Dordrecht, Netherlands

‘Over Bommen en dijken’: Jeugdvoorstelling Theater Na de Dam bij TV Dordrecht

Veertien Dordtse jongeren maakten vorig jaar met Theater Na de Dam de voorstelling ‘Over Bommen en dijken’. Deze werd gemaakt op basis van verhalen en herinneringen over de Tweede Wereldoorlog van Dordtse ouderen. TV Dordrecht herhaalt deze voorstelling op zondag 1 mei, in aanloop naar de Dodenherdenking op 4 mei.
Vivian Rutte | 30 april 2022 14:00 | Aangepast op 29 april 2022 15:46
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die een actueel perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag. Eerder waren dat o.a. Nasrdin Dchar, Wende & Typhoon en Orkater. Jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam.

Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun wijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en interviewen ouderen uit de buurt over hun herinneringen. Die gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling.
Jongeren uit Dordrecht verdiepten zich vorig jaar onder leiding van theatermaker Marcos Valster in de geschiedenis van Dordrecht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de voorstelling “Over bommen en dijken”. De voorstelling vertelt de herinneringen van drie personen uit de regio Dordrecht die kind waren in de oorlog. “De schuilkelder schudt alsof ie gaat omvallen. Er valt van alles naar beneden: stro, aarde. En nog een keer, en nog een keer, en nog een keer. Het gaat maar door. Alles stort in.”
Ook dit jaar zullen Dordtse jongeren weer op eigen wijze theater maken rondom het thema de Tweede Wereldoorlog. Dat doen zij in de vorm van een theatrale wandeling door de stad op 4 mei, getiteld ‘Daar deden ze roomboter in’. Deze start om 21.00 uur in Het Hof. Het publiek wandelt vanaf Het Hof onder begeleiding langs de theaterscènes die gebaseerd zijn op verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Wie wil meewandelen kan tickets (€ 5,-) bestellen via tobe.nl/agenda.
De voorstelling van vorig jaar werd live gestreamd vanuit het Energiehuis. TV Dordrecht herhaalt deze voorstelling ‘Over Bommen en dijken’ op zondag 1 mei vanaf 12:00 uur. 

Lees ook

Gezocht: duurzame plannen voor brugwachtershuisjes

Stichting Brugwachtershuisjes is op zoek naar een duurzame herbestemming voor de brugwachtershuisjes...

Bachfestival maakt line up bekend, kaartverkoop gestart

Het Bachfestival mag dit jaar weer als vanouds uitpakken na alle lockdowns. Vrijdagmiddag maakte het...

Zaterdag bij TV Dordrecht: Herhaling Livestream Noek

In de coronaperiode waren concerten bijna niet te bezoeken, en had de cultuursector het zwaar. Bibel...

Gezocht: verhalen uit de Tweede Wereldoorlog voor theatervoorstelling

ToBe Cultuurcentrum is op zoek naar mensen met een verhaal over de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht ...

Zaterdag bij TV Dordrecht: Bibelot Livestream Noek

In de coronaperiode waren concerten bijna niet te bezoeken, en had de cultuursector het zwaar. Bibel...

Cultuur Camping voor 60-plussers: drie dagen vol creatieve workshops

Voor kinderen wordt er in de zomermaanden vaak van alles georganiseerd, maar deze keer worden ook de...