Dordrecht, Netherlands

Herdenken Tweede Wereldoorlog steeds belangrijker: 'Herinnering is straks geschiedenis'

“Het wordt steeds belangrijker om de oorlog te blijven herdenken”, zei Wim de Leur, voorzitter van het Papendrechtse 4 en 5 mei comité op de begraafplaats aan de Admiraal de Ruyterweg in Papendrecht. Daar waren woensdagmorgen leerlingen van groep 8 van de Knotwilg om het oorlogsmonument over te dragen aan groep 7 van 't Kofschip. “Dit monument is er om er voor te zorgen dat we er constant aan blijven denken.”
Dennis Koorevaar | 13 april 2023 09:00 | Aangepast op 13 april 2023 09:00
De verhalen over de Tweede Wereldoorlog maken op de basisschoolkinderen een diepe indruk. “We hebben bloemen neergelegd”, vertelt Alya. “En we hebben het over Anne Frank gehad.” Romy vult aan: “En we hebben zielige liedjes gehoord.” Een aantal meiden zong namelijk ‘Imagine’ van John Lennon.

“We doen dit eigenlijk heel weinig”, zegt Feline. “Ik vind het dan best bijzonder als je dit zo hoort. Mooi om te weten wat er gebeurd is.” Romy: “Het is mooi om te weten dat wij in een vrij land leven, en Oekraïne bijvoorbeeld niet.” De burgemeester van Papendrecht, Margreet van Driel vindt ook dat het daarom juist steeds belangrijker wordt om stil te staan bij het feit hoe goed de inwoners van het dorp en hoe goed we het in Nederland hebben.
“Vrede is niet vanzelfsprekend. We dachten allemaal na de Tweede Wereldoorlog dat dit niet meer zou gaan gebeuren. Maar het is de actualiteit van vandaag. En ook in eigen land heel dichtbij.” Ze doelt op de opvang van de Oekraïense vluchtelingen. “Dus ik denk dat het heel goed is voor de jeugd, die de toekomst heeft, zich dat te realiseren.”

De overdracht van het monument gebeurt jaarlijks op de begraafplaats. Het is de start richting de gebeurtenissen die plaatsvinden in de loop naar 4 en 5 mei. Tijdens de overdracht vertelt de voorzitter van het 4 en 5 mei comité dat het juist nu steeds belangrijker wordt om stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog. “Over tien of twintig jaar zijn er geen mensen meer die het hebben meegemaakt. De herinneringen worden dan geschiedenis.”

Lees ook

Taakstraf voor aanvoerder nadat kampioenswedstrijd helemaal uit de hand loopt

Wat een mooie kampioenswedstrijd had moeten worden, eindigde eind 2022 in Sportcentrum Papendrecht i...

Vluchtelingen verhuizen naar nieuwe opvanglocatie in Papendrecht

Aan de Poldermolen 8 in Papendrecht worden vanaf deze week 85 vluchtelingen opgevangen. 50 van hen v...

Theater na de Dam speelt zich dit jaar af in de Biesbosch

Hoewel het nog even duurt voor het mei is, wordt er achter de schermen al hard gewerkt aan een nieu...

Boekhouder waarschuwt politie die vrouw dood in woning vindt: ’Ze was erg op zichzelf’

Een vrouw is maandag dood in een woning gevonden aan de Jasmijnstraat in Papendrecht. Zij zou er ma...

Nieuwe tentoonstelling ‘De Dordtse Affaire’ geopend in Museum 1940-1945

De indeling van het museum moest er flink voor op de schop, maar Museum 1940-1945 is een tentoonstel...

Papendrecht: geen extra voorbereidingen in aanloop naar Spreidingswet

Vorige week is de Spreidingswet door de Eerste Kamer aangenomen en nu heeft staatssecretaris Eric va...