Dordrecht, Netherlands

Opa’s en oma’s kijken binnenkort in HD mee naar hun kleinkind

Gebruikers van het camerasysteem op de neonatologie afdeling in het Albert Schweitzer ziekenhuis hebben te maken met haperende livebeelden en kunnen een pasgeboren kind helemaal niet bekijken als de couveuse onder een prikkelarme doek ligt. Daarom gaat de opbrengst van de vijftiende DrechtStadLoop gaat naar een nieuw en verbeterd camerasysteem.
Trevyn van Houwelingen | 13 oktober 2023 14:21 | Aangepast op 13 oktober 2023 14:21
“Het is standaard rustig en relatief donker op de afdeling, zodat de baby’s die hier liggen zo min mogelijk prikkels ervaren. Als er toch nog teveel prikkels zijn leggen we een doek over de couveuse heen en dat levert meteen al een probleem op.” Aan het woord is Sander Hoogland, verpleegkundige op de afdeling waar te vroeg geboren en zieke baby’s worden verzorgd totdat ze sterk genoeg zijn om naar huis te gaan.

Meekijken
Om de prikkels te verminderen is het voor familieleden en kennissen vaak niet mogelijk om regelmatig fysiek langs te komen bij de kwetsbare baby’s. Dus biedt het Albert Schweitzer een service aan waarbij de baby via een livestream bekeken kan worden. Die service is echter hopeloos verouderd. Dus kwam Sander in actie. Uit een potje van het ziekenhuis konden de vijftien camera’s op de afdeling vernieuwd worden.

Het nieuwe model camera is direct op de couveuse te bevestigen via zuignappen, ook onder de prikkelarme doek die wij gebruiken. Ook werkt deze goed in situaties met weinig licht, zodat de familie ook onder de prikkelarme doek nog goed kan meekijken. Maar met alleen camera’s is de afdeling er volgens Sander nog niet: “De bijbehorende software zoals we die nu hebben, is voor zowel ouders als verpleegkundigen gebruiksonvriendelijk.”
Het nieuwe camerasysteem is gemakkelijk op de couveuse aan te brengen. RTV Dordrecht
Dus moet er een softwarepakket worden aangeschaft, en dat is duur. Voor dat geld krijgen belangstellenden een veel betere beeldkwaliteit en de mogelijkheid om belangrijke momenten vast te leggen met een ingebouwde dagboekfunctie. Na het verblijf krijgen ze dan automatisch een mooi digitaal verslag. Voor de afdeling wordt de bediening van het systeem makkelijker.

Keuze
Cor van der Steen is de voorzitter van het organisatiecomité van de DrechtStadLoop. Zijn comité bepaalt in samenspraak met de Vrienden van Albert Schweitzer en het ziekenhuis naar welk goed doel de opbrengt van de loop gaat: "Vorig jaar ging de opbrengst naar de behandeling van covidklachten. Daarvoor hebben we ook een aantal kankergerelateerde onderzoeken en behandelmethoden gesponsord."

Volgens de voorzitter sloeg het idee van Sander meteen aan toen het opgebracht werd: "Het is een mooi doel. Ik kan me voorstellen dat als je kind te vroeg wordt geboren en je moet naar huis, maar het kind blijft achter in het ziekenhuis, dat je dan toch wil kunnen zien hoe het met de kleine gaat."

De neonatologie afdeling kan uitkijken naar een mooi bedrag, volgens de voorzitter van het hardloopevenement lopen de voorbereidingen op rolletjes en zijn er al honderd aanmeldingen meer dan vorig jaar rond deze tijd. De loop zal plaatsvinden op 5 november en biedt naast een vijf en tien kilometer afstand ook een halve marathon aan voor deelnemers.

Initiatiefnemer Sander deed vorig jaar, tijdens een regenachtige editie, mee als deelnemer op de tien kilometer. Dit jaar wil hij zijn grens verleggen, dus heeft hij zich aangemeld voor de halve marathon: “De moeders die op de neonatologie afdeling komen verleggen iedere dag hun grenzen. Ik zie dit als mooi initiatief om mijn eigen grenzen voor een goed doel te verleggen.”

Extra scherm
Naomi is recent bevallen van Samuel, die vijf weken te vroeg kwam. De ouders van Naomi hebben vanwege de kwetsbaarheid van het kind meegekeken via het oude camerasysteem: "Voor de opa's en oma's is het een moeilijke tijd. Die zitten vaak mee te kijken, zodat ze niets missen. Die van mij hebben zelfs extra schermen geïnstalleerd op het werk om mee te kunnen kijken.”

De ouders van Naomi en haar partner hebben het nog moeten doen met het verouderde systeem, maar als alle seinen op groen staan mogen Naomi en Samuel nog voor volgende week het ziekenhuis verlaten. De kersverse moeder laat aan onze verslaggever weten blij te zijn dat er een nieuw systeem komt: “Niet voor mijn ouders meer, maar ik zie hoeveel het meekijken voor hen betekende. Dan wens ik toekomstige gebruikers zeker een betere ervaring toe.”

Het installeren van de nieuwe software kost weinig tijd en de camera’s zijn dus al aangeschaft. Op het moment dat de bijdrage van de DrechtStadLoop de neonatologie afdeling bereikt wordt de software volgens verpleegkundige Sander meteen aangekocht. Hij verwacht dat belangstellenden voor het eind van het jaar nog gebruik kunnen gaan maken van de vernieuwde livestream.

Bekijk hieronder de reportage over het nieuwe camerasysteem op de neonatologie afdeling in het Albert Schweitzer.

Meest gelezen

RTV Dordrecht vanaf januari in nieuw onderkomen op De Staart

Fokko van der Straaten | Trevyn van Houwelingen | 1 dec 2023 18:07

Vijftien Dordtse ambtenaren berispt wegens wangedrag

Trevyn van Houwelingen | 28 nov 2023 19:30

Lees ook

Ruim 11.000 euro opgehaald tijdens 15e DrechtStadLoop

Ruim 2800 hardlopers, een record, bevonden zich zondag in Dordrecht voor de 15e editie van de Drecht...

35% meer patienten van Albert Schweitzer ziekenhuis worden gevolgd door thuismonitoring

Er wordt steeds gewerkt met thuismonitoring vanuit het Albert Schweitzer ziekenhuis. Op deze manier ...

RoPaRunteam Albert Schweitzer haalt recordbedrag op voor goede doel

Tijdens de open dag van de RoPaRun werden op zaterdag 28 oktober de drie teams met de hoogste opbren...

'Goed om de kennis even bij te spijkeren', blijkt op Wereld Reanimatie Dag

In het kader van Wereld Reanimatie Dag zetten de medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis de...

Cliëntenraad Asz: 'Ga genuanceerd om met boete bij no-show', Dordtenaren zijn verdeeld

Patiënten die niet komen opdagen in het Albert Schweitzer ziekenhuis terwijl ze wel een afspraak heb...

Betalen als je niet komt opdagen in het ziekenhuis: de oplossing voor het probleem?

Ruim 10.000 keer per jaar komt het voor in het Dordtse ziekenhuis: patiënten die niet komen opdagen ...