Dordrecht, Netherlands

Oproep aan alle Dordtenaren: stuur vervallen locaties op het eiland van Dordt in

Het beruchte Teerlinkpand zal zeker op de lijst terecht komen RTV Dordrecht
De Grote Kerk, het Stadhuis, het Scheffersplein, Kunstmin, stuk voor stuk prachtige locaties die de binnenstad haar charme geven. Maar zoals voor ieder monument en gebouw geldt: het moet wel onderhouden worden. Platform Historisch Dordrecht heeft een actie op touw gezet om ook minder bekende pareltjes van over het hele eiland onder de aandracht te brengen, zodat deze locaties beter onderhouden worden.
Trevyn van Houwelingen | 28 april 2023 17:12 | Aangepast op 28 april 2023 17:12
Lijst
Het platform heeft een speciale werkgroep in het leven geroepen voor dit project: Verwaarloosd Dordts Erfgoed. Zij ontvangen de inzendingen van Dordtenaren en stellen dus een langere definitieve lijst op, met de meest noodlijdende en schrijnende plekken bovenaan. John Steegh is één van de leden van de werkgroep, hij licht voor ons alvast drie gebouwen of locaties uit die zeker op de definitieve lijst komen:

De eerste locatie is de Haniasluis, die pas sinds kort weer goed bereikbaar is door het openen van natuurgebied Nieuwe Dordtse Biesbosch. Deze sluis was ook de reden dat het project van de grond kwam; toen de penningmeester van het platform een tijd geleden naar de Haniasluis stond te kijken viel hem pas echt op hoe slecht de staat van de sluis eigenlijk is. Dat deed hem nadenken over welke gebouwen op het eiland nog meer een grote opknapbeurt kunnen gebruiken. Zo werd besloten tot het instemmen van een werkgroeptot en het opstellen van een lijst.
De Haniasluis heeft wel eens betere tijden gekend RTV Dordrecht
Een andere vervallen maar waarschijnlijk bekendere locatie is het Teerlinkpand op de kop van de Buiten Kalkhaven. Al jaren worden er oproepen gedaan vanuit de stad om druk uit te oefenen op eigenaar Arie van Pelt, die het pand ‘gegijzeld’ zou houden. Van Pelt klaagt al sinds de aankoop dat gemeentelijke regels een verbouwing en nieuwe functies als horeca, wonen of kantoren verhinderen. De gemeente op haar beurt stelt dat Van Pelt zich aan het bestemmingsplan moet houden. Ondertussen duurt de impasse maar voort.

Niet van iedere locatie is meteen af te zien dat het slecht gaat. Met de derde locatie is, gezien vanaf de Grotekerksbuurt, niet zo heel veel mis. Wie echter aan de andere kant van de Voorstraatshaven naar de achterkant van het pand kijkt zal schrikken: er groeit een boom uit het dak van het gebouw en de achterkant is compleet vervallen. We hebben het hier over het oude Werkmansgebouw, waar het Dordts Philharmonisch Orkest tot 1998 repeteerde. Wat er voor de rest op de lijst komt te staan is afhankelijk van wat de Dordtenaar nog aanlevert.
De achterkant van het oude Philgebouw, gezien vanaf een steiger aan de Voorstraatshaven RTV Dordrecht
Oproep
De manier waarop de werkgroep te werk gaat is als volgt: Het platform roept iedere Dordtenaar op om een lijstje van vijf tot tien slecht onderhouden locaties, gebouwen, parkjes, bomen of andere bouwwerken naar hen op te sturen. Deze mogen op heel het eiland van Dordrecht liggen, dus het gaan niet alleen om de historische binnenstad. De inzendingen worden daarna gebundeld en als één grote lijst gepubliceerd. Zo wordt er druk uitgeoefend op de eigenaren van de vervallen plekken.

Voordat het echter zo ver komt gaat het platform eerst in gesprek met eigenaren en doet het vooronderzoek. Is er sprake van onkunde, onwil of overmacht? Het platform gaat ook in gesprek met de gemeente en verschillende subsidieverstrekkers om onderling te kijken wat er mogelijk is qua renovatie. Pas als daar ook niets uit komt gaat het platform over tot het laatste drukmiddel: naming and shaming.

Uw opgestelde lijst kan gemaild worden naar siger@euronet.nl of in briefvorm naar het adres van het platform Historisch Dordrecht gestuurd worden op Bolwerk 4 (3311 TB).

Bekijk hieronder ook de korte reportage die wij maakten met Platform Historisch Dordrecht.

Meest gelezen

Lees ook

Gerestaureerde gedenksteen herinnert aan Waternoodsramp '53

Wethouder Jan Dirk van der Borg en ambassadeur van Oostenrijk Astrid Harz hebben woensdagmiddag de g...

Herdenken Tweede Wereldoorlog steeds belangrijker: 'Herinnering is straks geschiedenis'

“Het wordt steeds belangrijker om de oorlog te blijven herdenken”, zei Wim de Leur, voorzitter van h...

Gezocht: trotse, Dordtse eigenaren van monumenten

De jaarlijkse Open Monumentendagen komen er weer aan. Op 11 en 12 september neemt Dordrecht een stap...