Dordrecht, Netherlands

Oven van bakkerij Van der Steenhoven duikt na jaren weer op

Linksboven een foto van Jan van der Steenhoven bij de suikerwerkplaats en rechtsboven Beppie Bouman-van der Steenhoven (r) achter de toonbank. ©Caty Groen
Nu zit er een winkel waar je computers en telefoons kunt kopen, maar vroeger zat aan het Bagijnhof de beroemde bakkerswinkel Van der Steenhoven. Daarvoor kwamen zelfs mensen van buiten Dordt naar onze stad. Om de verhalen over Dordse ondernemers van weleer levendig te houden, schreeft Caty Groen ooit het boek ‘Blijf Maar’. Inmiddels kun je de door haar opgetekende geschiedenis ook beluisteren in de vorm van een podcast.
Marjolein Vos | 25 januari 2023 13:00 | Aangepast op 25 januari 2023 13:00
“Het boek werd in 2012 uitgebracht, maar is inmiddels uitverkocht”, vertelt Groen. “Maar de vraag blijft. Daarom hebben we er een podcast van gemaakt. In iedere aflevering hoor je het verhaal over een verdwenen Dordtse winkel uit de jaren 50 en 60.”

In deze aflevering van de podcast gaat het over brood en banket. Groen blikt terug op de geschiedenis van bakkerij Van der Steenhoven. “Bakkerij Van der Steenhoven was in vroeger jaren een legendarische naam. De bakkerswinkel in de Prinsenstraat werd drukbezocht, ook door mensen van buiten Dordrecht. Al in 1830 was er op de hoek van de Prinsenstraat en de Grote Kalkstraat een koekbakkerij gevestigd. Een broer van de grondlegger opende een bakkerij op het Bagijnhof”, legt ze uit.

De oven is er nog
“Over de bakkerij op het Bagijnhof ontvingen we onlangs een paar leuke foto's. Wim de Lang werkt bij Apple expert-winkel Amac. De winkel van Amac is gevestigd op het Bagijnhof in het voormalige pand van de bakker. De eigenaar van de huidige winkel wilde weten wat de staat is van het afgesloten gedeelte aan de achterkant van het pand, vertelt Wim de Lang. Het ging om een onbewoonbaar verklaard gedeelte waar het personeel niet bij kan komen. Aan de achterkant in het pand zitten witbeschotten tegen wat ooit ramen waren.”

“Toen de werklui bezig waren vertelde Wim hen over de bakkerij die er vroeger zat, waarop de werkmensen vertelden dat ze de oven nog konden zien. Wim vroeg aan de opzichter of hij de foto's van de oven mocht hebben en stuurde ze aan ons door.”

Diaconessenhuis Refaja
Bakker Jan van der Steenhoven was zeer begaan met het diaconessenhuis in de Prinsenstraat, aan de overkant van de bakkerij. “Het diaconessenhuis had veel te danken aan de inspanningen van Van der Steenhoven. Het Van der Steenhovenplein, waaraan het latere Refejaziekenhuis was gevestigd, is dan ook naar de bakker vernoemd.”

Beluister hier de podcast over bakkerij Van der Steenhoven. De komende weken is op onze site steeds een nieuwe aflevering van de podcast ‘Blijf Maar’ te beluitsteren.
De oven van bakker Van der Steenhoven is nog steeds aanwezig zoals te zien is op deze recent gemaakte foto's bij Amac op het Bagijnhof 52. ©Wim de Lang

Lees meer over:

Bakker|Podcast|Ondernemers|

Lees ook

De jongste schoenhandelaar van Nederland: een podcast over verdwenen Dordtse winkels

Herinner jij je schoenwinkel Flach op de Brouwersdijk nog? De ouderen onder ons vast wel. Om de ver...

Door deze podwalk-app kom jij alles te weten over de Sint Elizabethsvloed

Op 1 februari 1953 vond de Watersnoodramp plaats, waarbij grote delen van Zeeland, Zuid Holland en B...

'Afval scheiden voor ondernemers in Dordrecht kan veel goedkoper en duurzamer'

Afval scheiden moet aantrekkelijker worden voor ondernemers in Dordrecht, stelt de Partij voor de Di...

Kalkoen en eieren van Poelier Gennisse: een podcast over verdwenen Dordtse winkels

Wist jij dat Poelier Gennisse maar liefst 50.000 eieren per week leverde aan de Victoriafabriek? Waa...

Levende biggetjes in de etalage van de slager: een podcast over verdwenen winkels

Tegenwoordig ligt het vlees keurig verpakt in plastic of hooguit op een schaal in de vitrine. Maar v...

Dordtse ondernemers wisselen tips uit tijdens informatiemarkt

Als ondernemer of ZZP'er kun je zomaar tegen een aantal dingen aanlopen waar je misschien als normal...