“Het boek werd in 2012 uitgebracht, maar is inmiddels uitverkocht”, vertelt Groen. “Maar de vraag blijft. Daarom hebben we er een podcast van gemaakt. In iedere aflevering hoor je het verhaal over een verdwenen Dordtse winkel uit de jaren 50 en 60.”
In deze aflevering van de podcast gaat het over brood en banket. Groen blikt terug op de geschiedenis van bakkerij Van der Steenhoven. “Bakkerij Van der Steenhoven was in vroeger jaren een legendarische naam. De bakkerswinkel in de Prinsenstraat werd drukbezocht, ook door mensen van buiten Dordrecht. Al in 1830 was er op de hoek van de Prinsenstraat en de Grote Kalkstraat een koekbakkerij gevestigd. Een broer van de grondlegger opende een bakkerij op het Bagijnhof”, legt ze uit.
De oven is er nog
“Over de bakkerij op het Bagijnhof ontvingen we onlangs een paar leuke foto's. Wim de Lang werkt bij Apple expert-winkel Amac. De winkel van Amac is gevestigd op het Bagijnhof in het voormalige pand van de bakker. De eigenaar van de huidige winkel wilde weten wat de staat is van het afgesloten gedeelte aan de achterkant van het pand, vertelt Wim de Lang. Het ging om een onbewoonbaar verklaard gedeelte waar het personeel niet bij kan komen. Aan de achterkant in het pand zitten witbeschotten tegen wat ooit ramen waren.”
“Toen de werklui bezig waren vertelde Wim hen over de bakkerij die er vroeger zat, waarop de werkmensen vertelden dat ze de oven nog konden zien. Wim vroeg aan de opzichter of hij de foto's van de oven mocht hebben en stuurde ze aan ons door.”
Diaconessenhuis Refaja
Bakker Jan van der Steenhoven was zeer begaan met het diaconessenhuis in de Prinsenstraat, aan de overkant van de bakkerij. “Het diaconessenhuis had veel te danken aan de inspanningen van Van der Steenhoven. Het Van der Steenhovenplein, waaraan het latere Refejaziekenhuis was gevestigd, is dan ook naar de bakker vernoemd.”
Beluister
hier de podcast over bakkerij Van der Steenhoven. De komende weken is op onze site steeds een nieuwe aflevering van de podcast ‘Blijf Maar’ te beluitsteren.