Dordrecht, Netherlands

‘Over Bommen en dijken’: Jeugdvoorstelling Theater Na de Dam bij TV Dordrecht

Veertien Dordtse jongeren maakten vorig jaar met Theater Na de Dam de voorstelling ‘Over Bommen en dijken’. Deze werd gemaakt op basis van verhalen en herinneringen over de Tweede Wereldoorlog van Dordtse ouderen. TV Dordrecht herhaalt deze voorstelling op zondag 1 mei, in aanloop naar de Dodenherdenking op 4 mei.
Vivian Rutte | 30 april 2022 14:00 | Aangepast op 29 april 2022 15:46
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die een actueel perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag. Eerder waren dat o.a. Nasrdin Dchar, Wende & Typhoon en Orkater. Jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam.

Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun wijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en interviewen ouderen uit de buurt over hun herinneringen. Die gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling.
Jongeren uit Dordrecht verdiepten zich vorig jaar onder leiding van theatermaker Marcos Valster in de geschiedenis van Dordrecht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de voorstelling “Over bommen en dijken”. De voorstelling vertelt de herinneringen van drie personen uit de regio Dordrecht die kind waren in de oorlog. “De schuilkelder schudt alsof ie gaat omvallen. Er valt van alles naar beneden: stro, aarde. En nog een keer, en nog een keer, en nog een keer. Het gaat maar door. Alles stort in.”
Ook dit jaar zullen Dordtse jongeren weer op eigen wijze theater maken rondom het thema de Tweede Wereldoorlog. Dat doen zij in de vorm van een theatrale wandeling door de stad op 4 mei, getiteld ‘Daar deden ze roomboter in’. Deze start om 21.00 uur in Het Hof. Het publiek wandelt vanaf Het Hof onder begeleiding langs de theaterscènes die gebaseerd zijn op verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Wie wil meewandelen kan tickets (€ 5,-) bestellen via tobe.nl/agenda.
De voorstelling van vorig jaar werd live gestreamd vanuit het Energiehuis. TV Dordrecht herhaalt deze voorstelling ‘Over Bommen en dijken’ op zondag 1 mei vanaf 12:00 uur. 

Lees ook

90's punkband Voltage Avenue winnaar Grote Prijs van Dordt

Een spannende avond met opvallend veel rock was het, de finale van de Grote Prijs van Dordt afgelope...

Podcastopname ‘Mama waarom zijn wij Indo’s?’ in de Popcentrale

De Dordtse Stephanie Teekens maakte in juni 2021 een boek over haar Indo-roots, getiteld ‘Mama, wa...

Vrijdag bij TV Dordrecht: uitgebreide reportage Dodenherdenking Sumatraplein

Het was afgelopen woensdag drukker dan normaal op het Sumatraplein rond 20.00 uur. Dordtenaren kwa...

Zaterdag bij TV Dordrecht: Het Dordts Cultuur Halfuur

Het was - vanwege corona - een tijdje stil rondom het Dordts Cultuur Halfuur, maar vanaf 12 februari...

Rock For Ukraine Live haalt ruim 2000 euro op

Sinds februari kijkt de wereld mee naar de situatie in Oekraïne. Veel mensen willen graag iets doen...

Deze zondag bij TV Dordrecht: film over Tweede Wereldoorlog ‘De Trein’

Toneelvereniging Atos uit Hendrik-Ido Ambacht speelt normaal vrolijke stukken. Voor de afgelopen Dod...