Dordrecht, Netherlands

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Bij veel Dordtenaren zal hij vooral bekend zijn als de man die het nieuws uit Dordrecht bij hen thuis bracht. Onze oud-collega Sieto Zeeman is niet meer. Hij werd 66 jaar.
Redactie RTV Dordrecht | 18 april 2024 15:35 | Aangepast op 18 april 2024 15:35
Naast nieuwslezer was Sieto ook lange tijd programmaleider radio en maakte hij diverse programma’s voor de omroep tussen 2006 en 2013. Zijn karakteristieke stemgeluid en flamboyante uiterlijk zorgde ervoor dat hij ook gevraagd werd voor verschillende presentatieklussen buiten de tv- en radiowereld om. Zo was hij een aantal jaar één van de presentatoren op de podia van het Big Rivers Festival.

“Een redelijk bijzondere vogel was het natuurlijk”, vertelt Bas de Zwart, één van de mensen achter het festival. “Ik denk dat er echt wel een persoonlijkheid op het podium stond. Hij had een heel bijzondere stem en het was een prachtige man om te zien. Mensen waren gelijk alert als hij begon te praten. Het was heel tof om hem als presentator te mogen hebben.”

De Zwart vertelt dat hij ook buiten Big Rivers om contact met Sieto had. “We zagen hem ook privé." Maar ze raakten elkaar uit het oog toen hij een paar jaar geleden uit Dordrecht vertrok om zich in Brabant te vestigen. "Daar is hij supergelukkig geweest met zijn vriendin Aty. Daar zijn Lotte en ik erg blij om. Mensen hadden ook wel eens kritiek op hem, maar eigenlijk hield iedereen die ik kende van hem. En hij ook van hen”.
Benefietconcert
Sieto was zelf een groot muziekliefhebber en speelde saxofoon. Niet vreemd dus dat hij als vrijwilliger aan de slag ging bij de Dordtse Jazz Societeit en een graag geziene gast was op muzikale feesten en partijen. Zo kwam hij ook in contact met de Dordtse muzikant Henry van Tienen van de band Bedjo Kumpulan. Toen bleek dat Van Tienen aan ALS leed, besloot Sieto speciaal voor hem een benefietconcert in Schouwburg Kunstmin te organiseren.

“Ik had aan Henry gevraagd, wat zou je nou nog een keer graag willen in je leven? Bungeejumpen of naar Java, het geboorteeiland van me moeder?”, vertelde Sieto destijd voor de camera van RTV Dordrecht. “En toen zei Henry: ik heb altijd in de schaduw gestaan op grote podia. Ik zou nog een keer zelf willen vlammen. Maar dan in de spotlights.” En zo geschiedde. De schouwburg was tot de nok toe gevuld. Het publiek werd getrakteerd op optredens van muzikale collega’s van Van Tienen en Sieto praatte alles aan elkaar. In totaal werd bijna 15.000 euro opgehaald voor onderzoek naar ALS.
Ruim 10 jaar geleden was Sieto te gast in ons programma Junior. Daarin werd hij geïnterviewd door Jock de aap over zijn werk bij de omroep.
De laatste jaren liet zijn gezondheid hem steeds vaker in de steek. Sieto Zeeman is 66 jaar geworden. Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe.

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

De oudste bieb van ons land blaast 125 kaarsjes uit

Van een etage in een woonhuis, via een oud museum naar multifunctionele nieuwbouw op de Spuiboulevar...

Gezocht: verhalen over Visser’s Poffertjessalon

De een komt er voor een biertje, de ander voor de beroemde bakplaat. Al ruim 90 jaar is het een begr...

Drummend uit de sleur door 'emoties en gevoelens van je af te slaan’

Hoe ga je om met dagelijkse stress of met gevoelens van onmacht? Jens Kirpestein helpt in zijn Dordt...

De agenten luisteren live mee als R. de oplichter zwaar bedreigt

Opmerkelijk: vier weken nadat een inwoner van Capelle aan den IJssel is veroordeeld voor oplichting,...

Dordrecht op 4 en 5 mei: lees hier wat er te doen is

Geheel volgens traditie staat 4 mei weer in het teken van herdenken van onze naasten, familieleden e...

Aanhouding Dordtenaar leidt tot kamervragen

DENK stelt kamervragen aan demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz over de ...