plekken krijgt.