Dordrecht, Netherlands

Oud-docent heeft seks met twee zusjes van 15 en 17. 'Eén fout kan je hele leven op de kop zetten'

Wartburg College, locatie Guido de Brès © Google Street View
De oud-docent zegt dat hij alles kwijt is sinds zijn seksuele relatie met twee zusjes van 15 en 17 jaar. Hij verloor zijn baan, heeft forse schulden en durft niet meer naar dezelfde kerk als de familie van de slachtoffers. "Eén fout kan je hele leven op de kop zetten". Maar justitie denkt dat het meer is dan één fout.
RTV Rijnmond | 14 april 2023 13:30 | Aangepast op 14 april 2023 13:30
De 29-jarige Dordtenaar geeft economie aan het Wartburg College, op de locatie Guido de Brès in Rotterdam. Het 17-jarige meisje is een van zijn leerlingen geweest, maar toen was er nog niets gebeurd. Hij organiseert samen met een vriend groepsreizen, ook wel examenreis genoemd vanwege het hoge aantal leerlingen dat meegaat nadat ze zijn geslaagd.

In juli 2021 gaat het 17-jarige meisje mee en ze worden verliefd. Door de relatie komt de docent zelfs bij de ouders thuis. Een tijdje nadat het meisje het had uitgemaakt, doet ze aangifte. Ze vertelt de politie dat ze het vaak niet zo leuk had gevonden. Ze moet de man bijvoorbeeld tijdens de 'ruige seks' in het gezicht slaan.

Justitie spreekt van een ongelijkwaardige relatie, van dwang: de man heeft een status als docent en reisleider. Daarnaast wekt hij vertrouwen doordat hij lid is van dezelfde kerk als de familie van het meisje. Hij is zelfs mentor bij haar catechisatie.

'Dat het iets werd met haar zusje was toeval'
De man spreekt dat tegen. "Ik zag haar als een gelijke. Ze viel op oudere jongens en had al de nodige ervaring. Dit verwijt maakt mij boos: alsof ik haar tot dingen heb gedwongen die zij niet wilde. Dat is gewoon absoluut niet waar. Alles wat we deden, ging in overleg."

Hij zegt zich bewust te zijn geweest van het leeftijdsverschil van tien jaar. "Ik heb het daar veel met vrienden over gehad." Maar volgens hem is er geen sprake van overwicht geweest.

"Bij die groepsreis waren de leerlingen vrij om te doen wat ze wilden. Ik bepaalde dat niet. Het doet mij pijn dat mijn positie als docent erbij wordt betrokken. Ik heb nooit iets op school met leerlingen gehad. En ik kan u zeggen dat zij wel elke week met míj flirtten. Maar ik heb altijd mijn verantwoordelijkheid genomen."

Seks met een 17-jarige is op zich niet strafbaar, tenzij sprake is van dwang of duidelijk overwicht. Volgens het OM is daar bij de 17-jarige sprake van, wat de verdachte ontkent. Anders ligt dat bij de 15-jarige. Die geldt voor de wet als minderjarig en dan is het sowieso strafbaar. "Dat was gewoon fout, daar schaam ik mij ook voor."

Nee, het was geen wraakactie voor het feit dat haar oudere zus het had uitgemaakt. "Dat vond ik op zich heel erg, ik wilde haar graag terug. Maar nee, dat het iets werd met haar zusje was toeval."

Bedreigingen en scheldkanonnades
Advocaat Jan Hoek vraagt de rechter bij het opleggen van een straf rekening te houden met de publieke veroordeling die al heeft plaatsgehad. "Hij heeft te maken gehad met bedreigingen, met scheldkanonnades. Hem is een hypotheek geweigerd. Het lijkt me weinig zinvol hem weer terug te sturen naar de cel."

De oud-docent zegt een gelovig mens te zijn maar moeite te hebben dat te praktiseren. "Ik ga niet meer naar de kerk van beide meisjes en hun ouders, dat lijkt me niet handig. Maar ik ga ook niet in een ander kerkgebouw zitten. Ik wil daar niet als attractie bekeken worden."

De meisjes zijn donderdag zelf niet bij de rechtszaak aanwezig, wel hun ouders. De vader leest een korte slachtofferverklaring voor. "In deze relaties was sprake van angst en manipulatie. De affaire heeft een wond geslagen bij ons. We zijn beschadigd, gekwetst."

Justitie vindt dat de oud-docent uit Dordrecht een jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk moet krijgen. De rechter in Rotterdam doet op 26 april uitspraak.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

rechtbank|Rechtzaak|

Lees ook

Brutale Sander valt bijna in slaap voor de rechter, slaat zijn moeder en spuugt zijn ex in haar gezicht

Rijnmond-collega Maurice Laparlière schrijft ieder weekend over een opmerkelijke rechtzaak in onze r...

Spugen en poep gooien na ruzie in de speeltuin: 'Jullie mogen hier niet spelen, jullie zijn buitenlanders'

Maurice Laparlière doet verslag van een opmerkelijke rechtszaak in onze regio. Vandaag een 24-jarige...

Toine draait door van de ratten in zijn huis en slaat het kantoor en de auto's van de woningcorporatie kapot

Hij wordt stapelgek van de knaagdierenplaag in zijn woning en verliest na twee jaar zijn zelfbeheers...

Arie slaat boos een rek omver in het tankstation, maar dan drukt de medewerker op de alarmknop

Een 54-jarige Dordtenaar gaat uit zijn dak als hij vindt dat hij wordt bedonderd in een tankstation....

Als I. een halve fles whisky opdrinkt, munt hij het op scootmobielers: 'Hier die kar'

Twee oude mannen schrikken zich kapot als ze vorig jaar in het centrum van Dordrecht bijna van hun s...

Chileense prostituee 14 jaar cel in voor 'weerzinwekkende' dood, demonstratie bij rechtbank

De rechter in Dordrecht heeft veertien jaar cel opgelegd voor het doden van de 36-jarige Danny in Ro...