Dordrecht, Netherlands

Oven van bakkerij Van der Steenhoven duikt na jaren weer op

Linksboven een foto van Jan van der Steenhoven bij de suikerwerkplaats en rechtsboven Beppie Bouman-van der Steenhoven (r) achter de toonbank. ©Caty Groen
Nu zit er een winkel waar je computers en telefoons kunt kopen, maar vroeger zat aan het Bagijnhof de beroemde bakkerswinkel Van der Steenhoven. Daarvoor kwamen zelfs mensen van buiten Dordt naar onze stad. Om de verhalen over Dordse ondernemers van weleer levendig te houden, schreeft Caty Groen ooit het boek ‘Blijf Maar’. Inmiddels kun je de door haar opgetekende geschiedenis ook beluisteren in de vorm van een podcast.
Marjolein Vos | 25 januari 2023 13:00 | Aangepast op 25 januari 2023 13:00
“Het boek werd in 2012 uitgebracht, maar is inmiddels uitverkocht”, vertelt Groen. “Maar de vraag blijft. Daarom hebben we er een podcast van gemaakt. In iedere aflevering hoor je het verhaal over een verdwenen Dordtse winkel uit de jaren 50 en 60.”

In deze aflevering van de podcast gaat het over brood en banket. Groen blikt terug op de geschiedenis van bakkerij Van der Steenhoven. “Bakkerij Van der Steenhoven was in vroeger jaren een legendarische naam. De bakkerswinkel in de Prinsenstraat werd drukbezocht, ook door mensen van buiten Dordrecht. Al in 1830 was er op de hoek van de Prinsenstraat en de Grote Kalkstraat een koekbakkerij gevestigd. Een broer van de grondlegger opende een bakkerij op het Bagijnhof”, legt ze uit.

De oven is er nog
“Over de bakkerij op het Bagijnhof ontvingen we onlangs een paar leuke foto's. Wim de Lang werkt bij Apple expert-winkel Amac. De winkel van Amac is gevestigd op het Bagijnhof in het voormalige pand van de bakker. De eigenaar van de huidige winkel wilde weten wat de staat is van het afgesloten gedeelte aan de achterkant van het pand, vertelt Wim de Lang. Het ging om een onbewoonbaar verklaard gedeelte waar het personeel niet bij kan komen. Aan de achterkant in het pand zitten witbeschotten tegen wat ooit ramen waren.”

“Toen de werklui bezig waren vertelde Wim hen over de bakkerij die er vroeger zat, waarop de werkmensen vertelden dat ze de oven nog konden zien. Wim vroeg aan de opzichter of hij de foto's van de oven mocht hebben en stuurde ze aan ons door.”

Diaconessenhuis Refaja
Bakker Jan van der Steenhoven was zeer begaan met het diaconessenhuis in de Prinsenstraat, aan de overkant van de bakkerij. “Het diaconessenhuis had veel te danken aan de inspanningen van Van der Steenhoven. Het Van der Steenhovenplein, waaraan het latere Refejaziekenhuis was gevestigd, is dan ook naar de bakker vernoemd.”

Beluister hier de podcast over bakkerij Van der Steenhoven. De komende weken is op onze site steeds een nieuwe aflevering van de podcast ‘Blijf Maar’ te beluitsteren.
De oven van bakker Van der Steenhoven is nog steeds aanwezig zoals te zien is op deze recent gemaakte foto's bij Amac op het Bagijnhof 52. ©Wim de Lang

Lees meer over:

Bakker|Podcast|Ondernemers|

Lees ook

Nieuwe aflevering podcast van Onderwijsmuseum over onderwijs aan schipperskinderen

Hoe zag het leven op een schippersinternaat eruit? Een antwoord op die vraag vind je in een nieuwe a...

Gemeente Ridderkerk reikt eerste ondernemerspenning uit

De eerste Ridderkerkse ondernemerspenning is vrijdag 12 juli 2024 uitgereikt aan Aardoom Hoveniers. ...

Gemeente in gesprek met ontevreden ondernemers Statenplein

De aangekondigde plannen van de gemeente om de weekmarkt te verplaatsen van het Statenplein naar het...

Ondernemers, gemeente en vastgoedeigenaren gaan nauwer samenwerken

Vastgoedeigenaren, de gemeente Dordrecht en Dordtse ondernemers gaan nog nauwer samenwerken. Vrijdag...

Hoe komt FC Dordrecht de interlandperiode uit?

Na de interlandbreak is het weer zover: FC Dordrecht komt vrijdagavond weer in actie. Aan de Krommed...

Luister hier naar een nieuwe 'Plucheplakkers', dé podcast over FC Dordrecht

Het is alweer tijd voor aflevering 9 van 'De Plucheplakkers'. Daarin bespreken journalisten Arco Bom...