Dordrecht, Netherlands

Organisatie jongerenfestival In de Biesboschhal spreekt van “veelbelovende start”

De eerste editie van het nieuwe vierdaagse jongerenevenement In de Biesboschhal heeft meer dan 2500 bezoekers naar de hal op de Staart getrokken. De organisatie is enthousiast en noemt de start “veelbelovend”.
Trevyn van Houwelingen | 2 oktober 2023 12:40 | Aangepast op 2 oktober 2023 12:40
Dordrecht profileert zich al een aantal jaar als evenementenstad bij uitstek. Big Rivers, Dordt in Stoom, de Boekenmarkt. Stuk voor stuk grote evenementen die duizenden bezoekers naar de stad trekken. Maar ook allemaal evenementen die vooral bezocht worden door gezinnen en ouderen. Meerdaagse evenementen voor jongeren zijn er in Dordrecht eigenlijk nooit geweest. Dordtenaren zullen zich nog wel Schefferspop, Wantijpop en Dancetour herinneren, maar dat waren dan weer ééndaagse activiteiten.

Met In de Biesboschhal lijkt daar nu verandering in gekomen te zijn. In de leegstaande hal op de Staart vond van donderdag tot zondag iedere dag een evenement plaats. De organisatie van de verschillende evenementen lag bij een aantal lokale partijen zoals de Popcentrale, 078PODCAST, Café Merz, Stichting Voorstraat Noord, Los Events, Straatraad, Dordt Sport, de Bibliotheek, Renewt, en BOD events.

Gevarieerd
Het vierdaagse festival bestond eigenlijk uit vier afzonderlijke evenementen, ieder met een eigen tintje en thema. De donderdag stond volledig in het teken van urban street culture met STRAAT078, een middag- en avondprogramma gevuld met een skateboardcompetitie, 3x3 basketbal, spoken word, dansvoorstellingen en opzwepende muziek. Op vrijdag ging het in de Biesboshal LOS! Al 7 jaar lang wordt dit feestje iedere 3e zaterdag van de maand in de Kazerne in Dordrecht gehouden, maar voor dit festival weken ze uit naar de Biesboschhal.
Voor Straat078, op de donderdag, was er een klein skatepark verrezen in de hal. RTV Dordrecht
Veruit de meeste bezoekers kwamen langs op de zaterdagavond. Tijdens dj-avond Geheime Deuntjes, verzorgd door 078PODCAST, werd een groep van dj’s van eigen eilandbodem samengebracht. Er werden voor deze avond 1250 kaarten verkocht, waarmee de zaterdag de helft van het totale aantal bezoekers van het evenement heeft getrokken. Op zondag werd er afgesloten met met het gratis popfestival De Werf! Met de Sliedrechtse SERA als headliner en een gevarieerde line-up, waaronder Vera & the Sleepover Club en Estee Moïse was ook hier de drechstedelijke muziekscene wederom goed vertegenwoordigd.

Organisatie
Magchiel Koekkoek van organisator BOD events is trots: "In slechts 7 weken tijd hebben we dit evenement neergezet met meer dan 10 collega-organisatoren en veel talenten uit de regio.” Volgens de man achter Dancetour en Wantijpop was de reactie van bezoekers er vaak één van nieuwsgierigheid: 'Dit komt volgend jaar toch wel weer?'
De industriële uitstraling van de hal maakt deze geschikt voor cultuurevenementen. RTV Dordrecht
Mede door de positieve reacties kijkt de organisator hoopvol naar de toekomst: “Deze bijzondere mix van evenementen smaakt naar meer. We hebben dit festival uiteindelijk in zeven weken opgezet omdat er wat vertraging was met de vergunning. En dan te bedenken dat we met tien partijen om tafel zaten! Desondanks was het de afgelopen weken een positieve dynamiek, en wie weet, misschien haken er in de toekomst wel meer partijen aan.” Als het aan Koekkoek ligt is het festival zeker voor herhaling vatbaar: “Dit was een succes, ik ben benieuwd wat we kunnen neerzetten met meer tijd voor de voorbereiding!”

Toekomstmuziek
Of het evenement volgend jaar echter weer op dezelfde locatie gehouden kan worden is nog maar de vraag. De gemeente Dordrecht zit al jaren met de leegstaande Biesboschhal in de maag en besloot in 2021 over te gaan tot de verhuur/verkoop van de hal met een oppervlakte van ruim 4000 vierkante meter. Eind vorig jaar werd bekend dat het verkoopproces vertraging had opgelopen omdat de kade aan het Wantij versleten was. Verschillende politieke partijen hekelden toen al de langzame afhandeling van het dossier.

Ook wordt het terrein naast de hal wordt op dit moment klaargemaakt voor woningbouw. Op de hoek van de Merwedestraat en de Maasstraat moet een complex met 121 appartementen verrijzen. Dat bestaat straks uit een hogere en een kleinere toren met daartussen een parkeergarage. Als daar eenmaal bewoners intrekken is het nog maar de vraag of de festivalorganisatie, als de Biesboschhal tegen die tijd niet verkocht of verhuurd is, nog steeds een evenementenvergunning tegemoet kan zien. De tijd zal het leren.

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over dag één van In de Biesboschhal.

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Bezoekersrecord en vrolijke gezichten tijdens zonnig Wantijweekend

De tweedaagse Wantijfestiviteiten in Dordrecht hebben een succesvolle editie achter de rug. Er trokk...

Ideaal festivalweer zorgt voor topdrukte tijdens Wantijpop 2024

Geen extreem hoge temperaturen dit jaar, maar juist ideaal festivalweer. Het Wantijpark was zaterdag...

Na regen, komt Wantijpop

De 28ste editie van Wantijlive en Wantijpop biedt voor elke muzieksmaak wat wils. Vrijdag en zaterd...

Dordtse Sportboulevard place to be voor zwemjuffen- en meesters

De Maatschappelijke Diensttijd (MTD) kun je op veel verschillende manieren invullen. Bijvoorbeeld do...

Op Pad Met Ad: zonnige reportage bij fantasyfestival Eallum

Vanavond in de uitzending: een zonnige reportage bij fantasyfestival Eallum in Op Pad Met Ad. De rep...

Bezoekers Lepeltje Lepeltje genieten van hapjes, muziek en de zon

Het is dit Hemelvaartsweekend vier dagen lang genieten geblazen voor de bezoekers van het culturele ...