Dordrecht, Netherlands

Opnieuw protestacties door boze boeren in de regio: 'Stik in je stof'

Op meerdere plekken in de regio krijgen automobilisten dinsdagochtend opnieuw te maken met protestacties van boze boeren. Langs de A12 zijn hooibalen in de fik gezet, bij de afrit Noordeloos/Meerkerk (A27) wordt gedemonstreerd en bij Oud-Alblas zijn 'protestbalen' langs de weg gelegd.
Marie Frenay | 28 juni 2022 15:42 | Aangepast op 28 juni 2022 15:42
De acties begonnen dinsdagochtend vroeg met brandende hooibalen in de middenberm van de A12 ter hoogte van Bodegraven. Als gevolg van die brandjes werd één rijstrook afgesloten en was er sprake van een halfuur vertraging tussen Utrecht en Den Haag en Utrecht en Rotterdam. Rond 08.30 uur waren de brandjes geblust.

Protestbalen
Ook langs de N124 bij Oud-Alblas werden maandagavond en dinsdagochtend meerdere 'protestbalen' neergelegd door boze boeren. Op de balen staan protestleuzen zoals 'Help de boer!' en 'Stik in je stof'. De boeren gebruikten trekkers om de balen langs de weg en op de rotonde bij de Peilmolenweg te plaatsen. Op de balen staan ook boodschappen gericht aan stikstofminister Christianne van der Wal, zoals 'Met v/d Wal in de sloot'.
'Het is gewoon klaar voor ons'
Voor boer Bert Kuiper uit Wijngaarden is de maat vol. Volgens het stikstofbeleid van het kabinet zou de uitstoot in het gebied met 47 procent moeten afnemen. "Wij hebben een bedrijf en daar verdienen we onze boterham mee", zegt hij tegen RTV Dordrecht.

"Als de plannen doorgaan die zij willen, dan is het gewoon klaar voor ons. Momenteel wordt alles afgeschoven op de boeren en dat is niet eerlijk. We zullen misschien wel iets moeten inkrimpen, maar dat hele gebieden vijftig tot tachtig procent moeten inkrimpen is niet te doen."

Het voorstel moet wat hem betreft dus van tafel. Ook de Dordtse boer Harry van der Linden sluit zich daarbij aan. "Het stikstofbeleid betekent voor ons in het ergste geval dat de deur op slot moet, omdat onze kosten dan te hoog worden. De agrarische sector heeft de laatste twintig jaar al veel gereduceerd, moeten we nu nog een keer bloeden? Dat willen we niet."

Van der Linden voorspelt meer acties als de plannen niet worden aangepast. "Het land zal het voelen. Het is jammer dat de burger dan uiteindelijk ook de dupe wordt", zegt hij. "Dat willen we eigenlijk niet, maar op een gegeven moment houdt het op. Dan gaan we voor de Franse slag."
Waar we dan aan moeten denken? "Zoals dinsdagochtend en maandag al gaande was: het afsluiten van wegen, massaal naar Den Haag, naar provinciehuizen en gemeentehuizen. Zij proberen ons de strop aan te trekken, maar wij gaan die stroppen dan ook steeds meer aantrekken."

Dit verhaal is een samenwerking met Rijnmond.

Lees meer over:

Stikstof|Boeren|

Lees ook

Steun voor protesten laag: inwoners van Zuid-Holland staan nauwelijks achter demonstranten

Boeren- en klimaatprotesten: de afgelopen tijd hebben we ze vaak genoeg voorbij zien komen. Veel men...

'Nu zijn we milieucriminelen': onrust onder Dordtse ruiters en boeren

De Dordtse ruiters en paardenhouderijen in de Nieuwe Dordtse Biesbosch houden rekening met klappen d...

Alblasserdam verwijdert bijna alle vlaggen van het boerenprotest, Papendrecht doet aangifte

De gemeente Alblasserdam is woensdagmorgen begonnen met de verwijdering van omgekeerde vlaggen van a...

Grond raakt overbemest door stikstof, ook in Dordt

Stikstof zou veel schade berokkenen aan de natuur, maar hoe ziet dat er precies uit? Stadsecoloog Sj...

Protestvlaggen en spandoeken bedreigen de verkeersveiligheid en moeten weg

De provincie Zuid-Holland is klaar met alle protestvlaggen en spandoeken boven en langs de weg. Ze b...

Boer Teus voert actie: ‘Deze acties doen we echt niet voor de lol. Wij zijn het liefst gewoon bezig op ons bedrijf’

In het hele land wordt vandaag actie gevoerd door boeren die het niet eens zijn met de stikstofplann...